Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια ακόμη αυταπάτη για το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την «Κοινή Διακήρυξη της Συμμαχίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης», που συζητιέται πολύ αυτό το διάστημα, τονίζει ότι «πρόκειται για μια ακόμα αυταπάτη για το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή τη φορά ονομάζεται «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης». Το πλαίσιό του προέκυψε από τις 4 συναντήσεις ΥΜΑΘ - Περιφέρειας - Φορέων. Η ουσία του συγκαλύπτεται με βαρύγδουπες εκφράσεις όπως Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα της Βαλκανικής Ενδοχώρας», που ξαναφέρνει στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, καθώς και με την προβολή κατά κόρον του «διευρυμένου διεθνούς ρόλου της πόλης».

«Το σχέδιο αυτό», τονίζει η ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, «αποτελεί προσπάθεια ενεργητικότερης συμμετοχής των φορέων στα γενικότερα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικών στην περιοχή, σύμφωνα με τα οποία η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό ορμητήριο, πέρασμα προϊόντων των πολυεθνικών, θεραπαινίδα πόλη και τόπος παροχής πάσης φύσεως υπηρεσιών. Αυτός ο ρόλος ορμητηρίου και διαμετακομιστικού κέντρου βαθαίνει συνεχώς με τη βοήθεια ακόμα δράσεων:

- Γ΄ Σώμα Στρατού, έδρα των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

- Θεσσαλονίκη, έδρα του ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων)

- Εδρα του Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πολλών άλλων συναντήσεων οικονομικών ή ειδικότερων που απεργάζονται τόσο την ταχύτερη ενσωμάτωση των Βαλκανίων στις δομές ΕΕ - ΝΑΤΟ όσο και τη γενικότερη διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη.

Ο ίδιος ρόλος υπηρετείται πιστά και με το σημερινό σχέδιο, το οποίο παρά τις διακηρύξεις για "οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος", εξαντλείται:

- Στην προσπάθεια χωροταξικής διευθέτησης της πόλης και της γύρω περιοχής, -ζώνες οικιστικής ανάπτυξης, εγκατάστασης βιομηχανιών, τεχνολογικών πάρκων κλπ.,- απαραίτητων κυρίως για τη λειτουργία του ιδιωτικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

- Στη διεκδίκηση και υλοποίηση εμπορικών, αθλητικών ή άλλων διεθνών συναντήσεων, των οποίων δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η πολιτική σημασία. Μιλάμε για τα "οράματα" της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το 2003 με το λαό της πόλης ανεπιθύμητο, των Ολυμπιακών Αγώνων, της διεκδίκησης της ΕΧΡΟ του 2008.

- Στα οδικά και στα άλλα δίκτυα καθώς και τα πολυσυζητημένα έργα της πόλης.

- Στην προοπτική για μια πόλη μόνιμο συνεδριακό κέντρο με αντίστοιχη αύξηση των υπηρεσιών.

Κατευθύνσεις που όχι μόνο δεν αποτελούν λύση για τα καίρια προβλήματα των εργαζόμενων, όπως αυτό της ανεργίας, αφού μόνο προσωρινές θέσεις εργασίας εξασφαλίζουν, αλλά απαξιώνουν τόσο τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της περιοχής όσο και τον άνθρωπο.

Υπηρετείται πιστά η οικονομία της "ελεύθερης αγοράς", όπου το κριτήριο κάθε είδους οικονομικής δραστηριότητας είναι μόνο το κέρδος των ιδιωτών. Γι' αυτό δε γίνεται κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Προετοιμάζονται μόνο υποδομές προσέλκυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου και γίνονται εκκλήσεις για επενδύσεις (μαζί με τα πολλών λογιών προσφερόμενα κίνητρα).

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης -συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ- είχε ως τώρα αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του νομού, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών».

Η «Μητροπολιτική» Θεσσαλονίκη

«Στο ίδιο αυτό σχέδιο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ανοίγεται πάλι η συζήτηση περί Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, η δημιουργία της οποίας προβάλλεται σαν πανάκεια για την αυτόματη επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την αναγκαιότητα συντονισμού ανάμεσα στους δήμους για την επίλυση μιας σειράς καίριων προβλημάτων. Ομως η πείρα από τους Καποδιστριακούς δήμους φανερώνει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση προωθήθηκε όχι για την εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά για την πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων και μεταφορά αρμοδιοτήτων κρατικής ευθύνης στους Δήμους (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) χωρίς πόρους, με απαλλαγή, αντίστοιχα, της πολιτείας, η οποία μάλιστα μένει στο απυρόβλητο, αφού το χαράτσι και η δυσφορία συγκεντρώνονται στο θεσμό της ΤΑ.

Εφόσον, λοιπόν, η συζήτηση πάλι δεν επικεντρώνεται στο τι θα επιλύει και πώς, όχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρει στους δημότες αυτός ο θεσμός, αλλά χρησιμοποιείται και για την αναβάθμιση του πολιτικού σκηνικού, η διέξοδος βρίσκεται σε μια αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων που θα υποστηρίζεται υλικά και τεχνικά από την πολιτεία και θα πασχίζει μαζί με το λαό για την επίλυση των προβλημάτων του.

Το ΚΚΕ επιθυμεί να επισημάνει στους εργαζόμενους της περιοχής ότι το Στρατηγικό Σχέδιο, όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε γι' αυτό ή επιμέρους θέματα, π.χ. διεκδίκηση ΕΧΡΟ, η λογική προώθησής του, προσπαθούν να υπηρετήσουν πιστά τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, την απόκρυψη των διαμετρικά αντίθετων συμφερόντων εργαζομένων και πλουτοκρατίας, την ενσωμάτωση των πρώτων στη λογική εξυπηρέτησης των δεύτερων. Ο κ. Πασχαλίδης είναι που δήλωσε ότι "με το ΣΒΒΕ δεν είμαστε απλά συνεργάτες, είμαστε σύμμαχοι στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης".

Επιπλέον δεν πρέπει να διαφύγει ότι στην ουσία και η μέχρι τώρα συζήτηση, αλλά και η προβλεπόμενη που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί εντός του 2003 (χρόνος σύνταξης των επιχειρησιακών σχεδίων), δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση για το ότι τίποτα ουσιαστικό δε γίνεται στην πόλη που να καλυτερεύει τις συνθήκες εργασίας και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών».

Τι είδους ανάπτυξη
έχει ανάγκη η περιοχή

Οσον αφορά το πρόβλημα ανάπτυξης της περιοχής, η ανακοίνωση της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ προβάλλει σαν μονόδρομο την πάλη για μια ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των κερδών των ιδιωτών. Ανάπτυξη που θα βασίζεται στη σχεδιασμένη, ολόπλευρη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής (ορυκτός πλούτος, αγροτικά προϊόντα, παραδοσιακοί κλάδοι του δευτερογενούς τομέα), που θα εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη τουρισμού και υπηρεσιών, θα αξιοποιήσει στο έπακρο το ειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της πόλης και την αντίστοιχη υποδομή (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα - Ερευνητικά Κέντρα) και θα σέβεται το περιβάλλον. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην εξασφάλιση μόνιμων θέσεων εργασίας και στηρίζει ισότιμες οικονομικές σχέσεις με τις γύρω χώρες.

Μέσα απ' αυτόν το δρόμο μόνο μπορούν να αίρονται οικονομικές ανισότητες στον ιστό της πόλης. Τα λογής συμβουλευτικά γραφεία, οι καταρτίσεις όχι μόνο δεν μπορούν να το κάνουν, αλλά λειτουργούν και αποπροσανατολιστικά, σαν μηχανισμός χειραγώγησης συνειδήσεων.

Αυτή η ανάπτυξη απαιτεί δαπάνη εθνικών κονδυλίων. Τα κονδύλια της ΕΕ, στα οποία προσβλέπουν ενδεχομένως και κάποιοι που συμμετείχαν ως τώρα στη διαδικασία του Σχεδίου, μέσω του ΠΕΠ ή άλλων προγραμμάτων, διοχετεύονται σε δράσεις που υποστηρίζουν τις γενικότερες βλέψεις τους στην περιοχή, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και σαν δούρειος ίππος για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, γραφεία στήριξης ανέργων, εθελοντισμός κ.ά.).

Το ΚΚΕ -καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΘ-, πιστεύει ότι γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή η ανάγκη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της χώρας ως προϋπόθεσης για οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό καλούμε σε συστράτευση, επαγρύπνηση και αντιμετώπιση των σχεδίων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Η πολύχρονη εμπειρία της πόλης ακόμα και όσον αφορά τα μεγάλα έργα επιβεβαιώνει ότι κάθε λύση προς όφελος του λαού περνά μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα των συνδικάτων, των μαζικών φορέων, των εκλεγμένων δημοτικών αρχών.

Ανάπτυξη σε όφελος του λαού, των εργαζομένων, των άλλων κοινωνικών δυνάμεων με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχήματα δε γίνεται. Ο λαός καλείται να τους γυρίσει την πλάτη και με τους αγώνες και με την ψήφο του να ενισχύσει το κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν την ανάπλαση προς όφελος του κεφαλαίου(2013-04-24 00:00:00.0)
Παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες(2004-06-24 00:00:00.0)
Τίποτε καλό για την πόλη από τα καινούρια «οράματα»(2002-05-17 00:00:00.0)
Αντιπολεμικός συναγερμός(1999-03-14 00:00:00.0)
Πρόκληση για την Οργάνωση η επικείμενη μάχη για την Αυτοδιοίκηση(1998-06-30 00:00:00.0)
Μέτωπο στην κυβέρνηση του αυταρχισμού και της υποτέλειας(1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ