Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΝΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αγωνιστική πρόταση διεξόδου για τις λουτροπόλεις

Σε εκδήλωση - συζήτηση, που διοργάνωσε στα Λουτρά Υπάτης, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις - στόχους πάλης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της περιοχής και των κατοίκων της αλλά και των λουομένων εργαζομένων και συνταξιούχων

Στο βάθος το Υδροθεραπευτήριο των Λουτρών Υπάτης. Σε πρώτο πλάνο το ανοιχτό ρέμα που μεταφέρει τα λύματα. Ανάμεσα περνά ο κεντρικός δρόμος. Η πολιτική απαξίωσης που ακολουθεί ο ΕΟΤ σε όλο το μεγαλείο της...
Στο βάθος το Υδροθεραπευτήριο των Λουτρών Υπάτης. Σε πρώτο πλάνο το ανοιχτό ρέμα που μεταφέρει τα λύματα. Ανάμεσα περνά ο κεντρικός δρόμος. Η πολιτική απαξίωσης που ακολουθεί ο ΕΟΤ σε όλο το μεγαλείο της...
Οταν οι κάτοικοι των Λουτρών Υπάτης, οι περισσότεροι των οποίων στηρίζουν το εισόδημά τους στη λειτουργία της λουτρόπολης, βλέπουν χρόνο το χρόνο τους λουόμενους να λιγοστεύουν δραματικά (περίπου στο 10% κυμάνθηκε φέτος η πληρότητα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων), αλλά και τους ντόπιους εκπροσώπους των δυνάμεων του δικομματισμού να επιχειρηματολογούν υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ιαματικών πηγών που προωθεί ο ΕΟΤ, αντιμετωπίζουν λίγο ως πολύ την εξέλιξη αυτή ως... μονόδρομο και «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει». Και αυτό γιατί - όπως αποδεικνύεται - δε φτάνει μέχρι αυτούς η άλλη πρόταση, που αντιμετωπίζει το όλο πρόβλημα από τη σκοπιά των συμφερόντων, τόσο των λουομένων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι συνταξιούχοι, όσο και αυτών που εργάζονται στη λουτρόπολη ή κατέχουν και εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κλπ. Και όταν αυτή η πρόταση γίνεται γνωστή, δεν μπορεί παρά να γίνεται αποδεκτή. Και να δημιουργεί, έστω αρχικά, προβληματισμούς και ρήγματα στην κυρίαρχη «από τα πάνω» καλλιεργημένη αντίληψη του μονόδρομου.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή στα Λουτρά Υπάτης η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Φθιώτιδας, με θέμα «Ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών και οι θέσεις της ΝΑΣ». Ο εισηγητής - υποψήφιος νομάρχης Φθιώτιδας, Τάσος Χρονάς - αφού σημείωσε ότι οι άλλες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές αποφεύγουν μια επί της ουσίας συζήτηση και αντιπαράθεση για το θέμα αυτό - αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση της ΝΑΣ. Που θεωρεί ότι η υγεία - πρόνοια (και σε αυτήν περιλαμβάνεται και η ανάγκη για ιαματικά λουτρά) δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό που δεν πουλιέται και άρα δεν μπορεί να αφεθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στους κερδοσκόπους. «Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνταξιούχος δικαιούται να απολαύσει στις καλύτερες συνθήκες τα λουτρά που τον ξεκουράζουν και συμβάλλουν στη θεραπεία του ενώ από την άλλη, το κράτος που δεκαετίες ολόκληρες τους φορολογεί, βαρύτερα από κάθε κεφαλαιοκράτη, οφείλει να τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα, αυτό το δικαίωμα, δωρεάν, στις πιο καλές εγκαταστάσεις και με τις πιο ολοκληρωμένες λουτρικές υπηρεσίες» τόνισε ο Τ. Χρονάς. «Αυτός, πρέπει να είναι ο στόχος και η επιδίωξη του ΕΟΤ, σαν εντεταλμένης κρατικής - δημόσιας υπηρεσίας» είπε, αλλά αντίθετα «στις σημερινές συνθήκες ο προσανατολισμός της κυβέρνησης (και του ΕΟΤ) είναι η περικοπή κοινωνικών δαπανών, με στόχο τη μεγαλύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου». Εξήγησε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ στη λογική προώθησης των αναδιαρθρώσεων - μέσω των οποίων επιδιώκεται η αύξηση της κερδοφορίας του - και ότι στο κλίμα αυτό των ιδιωτικοποιήσεων εντάσσονται και τέτοιες εγκαταστάσεις που μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε όσους τις λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ιαματικό λουτρό θα γίνει εμπόρευμα και η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα ενταχθεί στην ιδιωτικο-οικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα και ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να ακριβοπληρώσει προκειμένου να μπορέσει να αναπληρώσει λίγες απ' τις χαμένες του δυνάμεις, να τύχει της ανακούφισης των λουτρών και της θεραπευτικής τους χρήσης» επισήμανε ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ και υπογράμμισε: «Με αυτή την έννοια, αρνούμαστε την ιδιωτικοποίηση των λουτρών, αλλά και την παραχώρησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη δημιουργία μιας επιχείρησης που θα λειτουργεί με την παραπάνω λογική».

Προτάσεις - στόχοι πάλης

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Τάσος Χρονάς, παρουσιάζοντας τη φιλολαϊκή και με κοινωνικά κριτήρια, πρόταση της ΝΑΣ για τα λουτρά Υπάτης, αναφέρθηκε στα 5+1 κύρια σημεία που τη συγκροτούν πουι σημείωσε ότι αποτελούν στόχους πάλης:

  • Η διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των λουτροπηγών.
  • Η ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησής τους (επενδύσεις σε υποδομές - λειτουργικές δαπάνες για συντήρηση εγκαταστάσεων και απασχόληση απαραίτητου προσωπικού).
  • Η κατάρτιση σχεδίων ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
  • Σε συνεργασία με την ΤΑ (Δήμο Υπάτης και Νομαρχία Φθιώτιδας), χωρίς να δημιουργούνται υποχρεώσεις για το Δήμο και να αλλοιώνεται το περιβάλλον, μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν την κατασκευή έργων ικανών για: - επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας των λουτρών. Προσέλκυση παραθεριστών μέσω της παροχής καλών υπηρεσιών και ευχάριστης διαμονής. Συνδυασμό άλλων δραστηριοτήτων (αθλητική προετοιμασία, αποκατάσταση τραυματιών κλπ).
  • Στήριξη με καλές υγειονομικές υπηρεσίες και άρτια ιατρική παρακολούθηση.
  • Βασικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει τις εγκαταστάσεις, που πρέπει να είναι επαρκές, μόνιμο στη βασική του σύνθεση, συνεχώς επιμορφωνόμενο, που θα προσλαμβάνεται με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, με 8ωρη, 5ήμερη απασχόληση σε υγιεινές συνθήκες καλά αμειβόμενης απασχόλησης.

Στη συνέχεια ο Τ. Χρονάς αναφέρθηκε αναλυτικά στη σύνδεση αυτής της πρότασης με τη ζωή και το μέλλον των λουτρών και τα πραγματικά συμφέροντα των εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, που, κυρίως με τη μορφή της οικογενειακής επιχείρησης, προσφέρουν υπηρεσίες στους λουόμενους. Και με συγκεκριμένα παραδείγματα, απέδειξε πως μια τυχόν ιδιωτικοποίηση θα έχει δραματικά αποτελέσματα στα οικονομικά των κατοίκων της λουτρόπολης και κέρδη για το κεφάλαιο που θα σπεύσει να κερδοσκοπήσει.

Καταλήγοντας ο υποψήφιος Νομάρχης, αφού ξανατόνισε τον αγωνιστικό - διεκδικητικό χαρακτήρα της πρότασης της ΝΑΣ στην οποία «δε συμφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε οι συνδυασμοί που στηρίζουν, αφού δε θέλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, γιατί ο προσανατολισμός τους είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο», κάλεσε τους κατοίκους σε υπερψήφιση της ΝΑΣ και ανάδειξή της σε δύναμη που θα προωθήσει τις φιλολαϊκές πολιτικές.

Παρεμβάσεις έκαναν: Ο υποψήφιος δήμαρχος Υπάτης Γιάννης Κατσίμπρας, ο οποίος αφού σημείωσε ότι συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να «αρχίσουν τώρα διεκδικητικοί αγώνες». Ο Θεοδ. Καραγιάννης, υπεύθυνος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΔΗΚΚΙ ο οποίος επισήμανε την ανάγκη κοινών αγώνων προς την κατεύθυνση διεκδίκησης φιλολαϊκών λύσεων και ανακοίνωσε ότι στις νομαρχιακές εκλογές οι τοπικές δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ αποφάσισαν να συμπαραταχτούν με τη ΝΑΣ. Ο δημοτικός σύμβουλος Β. Μπακόλας (είχε εκλεγεί με την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ δημοτική παράταξη) ο οποίος τάχτηκε κατηγορηματικά κατά της ιδιωτικοποίησης. Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Κολοκυθας (από την προσκείμενη στη ΝΔ πλειοψηφία), ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου - στο πλαίσιο βέβαια της λογικής του ΕΟΤ - για τη συνέχιση λειτουργίας των λουτρών. Παραβρέθηκε και ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος δήμαρχος, Αθ. Σκούρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ