Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ανέξοδη φλυαρία περί της διεύρυνσης...

Φλύαρος ήταν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, σε ότι αφορά στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, πλην όμως «εκτός θέματος», αφού απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στην επικείμενη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και στην περίπτωση που προβληθούν αντιρρήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αν δεν επιλυθεί προηγουμένως το πολιτικό πρόβλημα, αρνούμενος περίπου την ύπαρξη ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Εύλογα ωστόσο ερωτήματα προκαλεί και η άρνησή του να σχολιάσει άρθρο στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ζήτημα ο Χρ. Πρωτόπαππας με - τουλάχιστον περίεργη - βεβαιότητα δήλωσε πως «ουδεμία χώρα-μέλος της ΕΕ έχει θέσει θέμα για μη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αντίθετο θα έλεγα». Και συνέχισε: «Κι αυτό θέλω να το κάνουμε σαφές, όπως το έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Η διεύρυνση ωφελεί την ΕΕ, είναι αναγκαία για το μέλλον της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της διεύρυνσης (...). Οπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρώτη μέχρι στιγμής και πληρεί όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ και είναι λογικό η Ελλάδα να επιμένει απόλυτα - και το τονίζω αυτό - στην τήρηση αυτής της διαδικασίας. Δε ζητάμε κάτι που δεν είναι σωστό. Πρέπει να τιμήσουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ, να τηρήσουμε τη διαδικασία που έχει θέσει με την εφαρμογή των αποφάσεων των Συμβουλίων Κορυφής. Δε βλέπω το λόγο για τον οποίο κανείς μπορεί να αλλάξει αυτή τη διαδικασία».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στη «SΑΒΑΗ», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προτίθεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να ενεργήσουν ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και το άρθρο του Αλί Μπιράντ στην «TOURKISH DAILY NEWS», που κάνει λόγο για μυστικό σχέδιο προσάρτησης των Κατεχομένων στην Τουρκία, ο Χρ. Πρωτόπαππας αρκέστηκε να πει: «Δε σχολιάζω άρθρα Τούρκων δημοσιογράφων».

Σε δεύτερη ερώτηση για το άρθρο της «SΑΒΑΗ» απάντησε πως αυτά είναι πληροφορίες και ότι «μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η τουρκική κυβέρνηση να θέλουν να θέσουν οτιδήποτε ως θέμα, αλλά αρμόδια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ - όπως γνωρίζετε - είναι η ΕΕ». Και δεν παρέλειψε βέβαια να επανέλθει και να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει σταθεί θετικά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ελσίνκι.

Τη βοήθεια των ΗΠΑ ζητούν οι Τούρκοι

Η Τουρκία θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να ενεργήσουν έτσι, ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί δήθεν οι Ελληνοκύπριοι καθυστερούν την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αφού περιμένουν την προσχώρηση της νήσου στους «15».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», το αίτημα αυτό θα υποβάλει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιουγκούρ Ζιγιάλ, σε συναντήσεις με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, στην Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναμένεται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, και τον υφυπουργό για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν.

Για την κατάσταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Ο Χρ. Πρωτόπαππας ερωτηθείς, επίσης, για το πότε προβλέπεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα και για το αν υπάρχουν κάποια μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα, απάντησε: «Γίνεται το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, οι οποίοι είτε έχουν την "πράσινη κάρτα", είτε την ειδική κάρτα της ομογένειας, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήρθαν όλοι μαζί, προφανώς γιατί τώρα έληξαν οι διακοπές τους. Δεν μπορεί, όμως, να μη γίνει ο έλεγχος που η χώρα μας έχει την υποχρέωση να κάνει στα σύνορά της».

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στη Συνθήκη Σένγκεν, τονίζοντας: «Ακόμα και ένας τυπικός έλεγχος για τη διασταύρωση στοιχείων και καρτών προκαλεί καθυστέρηση (...). Εμείς λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Σε ελάχιστες μέρες υπήρξε συρροή δεκάδων χιλιάδων ατόμων, που έπρεπε να περάσουν τα σύνορα, και χρειάζεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία. Δεν έχουμε ανοιχτά σύνορα. Οσοι περνούν πρέπει να έχουν δικαιολογητικά. Πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας».

Κατέληξε αναφέροντας πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και πως το χειρότερο που έχουν να κάνουν μερικοί στην Αλβανία, είναι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθελληνικά αισθήματα γι' αυτό το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ