Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EXPO 2008
Παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες

ΠΑΡΙΣΙ (της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).--

Προς κατάκτηση του νέου «εθνικού στόχου» που τέθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση και προωθείται με μεγάλο ενθουσιασμό και από την κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει τώρα η χώρα που διεκδικεί τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, για τη Θεσσαλονίκη. Ενας στόχος που προβάλλεται ως η μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, στην πορεία της για την πιο γρήγορη προσαρμογή της στις νέες χρεώσεις που έχει αναλάβει ως «μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων» αλλά και στην αποτελεσματικότερη προώθηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης που έχει επιλεγεί για μια Θεσσαλονίκη κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, έδρα διεθνών οργανισμών και εκθεσιακών διοργανώσεων, με συρρικνωμένη στο ελάχιστο την παραγωγική ανάπτυξη.

Χτες το μεσημέρι στο εκθεσιακό κέντρο του Παρισιού έγινε η προτελευταία επίσημη παρουσίαση των προτάσεων των υποψήφιων πόλεων που διεκδικούν την EXPO για το 2008, της Τεργέστης Ιταλίας με θέμα «κινητικότητα της γνώσης», η Σαραγόσα της Ισπανίας με θέμα το «Νερό» και η Θεσσαλονίκη με θέμα «Μητέρα Γη». Επικεφαλής της ελληνικής απασχολής βρίσκεται ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνης, ενώ συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης, καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος. Στη διάρκεια της παρουσίασης, κάθε πόλη κινητοποίησε καλλιτέχνες διεθνούς φήμης για τις ανάγκες της επιδιωκόμενης προβολής, όπως η Νανά Μούσχουρη, η Κλαούντια Καρντινάλε και η Πενέλοπε Κρουζ. Προηγήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου των αποστολών των τριών πόλεων.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική υποψηφιότητα, έγινε γνωστό πως ο φορέας διοργάνωσης της Εκθεσης θα συσταθεί με νόμο αμέσως μετά την ανάληψη αν τελικά προκριθεί από την ψηφοφορία της ΓΣ της ΒΙΕ το Δεκέμβρη. Το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί για έγκριση από τη Βουλή. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό συν 15 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της παρουσίας χωρών που δε διαθέτουν τις οικονομικές δυνατότητες για τη συμμετοχή τους. Από κρατικές δαπάνες θα γίνουν το EXPO Site και το EXPO Village που σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης μετά το 2008 θα μετατραπεί σε σπουδαστική εστία. Εξαίρεση αποτελεί το ξενοδοχείο της EXPO που θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση. Μοναδικό έργο που συνδέεται με την υλοποίηση της Εκθεσης αποτελεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ