Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ»
Πρόσχημα για μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Τη σύγχυση και την οργή που επικρατεί στους μικρούς ΕΒΕ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για νέα προνόμια στους «μεγάλους»

Σε ιδανικό μέσο παραπλάνησης των μικρών ΕΒΕ έχει μετατραπεί το ζήτημα του παρεμπορίου, καθώς, στο όνομα της αντιμετώπισής του, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει νέα προνόμια αποκλειστικά για το μεγάλο κεφάλαιο και να πλήξει, ταυτόχρονα, εργασιακές κατακτήσεις, επιδιώκοντας, μάλιστα, να εξασφαλίσει τη στήριξη των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, ενάντια στα συμφέροντά τους! Οι τοποθετήσεις στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, μία από τις πολλές εκδηλώσεις που γίνονται τελευταία για το θέμα, κατέδειξε τη σύγχυση των μικρών ΕΒΕ, που πιεζόμενοι αφόρητα από το «νόμιμο» ...παρεμπόριο των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, που σερβίρουν ό,τι σαβούρα βρίσκουν στα διεθνή στοκάδικα, αναζητούν λύση, ουσιαστικά, στην εξαφάνιση των πλανόδιων εμπόρων, που τους ταυτίζουν γενικά με το παρεμπόριο, ακόμα και σε περιπτώσεις που τηρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας.

Από την πλευρά τους, ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Ρεγκούζας και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δ. Βρετάκος αποκάλυψαν τις βαθύτερες στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρώτος ανήγαγε τη φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές σε αποτρεπτικούς παράγοντες για την άσκηση νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας! Την ίδια στιγμή, όμως, θεώρησε ότι τελικά η κυριότερη αιτία της παραοικονομίας είναι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και όχι η φορολογία. Η αντίφαση δεν είναι τυχαία, καθώς, από τη μία, εξήγγειλε μείωση της φορολογίας για τις μικρές επιχειρήσεις και, από την άλλη, ετοιμάζεται μια ακόμη ρύθμιση για το κλείσιμο βιβλίων τριετίας, από εκείνες που απομυζούν ανελέητα το εισόδημα των μικρών ΕΒΕ τα τελευταία χρόνια. Μόνοι κερδισμένοι, χωρίς ήξεις - αφήξεις, μένουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με την ξεκάθαρη μείωση της φορολόγησής τους. Ο υφυπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «παράνομο εμπόριο» ανέρχεται στο 30% του επίσημου εμπορίου και ότι στην Αττική οι παράνομοι πλανόδιοι πωλητές υπολογίζονται σε 10.000 άτομα.

Ο Δ. Βρετάκος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στους ελέγχους που γίνονται και θα γίνουν για την πάταξη του «καρκινώματος» του παρεμπορίου και τη διασφάλιση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα εισαγωγής, διάθεσης και διακίνησης των προϊόντων.

Την απάντηση την έδωσε, στην τοποθέτησή του, ένας από τους εκπροσώπους των ΕΒΕ, λέγοντας ότι «όταν ακούμε για πρόστιμα και ελέγχους τρομάζουμε». Κι αυτό γιατί, όπως είπε, οι περισσότερες βιοτεχνίες στον Πειραιά είναι παράνομες, οι ΕΒΕ δίνουν αγώνα για τη νομιμοποίησή τους και την ίδια ώρα εκδιώκονται από τις συνοικίες, χωρίς να έχουν εναλλακτικές λύσεις μετεγκατάστασης. Οσο για την «επιχειρηματικότητα», ο συνδικαλιστής τόνισε ότι το μόνο που έχουν δει οι ΕΒΕ είναι φορολογικές ρυθμίσεις για τριετίες, εξαετίες και «συνάφεια», που τους προσθέτουν φορολογικά βάρη. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν το κράτος στηρίζει το «παρεμπόριο» των πολυεθνικών, που πουλάνε κάτω του κόστους για να χτυπήσουν τους μικρούς επιχειρηματίες.

Ωστόσο, η άποψη ότι το παραεμπόριο στηρίζεται από μεγάλα συμφέροντα και σε νομότυπες εισαγωγές ή στο λαθρεμπόριο και ότι η λύση για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι η πάταξη της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και όχι το κυνήγι των πλανόδιων εμπόρων, μάλλον μειοψηφεί. Αντίθετα, στην ημερίδα ακούστηκαν προτάσεις, όπως η κατάργηση των παζαριών στον Πειραιά και το κλείσιμο των κινέζικων μαγαζιών στη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου». Λιγότεροι ήταν αυτοί που έθεσαν το θέμα της παραγωγής καλών και φτηνών προϊόντων και του περιορισμού της δράσης των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων. Εξάλλου, στην αγορά του Πειραιά, είναι οδυνηρές οι συνέπειες από το νέο «Καρφούρ» στο κέντρο, που πουλάει μέχρι και εργαλεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ