Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Επιδείνωση σε εισοδήματα και... κατασκευές

Δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού λαού λόγω της ογκούμενης ακρίβειας και της συρρίκνωσης των μισθών, αποτυπώνεται πλέον και στις προσδοκίες των επιχειρηματιών για την πορεία διαμόρφωσης των κερδών τους. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο σχετικός δείκτης που καταγράφει τις εκτιμήσεις των βιομηχάνων για την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κερδών, μειώθηκε σε σχέση με το μήνα Απρίλη. Καθοριστικός παράγοντας για την επιδείνωση του «οικονομικού κλίματος» είναι η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη που απορρέει από την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αλλά και την επιδείνωση του κλαδικού δείκτη των κατασκευών.

Στον τομέα των κατασκευών, ο σχετικός δείκτης μειώθηκε επηρεαζόμενος από τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει πτώση για τρίτο κατά σειρά μήνα και κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των τριών τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η υποχώρηση αυτή συνδέεται με την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και άλλων έργων υποδομής. Ειδικότερα, στον κλάδο κατασκευής δημοσίων έργων, οι προβλέψεις για την απασχόληση, ενώ μέχρι σήμερα ήταν κατά πλειονότητα θετικές, μετατρέπονται τώρα σε ελαφρώς αρνητικές, κάτι που αποδίδεται στη σταδιακή περάτωση των έργων. Ωστόσο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία των εργασιών τους, παρουσιάζονται βελτιωμένες.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του δείκτη της βιομηχανίας, διατηρήθηκε στα επίπεδα του Απρίλη και δεν καταγράφονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα βασικά μεγέθη. Ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, κατέγραψε ελαφρά άνοδο, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης των υπηρεσιών. Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποδίδεται στις εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο και στις θετικότερες εκτιμήσεις και προοπτικές για την εξέλιξη της ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ