ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Δολοφονούν στο Αφγανιστάν, τρομοκρατούν στις ΗΠΑ

Associated Press

Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ συνέχισε και αυτή τη βδομάδα να σκορπά το θάνατο στο Αφγανιστάν. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του στρατηγού Φρανκς, επικεφαλής της εκστρατείας, ότι στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο Οσάμα μπιν Λάντεν. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι η καταστροφή της "Αλ Κάιντα", καθώς και αυτού που θα αποκαλούσε μη - κράτος των Ταλιμπάν», δήλωσε ο στρατηγός, ομολογώντας πως πρόκειται για επίθεση εναντίον κράτους. Παράλληλα, πυκνώνουν οι ενδείξεις πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για χτύπημα στο Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε την Πέμπτη: «Κράτη όπως το Ιράκ, που επιχείρησαν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, δε θα πρέπει να φαντάζονται ότι δε θα μας απασχολήσουν οι δραστηριότητές τους»... Προς το ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και ένα δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο δύο ανώτατοι Ιρακινοί αξιωματικοί, οι οποίοι αυτομόλησαν και ανακρίθηκαν από τη CIA και το FBI, ανέφεραν ότι στο Ιράκ λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης μουσουλμάνων τρομοκρατών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να υποχωρεί η υστερία για τον άνθρακα, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης καλλιεργείται τρόμος για ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα. Εντύπωση προκάλεσε δημοσκόπηση, που έδωσε 54% υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων στην επιδρομή κατά του Αφγανιστάν. Παράλληλα, στις ΗΠΑ διεξάγεται συζήτηση για τη θεσμοθέτηση των βασανιστηρίων ως μεθόδου των αρχών για την ανάκριση των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες!

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλου τη βδομάδα που πέρασε, που σημαίνει ότι όλες οι πλευρές προετοιμάζονται εντατικά για την ώρα της μάχης που πλησιάζει και πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτη (σελίδα 5)

Σημαντικά τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και κρίσιμο το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με τις παρατάξεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης (σελίδα 6)

Σημαντικές ήταν οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την απαγόρευση και την κατάργηση των χημικών και βακτηριακών όπλων από τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, αλλά προσέκρουαν στην άρνηση των ΗΠΑ και των άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών (σελίδες 12-13)

Ιμπεριαλιστικός ο πόλεμος που διεξάγεται στην Κεντρική Ασία και οι αιτίες του είναι οι ίδιες, όπως όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Από τον πρώτο ακόμη παγκόσμιο πόλεμο, το εδαφικό ξαναμοίρασμα και οι σφαίρες επιρροής γίνονται στόχος, με συνέπεια τη σφαγή των λαών (σελίδες 14-15)

Δημιουργείται το ελληνικό τμήμα του ευρωστρατού με δυνάμεις επαγγελματικές, όπως προβλέπουν οι σχετικές διακηρύξεις, ταχυκίνητες, ευέλικτες και εξοπλισμένες με επιθετικά όπλα. Αρθρο ειδικού συνεργάτη μας (σελίδα 18)

Προϋπήρχε η κρίση στον τομέα των αερομεταφορών του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη, αφού όλες οι μεγάλες και μικρές αεροπορικές εταιρίες είχαν εξαγγείλει από τις αρχές του 2001 προγράμματα περικοπών των δραστηριοτήτων και μείωσης του προσωπικού τους, αλλά μετά απ' αυτό πολλές εταιρίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής (σελίδες 19)

«Αειφόρο ανάπτυξη», ονομάζει η κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για την «ανάπτυξη της Αττικής» και προτείνει στους βιοτέχνες να συνεχίσουν να εργάζονται όπως μέχρι τώρα, με τους ίδιους απαράδεκτους όρους, με την απειλή του κλεισίματος, αν οι δήμοι το αποφασίσουν, με δόλωμα τη νομιμοποίηση (σελίδες 22-23)

Επίσκεψη Τζεμ με προκλήσεις

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, στην Αθήνα, έδωσε τη δυνατότητα να επιβεβαιωθούν ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οσον αφορά στα βασικά προβλήματα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και το Κυπριακό, δεν υπήρξε καμιά προσέγγιση. Συνεχίστηκαν, ωστόσο, οι συζητήσεις για θέματα «χαμηλής πολιτικής», αφού και οι δύο πλευρές, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν την εντύπωση ότι έτσι διαμορφώνεται το κατάλληλο κλίμα για την αντιμετώπιση και των «μεγάλων» προβλημάτων.

Ωστόσο, η διοργάνωση έκθεσης με φωτογραφίες του κ. Τζεμ στο Πάρκο Ελευθερίας ΕΑΤ - ΕΣΑ προκάλεσε το δημοκρατικό αίσθημα. Στο χώρο όπου βασανίστηκαν οι Ελληνες αγωνιστές κατά της δικτατορίας, τιμήθηκε ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που βασανίζει, φυλακίζει, δολοφονεί τους Κούρδους αγωνιστές. Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει το λόγο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους Κούρδους πρόσφυγες και να μιλήσει για τρομοκρατία...

Πάντως, η προσπάθεια περαιτέρω εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δε θα πρέπει να απομονώνεται από την απαίτηση των ΗΠΑ να αντιμετωπιστούν όλα τα περιφερειακά προβλήματα, για να προχωράει απρόσκοπτα η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία».

Και Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν;

Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου και το δείπνο του Διευθυντηρίου της ΕΕ την περασμένη Κυριακή έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά στην έμπρακτη συμμετοχή στην επιδρομή κατά του Αφγανιστάν. Ο Τζ. Μπους δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δε θα πρέπει να μείνουν μόνο στα λόγια συμπαράστασης. Ετσι από τη Δευτέρα άρχισαν οι δηλώσεις συμμετοχής στην επιδρομή: Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα στείλει 2.000 στρατιώτες, ο Γερμανός Καγκελάριος ανακοίνωσε την αποστολή 4.000 Γερμανών στρατιωτών, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει 1.200 άνδρες. Ο κατάλογος των κρατών που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις περιλαμβάνει τώρα οκτώ που προστίθενται στις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ομως δημοσιεύματα σε ελληνικές εφημερίδες επανέφεραν αυτή την εβδομάδα το θέμα της αποστολής και Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ μετά, μάλιστα, την ενεργοποίηση του «άρθρου 5». Τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν και πάλι να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως, όπως εδώ και δύο εβδομάδες έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», οι προετοιμασίες ενός στρατιωτικού σώματος, το οποίο θα μπορεί να μεταβεί στο Αφγανιστάν όταν ζητηθεί από τους Αμερικάνους η στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας, συνεχίζονται. Σε δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων, όπως το «Βήμα», προστίθενται νέες πτυχές καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ