Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Επίσκεψη Τζεμ με προκλήσεις

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, στην Αθήνα, έδωσε τη δυνατότητα να επιβεβαιωθούν ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οσον αφορά στα βασικά προβλήματα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και το Κυπριακό, δεν υπήρξε καμιά προσέγγιση. Συνεχίστηκαν, ωστόσο, οι συζητήσεις για θέματα «χαμηλής πολιτικής», αφού και οι δύο πλευρές, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν την εντύπωση ότι έτσι διαμορφώνεται το κατάλληλο κλίμα για την αντιμετώπιση και των «μεγάλων» προβλημάτων.

Ωστόσο, η διοργάνωση έκθεσης με φωτογραφίες του κ. Τζεμ στο Πάρκο Ελευθερίας ΕΑΤ - ΕΣΑ προκάλεσε το δημοκρατικό αίσθημα. Στο χώρο όπου βασανίστηκαν οι Ελληνες αγωνιστές κατά της δικτατορίας, τιμήθηκε ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που βασανίζει, φυλακίζει, δολοφονεί τους Κούρδους αγωνιστές. Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει το λόγο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους Κούρδους πρόσφυγες και να μιλήσει για τρομοκρατία...

Πάντως, η προσπάθεια περαιτέρω εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δε θα πρέπει να απομονώνεται από την απαίτηση των ΗΠΑ να αντιμετωπιστούν όλα τα περιφερειακά προβλήματα, για να προχωράει απρόσκοπτα η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ