Η ανασκαφή δεδομένων από παμπάλαιες δυσανάγνωστες βάσεις δεδομένων βοηθά το έργο ανακάλυψης των βομβών που δεν έσκασαν στο Λάος και επιβεβαιώνει τη θηριωδία του ιμπεριαλισμού, που κατέσκαψε τη χώρα στην προσπάθειά του να εμποδίσει τη σοσιαλιστική επιλογή του βιετναμέζικου λαού
Μετά το τέλος του πολέμου, το 1975, έγινε από τους Λαοτινούς μια προσπάθεια να καθαρίσουν από εκρηκτικά κάποιες λωρίδες εδάφους, αλλά με μικρή επιτυχία. Μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε ένα μεγαλύτερης εμβέλειας και με καλύτερο εξοπλισμό πρόγραμμα καθαρισμού της επαρχίας από βόμβες που δεν έσκασαν, στο οποίο συμμετέχουν 628 ντόπιοι πυροτεχνουργοί και 23 ξένοι σύμβουλοι. Από το 1998 που το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ άρχισε να βοηθά με στοιχεία την προσπάθεια της λαοτινής κυβέρνησης, έχουν συλλεγεί αρκετοί χάρτες και άλλα χρήσιμα στοιχεία, ώστε να εντοπιστούν ευκολότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια οι περιοχές που βομβαρδίστηκαν. Αλλά την άκρη για τα πιο χρήσιμα στοιχεία είχε ανακαλύψει συμπτωματικά πριν από 8 χρόνια ένας έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και στατιστικολόγος, όταν έψαχνε τα αρχεία του στρατού, για να γράψει ένα ιστορικό των βομβαρδισμών της περιόδου του πολέμου του Βιετνάμ. Ανάμεσα στα σκονισμένα χαρτιά βρήκε και έναν κατάλογο που ανέφερε την ύπαρξη μαγνητοταινιών με κωδικοποιημένα δεδομένα για τους βομβαρδισμούς.
Σα να μην έφτανε αυτό, ακόμα και η κωδικοποίηση (γραμμογράφηση) δεν ήταν ούτε γνωστή από κάποιο είδος έντυπης τεκμηρίωσης, αλλά ούτε και απολύτως σωστή. Πολλοί κωδικοί ξαναχρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσουν κάποιο άλλο τύπο αεροπλάνου ή βόμβας, χωρίς πουθενά να καταγράφεται η αλλαγή και τι σήμαινε πριν ο κωδικός. Μερικά έντυπα εγχειρίδια που βρέθηκαν περιέγραφαν μόνο την τελική αντιστοίχιση ορισμένων κωδικών.
Τη λύση τελικά έδωσαν δύο παράγοντες: ένας παλιός προγραμματιστής της IBM που είχε δουλέψει με τη βάση δεδομένων των μαγνητοταινιών και ένα εγχειρίδιο με κωδικούς που βρέθηκε ύστερα από αρκετά χρόνια σε μια αεροπορική βάση στη Χαβάη. Ο προγραμματιστής κατάφερε να μετατρέψει τα δεδομένα των μαγνητοταινιών σε μορφή που να μπορούν να διαβάσουν οι σύγχρονοι προσωπικοί υπολογιστές. Αλλά τα δεδομένα αποδείχτηκε ότι ήταν κρυπτογραφημένα. Εκεί αξιοποιήθηκε το εγχειρίδιο με τους κωδικούς από τη Χαβάη και τελικά έγινε εφικτή η ανάκτηση του 85-90% των στοιχείων. Κατά τη διαδικασία της μετατροπής εντοπίστηκαν από απλά τυπογραφικά λάθη, μέχρι και χονδροειδή λάθη καταχώρισης. Πρέπει κανένας να πάρει υπόψη του ότι εκείνη την εποχή η καταχώριση των δεδομένων γινόταν ακόμα με διάτρητες κάρτες και δεν υπήρχε η δυνατότητα επιβεβαίωσης των πληκτρολογούμενων στοιχείων στην οθόνη. Τελικά, τα ανακτημένα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε μια σύγχρονη βάση δεδομένων, ώστε να μπορεί να γίνει επεξεργασία τους.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ
ΚΙΝΑ
ΜΙΑΝΜΑΡ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
ΚΑΜΠΟΤΖΗ
ΛΑΟΣ
ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ B-52
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ