ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΥΕΝ
Θα τους δώσει ό,τι ζητάνε

Νέα αρπαγή από τον κρατικό κορβανά ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αυξήσει παραπέρα τα δυσθεώρητα υπερκέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου! Ετσι, την ίδια στιγμή που οι εργάτες της στεριάς και της θάλασσας ζουν στον αστερισμό της σκληρής λιτότητας και της ανεργίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά μέτρων για την «οικονομική ενίσχυση» των εφοπλιστών των τουριστικών πλοίων, με πρόσχημα την προστασία της... «ανταγωνιστικότητας» του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου από τις συνέπειες του πολέμου και των παγκόσμιων εξελίξεων! Στα νέα υπερπρονόμια, που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων, αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, επισημαίνοντας ότι την Τετάρτη 7 του Νοέμβρη θα γίνει στο ΥΕΝ σύσκεψη των γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων για να εξετάσουν το κείμενο των εφοπλιστικών αξιώσεων που έχει υποβάλει η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (ΕΕΕΠ).

Το... διεκδικητικό εφοπλιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει 8 αιτήματα, από τα οποία το καθένα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός, «θα έχει και κόστος κάποιων δισ.»! «Πάντως», συνέχισε, «η πρόθεση είναι να βοηθήσουμε»!

Ο... οκτάλογος των εξωφρενικών αιτημάτων των εφοπλιστών των τουριστικών πλοίων κατατέθηκε στον υπουργό προχτές από το προεδρείο της ΕΕΕΠ κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης και έχει τίτλο «Λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου εξαιτίας της κρίσεως μετά τα γεγονότα της 11.9.2001 στις ΗΠΑ». Με το κείμενο αυτό οι εφοπλιστές απαιτούν: Οι Ελληνες εργαζόμενοι να πληρώνουν, μέσω κρατικών επιδοτήσεων, τις επισκευές και μετασκευές των πλοίων, τις εισφορές των εφοπλιστών στο ΝΑΤ, το 20% των αποδοχών των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα ελληνικά τουριστικά πλοία και το 50% του ποσού που πληρώνουν οι εφοπλιστές ως λιμενικά τέλη! Απαιτούν ακόμα και τη «συνδρομή στην πληρωμή των ασφαλίστρων» τους στις ασφαλιστικές εταιρίες! Επίσης, θέλουν «να παγώσουν οι εισφορές καταβολής προς το ΝΑΤ για ένα χρόνο χωρίς προσαυξήσεις» και, βέβαια, τα πλοία τους να ταξιδεύουν «με μειωμένη σύνθεση», δηλαδή με μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπει ο νόμος!

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κυβερνητική επιτάχυνση για τις ανατροπές

Ο νέος υπουργός επισκέφθηκε την ΑΔΕΔΥ και την κάλεσε σε διαρκή διάλογο για να υλοποιήσουν από κοινού την... κυβερνητική πολιτική

Με απόλυτα σαφή τρόπο, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε χτες, μιλώντας στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, οδηγώντας μάλιστα σε «δραματικές αλλαγές», όπως επισήμανε. Ο υπουργός προσκάλεσε άμεσα τη συνδικαλιστική οργάνωση για την ενεργητική συμμετοχή της στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων μέσα από τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου»!!! Προοπτική που φάνηκε να στηρίζει η πλειοψηφία της διοίκησής της.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισκέφτηκε τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ για να εξαπολύσει μια «επίθεση διαλόγου» για την υλοποίηση... προειλημμένων αποφάσεων. Μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του ήταν: «Δεν ήρθα εδώ για να κάνω συνδικαλισμό», «απαιτείται μια νέα διοικητική δομή», «δε διαχωρίζουμε τη θέση μας από την προηγούμενη πολιτική», «το υπουργείο θα είναι συμπαραστάτης σας σε όλη την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αρκεί να μη θιχτεί η γενικότερη κυβερνητική πολιτική».

Από τον υπουργό προαναγγέλθηκε άμεση παρέμβαση στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Σχετικά με το νέο μισθολόγιο, σημείωσε ότι θα βασιστεί στο πόρισμα της επιτροπής που το διαμορφώνει και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Απρίλη του 2002.

Ο Κ. Σκανδαλίδης προσπάθησε να ωραιοποιήσει τον «κοινωνικό διάλογο» και ενώ ήταν ξεκάθαρος για την εφαρμογή της αντιδημοσιοϋπαλληλικής πολιτικής, ανέφερε ακόμη ότι όλα τα ανοιχτά θέματα θα εξεταστούν στην πορεία και τόνισε: «Η συμμετοχή στη διαμόρφωση και στο σχεδιασμό των αποφάσεων, η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση και έλεγχο των αποφάσεων θα διασφαλίζουν τη στενή συνεργασία μας»!

Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε ότι «ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός, συνεχής και αποτελεσματικός». Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος εκτίμησε ότι υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση και τόνισε: «Συμφωνήσαμε, θα έλεγα, σε μια διαρκή σχέση διαλόγου».

Αποκαλυπτικός ωστόσο για τις ουσιαστικές διαθέσεις του ήταν ο υπουργός προηγουμένως, όταν:

- Στο ζήτημα του «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι μπορεί να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου, αλλά οι κλήσεις σε απολογία των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν το κατέθεσαν, δε θα σταματήσουν, επειδή «οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά»!

- Για την εισοδηματική πολιτική είπε ότι είναι «θεμιτή η διεκδίκηση στα όρια του πληθωρισμού, θα δούμε πώς θα γίνει», την ίδια στιγμή που η ΑΔΕΔΥ έχει εκφράσει, τυπικά τουλάχιστον, τη διαφωνία της με αυξήσεις στο πλαίσιο του προβλεπόμενου πληθωρισμού!

Από την τοποθέτηση του υπουργού φάνηκε καθαρά ότι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα επηρεάσουν απαραίτητα και τους δημόσιους υπάλληλους. Και όπως είπε ο Μπάμπης Βορτελίνος, στέλεχος της ΕΣΑΚ Δημοσίου, στην τοποθέτησή του: «Καθώς δηλώσατε ότι θα ακολουθήσετε την ίδια πολιτική, δε βλέπουμε πως θα υπάρξουν λύσεις που θα ωφελήσουν το λαό και τους δημόσιους υπάλληλους».

Εξάλλου, κάτω από το πρίσμα αυτής της πολιτικής, θα εξεταστούν τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εισηγητικά, για την εισοδηματική πολιτική, το νέο μισθολόγιο, το οικογενειακό επίδομα, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα ζητήματα σύνδεσης αμοιβής - παραγωγικότητας.

Συνέλευση Οικοδόμων Γκύζη

Το Παράρτημα Γκύζη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καλεί τα μέλη του στην ετήσια γενική του συνέλευση, στις 5 Νοέμβρη, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μ.μ., στα γραφεία του, στην οδό Μανούσου Κούνδουρου 4.

Επιδοτείται η «σιωπή»

Με προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης επιδιώκει η κυβέρνηση - και με επιλεκτικό τρόπο πάντα - να περιορίσει τις αντιδράσεις εναντίον της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ετσι, στο πλαίσιο προηγούμενων ανακοινώσεών της, θα εφαρμόσει τέτοια προγράμματα για 110 εργαζόμενους που απολύθηκαν ή πρόκειται να απολυθούν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας και τα Μεταλλεία «Βωξίται Ελευσίνας». Η απόφαση αυτή κρύβει το οριστικό κλείσιμο των δυο μεταλλευτικών επιχειρήσεων, από τις οποίες η μία ανήκει στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (η Μ.Β. Ελευσίνας) και η άλλη έχει ιδιωτικοποιηθεί για να καταλήξει στο «λουκέτο».

Φυσικά, η «ευαισθησία» της δεν έχει να κάνει με την επιπλέον στήριξη εργαζομένων που μένουν άνεργοι, αφού η ίδια μεθόδευσε την απόλυσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί.

ΓΣΕΕ
Αδικο το φορολογικό σύστημα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη - χωρίς να τον κατονομάζει - η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επαναφέρει τις θέσεις της για το φορολογικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπενθυμίζει ότι για τα θέματα αυτά, έχει καταθέσει στους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης σχετικό έγγραφο ενόψει του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «το φορολογικό σύστημα είναι κοινωνικά άδικο, και η αδικία του έγκειται στην υπερφορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Γι' αυτό το λόγο απαιτείται φορολογική μεταρρύθμιση. Η οποία μεταρρύθμιση - συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ - πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών, της ενίσχυσης της απασχόλησης καθώς και της οικονομικής στήριξης της κοινωνικής ασφάλισης».

Γι' αυτό, «ενδεχόμενη αποδοχή επιμέρους αιτημάτων για τη φορολογική ελάφρυνση επιχειρηματικών κερδών κλπ. με πρόσχημα συγκυριακές κρίσεις (π.χ. πόλεμος - τρομοκρατία) μας βρίσκει αντίθετους καθώς αποτελούν αποσπασματικές ρυθμίσεις και κυρίως γιατί θα διευρύνουν το άδικο καθεστώς φορολόγησης». Ταυτόχρονα, κάνει αναφορά σε «διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες» που τείνουν να «θεοποιούν» κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Ετσι η ΓΣΕΕ ξαναδιατυπώνει τη θέση της για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας και αντιτίθεται σε παραπέρα μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις. Τέλος, η ΓΣΕΕ κάνει γνωστό ότι με έγγραφό της στους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, αναφέρεται σε συγκεκριμένες προτεραιότητες που πρέπει να τον χαρακτηρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ