ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
«Εν καιρώ πολέμου»
  • Δραματική η κατάσταση των προσφύγων
  • Τα Β-52 εν δράσει, ισοπεδώνοντας και προετοιμάζοντας τις επιθέσεις που θα αρχίσουν και στο έδαφος
  • Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν αμερικανικό μαχητικό, συνέλαβαν Αμερικανούς, ενώ προειδοποιούν όσους ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στις χερσαίες επιχειρήσεις, μουσουλμάνους και μη

Βομβαρδισμένα σπίτια στο Κανταχάρ

Associated Press

Βομβαρδισμένα σπίτια στο Κανταχάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΧΟΥΑΤΖΑ ΜΠΑΧΟΥΝΤΙΝΕ - ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Ισως είναι η μοναδική φορά, που δεν υπάρχει κάποια είδηση από την πλευρά των Ταλιμπάν για θύματα στις τάξεις των αμάχων από τους συνεχείς και ανηλεείς αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Οι βομβαρδισμοί όμως συνεχίζονται, ενώ στο ανθρωπιστικό επίπεδο η κατάσταση των Αφγανών προσφύγων γίνεται όλο και πιο ανησυχητική καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Την ίδια στιγμή τα σημάδια για μία «προσγείωση του πολέμου» στο έδαφος του Αφγανιστάν πολλαπλασιάζονται.

Το Κανταχάρ, η πόλη του νότου που θεωρείται προπύργιο τόσο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της «Αλ Κάιντα» όσο και των Ταλιμπάν, έχει υποστεί το μένος των βομβαρδιστικών για 26 ολόκληρες μέρες. Η πόλη που κάποτε αριθμούσε πάνω από μισό εκατομμύριο ψυχές, τώρα πια έχει ερημώσει. Ομως όσοι διέφυγαν μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, όχι μόνο από το Κανταχάρ, αλλά και από τις υπόλοιπες βομβαρδιζόμενες πόλεις, δεν έχουν πού να πάνε. Οι δυνατότητες υποδοχής στο γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ το Ιράν, που έχει ήδη δεχτεί δύο εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες, αρνείται να ανοίξει τα σύνορά του σε νέα κύματα. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορα ανέρχεται σε 130.000.

Τα Β-52 εν δράσει

Τι σημασία όμως έχει... τα B-52 συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στο μέτωπο του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Καμπούλ ισχυρίζονται ότι απώθησαν επίθεση της Βόρειας Συμμαχίας.

Στο νότο, το μεγαλύτερο φράγμα και ο κυριότερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας επλήγη χτες το απόγευμα από τα αμερικανικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Ταλιμπάν «Μπαχτάρ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κατζάκι, στην επαρχία Χελμάντ, βομβαρδίστηκε προχτές το απόγευμα, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα οι πόλεις Κανταχάρ και Λασκάρ γκαχ στη νοτιοανατολική και νότια χώρα αντίστοιχα.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο πρακτορείο «Afghan Islamic Press» (ΑΙΡ), που εδρεύει στο Πακιστάν, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εξαπέλυσαν χτες επίθεση στη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα Νταράε - Σουφ, 70 χιλιόμετρα νότια του Μαζάρ-ι-Σαρίφ. «Αλλά η γραμμή του μετώπου δε μετακινήθηκε», είπε. Ομως εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, ο Μοχάμαντ Ασράφ Ναντίμ, διέψευσε την πληροφορία δηλώνοντας: «Είναι ψέμα. Δεν επιτεθήκαμε εναντίον τους. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις γραμμές των Ταλιμπάν και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουμε επίθεση», είπε.

Για την προετοιμασία της επίθεσης αυτής η αμερικανική αεροπορία έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις επιδρομές εναντίον των θέσεων των Ταλιμπάν στη γραμμή του βορειο-ανατολικού μετώπου, όπως ζητούσε η Βόρεια Συμμαχία από την έναρξη των επιχειρήσεων εδώ και τρεις εβδομάδες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι βομβαρδιστικά B-52 χρησιμοποιούνται από χτες επί των θέσεων των Ταλιμπάν, ενώ ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» χαρακτήρισε αυτούς τους βομβαρδισμούς «ως υλικό για κατασκευή χαλιού», δηλαδή με άλλα λόγια ισοπέδωση.

Κατερρίφθη αμερικανικό μαχητικό;

Πάντως οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χτες ότι οι αντιαεροπορικές τους δυνάμεις κατέρριψαν ένα αμερικανικό αεροπλάνο κοντά στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ βόρεια, για την οποία οι δυνάμεις της ένοπλης αντίστασης μάχονται να ανακαταλάβουν. Σύμφωνα με το AIP, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε στην περιοχή Σαρμπαλόκ, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Μαζάρ-ι-Σαρίφ στην επαρχία Μπαλχ. «Δε γνωρίζουμε ακόμη τι αεροπλάνο είναι», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και εννοείται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια στιγμή ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαίφ, δήλωσε χτες ότι οι Ταλιμπάν έχουν συλλάβει Αμερικανούς, χωρίς όμως και πάλι να διευκρινίζει πόσους, ποιους και πότε. Μία δήλωση που έχει επαναληφθεί και πάλι και χτες έκανε τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, να την απορρίψει κατηγορηματικά, λέγοντας «ότι δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας».

Ομως ο Ζαΐφ δε σταμάτησε μόνο σε αυτή τη δήλωση, αλλά κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τόνισε επίσης ότι οι Ταλιμπάν επέτρεψαν σε Πακιστανούς να πολεμήσουν στο πλευρό τους, ενώ προειδοποίησε ότι κάθε στρατιώτης που θα έρθει από μουσουλμανική ή μη χώρα για να ενισχύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, θα θεωρηθεί από τους Ταλιμπάν «εχθρός». «Αν επιτεθούν στο Αφγανιστάν, θα αμυνθούμε», συνέχισε ο πρεσβευτής, απαντώντας στη χτεσινή ανακοίνωση της Ιαπωνίας και της Τουρκίας ότι θα υποστηρίξουν την αμερικανική επίθεση. Η Ιαπωνία αποφάσισε να αναπτύξει πολεμικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό για να βοηθήσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Κιόντο» και την εφημερίδα «Σανκέι Σιμπούν», ενώ η Τουρκία αποφάσισε να στείλει, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, μια επίλεκτη μονάδα 90 ανδρών στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

Το ΚΚ Ιαπωνίας κοντά στους Αφγανούς αμάχους

Ιάπωνες κομμουνιστές - γιατροί ερευνούν τους θανάτους Αφγανών αμάχων

ΚΟΥΕΤΑ.-

Στο Πακιστάν στα στρατόπεδα προσφύγων, αλλά και σε νοσοκομεία βρίσκεται εδώ και δύο μέρες ομάδα από τέσσερις γιατρούς που ανήκουν στο Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του κόμματος ώστε να διεξαχθεί έρευνα για τους αμάχους που πέφτουν θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της ομάδας των γιατρών, ο Κόικε Ακίρα, μέλος της Ανω Βουλής του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του χτες από τη νοτιοδυτική πακιστανική πόλη Κουέτα, τόνισε ότι η ομάδα προτίθεται να επιστρέψει στην Ιαπωνία με στοιχεία για να πείσει το Τόκιο να μη στηρίξει τη στρατιωτική απάντηση της Ουάσινγκτον στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Οι άνθρωποι αυτοί φέρουν απίστευτα τραύματα. Τα οστά τους έχουν συνθλιβεί», δήλωσε ο Ακίρα προς το Ρόιτερ, αφού εξέτασε έναν Αφγανό που τραυματίστηκε από θραύσμα πριν από 10 ημέρες, όταν αμερικανικές βόμβες έπεσαν σε χωριό κοντά στο Κανταχάρ. «Είμαι συγκλονισμένος, βαθιά συγκλονισμένος», πρόσθεσε.

Η ιαπωνική ομάδα έχει επισκεφθεί ήδη τη βορειοδυτική πακιστανική πόλη Πεσάβαρ και σχεδιάζει, μετά την Κουέτα, να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ψηφίσει εναντίον της απόφασης του πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι να υποστηρίξει τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
Το Ισλάμ κατά της «σταυροφορίας των χριστιανών»

Μήνυμα προς τους μουσουλμάνους του Πακιστάν

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Μήνυμα προς τους μουσουλμάνους του Πακιστάν έστειλε χτες ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητώντας τους να υπερασπιστούν το Ισλάμ εναντίον της «σταυροφορίας των χριστιανών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή που παρουσίασε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Οι μουσουλμάνοι του Αφγανιστάν δολοφονούνται», τόνισε ο Μπιν Λάντεν και κατηγόρησε την πακιστανική ηγεσία ότι «βρίσκεται κάτω από το χριστιανικό λάβαρο».

«Η σταυροφορία κατά του Ισλάμ έχει ενταθεί. Ο κόσμος έχει χωριστεί στα δύο. Μέρος του βρίσκεται υπό τον αρχηγό των απίστων, τον Μπους, και το άλλο μισό υπό το λάβαρο του Ισλάμ, να αντισταθούμε κατά αδίκου θα μας ισχυροποιήσει», ανέφερε επίσης στην επιστολή ο Μπιν Λάντεν, επιστολή που το αραβικό δορυφορικό δίκτυο έδειξε, που ήταν γραμμένη στα αραβικά και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο φέρει την υπογραφή του Σαουδάραβα τρομοκράτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ