ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση κατάργησης των επιτροπών ελέγχου

Στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, κατά την Εισαγγελία Πειραιά. Δίωξη σε βάρος της πενταμελούς επιτροπής ελέγχου για το ΣΕΪΛΟΡ. Εντονη αντίδραση των σωματείων της Ζώνης

Πατώντας πάνω στον τραγικό θάνατο των 5 μεταλλεργατών που κάηκαν ζωντανοί στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ», οι μηχανισμοί εφοπλιστών και κυβέρνησης επιχειρούν να θέσουν «εκτός» λειτουργίας τις 5μελείς Επιτροπές Ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τις οποίες έχουν «στο μάτι» από τη μέρα που θεσμοθετήθηκαν, επειδή αποτελούν μία από τις βασικές κατακτήσεις των εργατοτεχνιτών και περιορίζουν την ασύδοτη και εγκληματική δράση εφοπλιστών και εργολάβων. Χτες το μεσημέρι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Γρ. Πεπόνης, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, άσκησε δίωξη σε βάρος της Πενταμελούς Επιτροπής του Περάματος για «παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία», με πρόσχημα ότι την προηγουμένη της έκρηξης στο «ΣΕΪΛΟΡ» η Επιτροπή, ενώ είχε διενεργήσει έλεγχο, δεν είχε κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις!

Το γεγονός ότι η δίωξη αυτή, με την οποία επιχειρείται ταυτόχρονα να «βγουν λάδι» οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα στο δεξαμενόπλοιο και να πληρώσουν τη νύφη και πάλι οι εργαζόμενοι, δεν είναι άσχετη με παρεμβάσεις από κυβερνητικούς και εφοπλιστικούς μηχανισμούς, αποδεικνύεται από τα απανωτά δημοσιεύματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό της κυριακάτικης «ΑΥΓΗΣ» και ρεπορτάζ των καναλιών των εφοπλιστών (ΜΕΓΚΑ-ΑΝΤΕΝΝΑ), τα οποία προσπαθούσαν να πείσουν ότι για το φονικό φταίνε και οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και τα σωματεία τους!

Τα σωματεία της Ζώνης με χτεσινή καταγγελία τους επισημαίνουν ότι «όποια ενέργεια κατευθύνεται στον περιορισμό, στην περιστολή ή στην ποινικοποίηση της λειτουργίας» των 5μελών Επιτροπών «είναι πράξη που συνειδητά ή ασυνείδητα οδηγεί στην κατεύθυνση της διάλυσής τους», και τονίζουν: «Τα τελευταία χρόνια τα Σωματεία μας με τεράστιες προσπάθειες κρατούν σε λειτουργία τις 5μελείς Επιτροπές κόντρα στις πιέσεις, στους εκβιασμούς και στις απειλές από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τα "τσιράκια" τους». «Εάν πάψουν να λειτουργούν - τονίζουν τα σωματεία - η κυβέρνηση και οι εισαγγελείς θα μετατρέψουν σε κρεματόριο τη Ζώνη ανοίγοντας το δρόμο σε εφοπλιστές και εργολάβους, οι οποίοι θα επιβάλουν τους δικούς τους όρους απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Υπογραμμίζουν ακόμα: «Η απόπειρα ποινικοποίησης της εργατικής συνδικαλιστικής δράσης όσον αφορά στον τομέα της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι μια προβοκάτσια, την ίδια περίοδο που με νόμους και διατάγματα υπονομεύονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιχειρείται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η επαναφορά μας στον εργασιακό μεσαίωνα».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν: «Αρνούμαστε τις κατηγορίες σε βάρος των εκπροσώπων μας αλλά και συνολικά κατά της 5μελούς Επιτροπής και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις αρχές να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου τους, τη συμμετοχή σε αυτές Χημικού Ναυτιλίας, που να εκπροσωπεί το κράτος και όχι τους πλοιοκτήτες, να εξοπλιστούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και όλα τα μέσα έτσι που να παίζουν πιο ουσιαστικά το ρόλο τους. Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αγωνιστικά με κάθε τρόπο που θα απαιτηθεί».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εργοδοτική παρέμβαση στη δράση του σωματείου

Ευθεία παρέμβαση στη δράση του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων επιδιώκει η εταιρία «Ν. Ασημακόπουλος», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου, καθώς με εξώδικο που απέστειλε η εταιρία πριν μια βδομάδα ζητά ούτε λίγο, ούτε πολύ από το σωματείο να «καρφώσει» τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των μελών του!

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει το σωματείο στην ανακοίνωσή του «μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εξαναγκασμού σε παραίτηση του συναδέλφου Π. Τσεσμετζή (ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης του σωματείου μας), η εταιρία Ν. Ασημακόπουλος ΑΒΕΕ, με εξώδικο που απέστειλε στο σωματείο, αποσκοπεί στην τρομοκράτηση όχι μόνο του συναδέλφου, αλλά και όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση και απαιτεί από το σωματείο να "καρφώσει" τις δραστηριότητες του σωματείου»! Χαρακτηριστικό της θρασύτητας της εταιρίας είναι ότι με αίτημά της ζητά από το σωματείο εντός πέντε ημερών να της αναφέρει ποιο ακριβώς ήταν το συνδικαλιστικό του χρέος (!) τη μέρα της απουσίας του συνδικαλιστή από τη δουλιά, αν είναι πράγματι μέλος του ΔΣ, πότε εξελέγη, πόσο διαρκεί η θητεία του κλπ. Επιπλέον αναφέρει: «Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι κατά την πρόσληψη του ανωτέρω υπαλλήλου από την εταιρεία μας που έγινε στις 21-1-2001, δε μας ανακοίνωσε ως όφειλε ότι είναι μέλος συνδικαλιστικής οργανώσεως»! Γεγονός που αποκαλύπτει την ουσία της εξώδικης δήλωσης και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η επιχείρηση προτιμά εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και έτσι δε θα της δημιουργούν «προβλήματα»...

Απειλεί δε ότι «επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας τόσο κατά του κ. Τσεσμετζή ατομικά όσο και κατά κάθε άλλου που του παρέχει υποστήριξη στην προσπάθεια διασυρμού του ονόματος της εταιρείας μας»!

Το σωματείο τονίζει πως «φαίνεται ότι είναι αδύνατον να αποδεχτούν τη στάση του συναδέλφου με τη συμμετοχή του στις πανεργατικές, πανελλαδικές απεργίες για το ασφαλιστικό, όπως και την άρνησή του να αποδεχτεί την απαίτηση της εταιρίας να βρίσκεται οποιαδήποτε στιγμή οπουδήποτε του δώσει εντολή».

Καλεί δε όλους τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλιά, να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο και να αποκρούσουν την τρομοκρατία από όποιον κι αν προέρχεται.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Οργανώνονται και συντονίζονται

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου, να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση, απευθύνει η διοίκηση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και Γραφικών Τεχνών Τύπου, ώστε να οργανώσουν και να συντονίσουν καλύτερα μέσα στα σωματεία και στους χώρους δουλιάς τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις. Η ΓΣ θα γίνει αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το δημαρχείο Αθηνών, Ομόνοια).

Αναφερόμενη η διοίκηση σε διακήρυξή της στο θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι οι αμερικανονατοϊκές αεροπορικές επιδρομές γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχοντας στόχο να βάλουν «πόδι» στην ευρύτερη περιοχή και στα πετρέλαια. Με αυτή την εκτίμηση τονίζει, ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, πρέπει να απαιτήσει το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών και να απαιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει καμιά εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν για αυταπάτες καθώς από τη μία δίνει ψίχουλα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και από την άλλη μέτρα ικανοποίησης των αιτημάτων των βιομηχάνων.

Τέλος στη διακήρυξη, αναφέρεται στο επίκαιρο «παιχνίδι» των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο παράδειγμα - μέσα από το χώρο του Τύπου - για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους: Με τη συγχώνευση ΛΑΜΠΡΑΚΗ - ΜΠΟΜΠΟΛΑ καταστρατηγήθηκαν εργατικά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι μηχανές δουλεύουν με λιγότερους εργαζόμενους ώστε να υπερδιπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Οσον αφορά το πλαίσιο διεκδικήσεων των εργαζομένων του κλάδου είναι: Δημόσια, καθολική υποχρεωτική ασφάλιση με παροχές υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και μεταναστών, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

ΝΕΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Για την οργάνωση στο σωματείο, τη συμμετοχή στους αγώνες

Ενταση των προσπαθειών της αποφάσισε η Επιτροπή Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να ενημερώσει τους νέους εργαζόμενους του κλάδου για τα σοβαρά ζητήματα του πολέμου, τις εργασιακές σχέσεις και την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών από τους νέους εργαζόμενους του κλάδου. Αυτό ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης της Επιτροπής Νέων που έγινε στα γραφεία του σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπου έγινε πλούσια συζήτηση και υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή θα κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στους νέους, με στόχο τη συσπείρωσή τους στο σωματείο και τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στους χώρους δουλιάς, με την ανακοίνωση των φορέων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 Νοέμβρη. Στα μέσα του Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη νέων για τα εργασιακά προβλήματα του κλάδου και στη συνέχεια στα μέσα του Δεκέμβρη η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διοργάνωση γλεντιού. Να σημειωθεί ότι όλος ο Νοέμβρης χαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή μήνας ενημέρωσης και εγγραφής των νέων στο σωματείο και στα πλαίσια αυτά θα παρθούν διάφορες πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ