ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ζει στο νου και τις καρδιές μας, φωτίζοντας το δρόμο μας

Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής της Μεγάλης Οκωβριανής Επανάστασης που έμελλε να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια ιστορία
Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής της Μεγάλης Οκωβριανής Επανάστασης που έμελλε να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια ιστορία
Επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης σήμερα. Της επανάστασης που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρωπότητας από την προϊστορία στην ιστορία, από τις ταξικές κοινωνίες στην κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους της γης των κολασμένων για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Ο Κόκκινος Οχτώβρης φέρνει στη μνήμη μας τη δράση και τις μεγάλες προσπάθειες εκατομμυρίων οικοδόμων του σοσιαλισμού. Στο νου και στην καρδιά μας κρατάμε ζωντανά τα μηνύματα των μπολσεβίκων και της ηρωικής δράσης των επαναστατημένων μαζών της τότε Ρωσίας για να αλλάξει η ανθρωπότητα. Για να χάσουν οι προλετάριοι τις αλυσίδες τους και να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.

Κρατάμε στη σκέψη μας φωτεινό παράδειγμα το μαζικό ηρωισμό του σταχανοβίτη, του κόκκινου στρατιώτη, του κομσομόλου, του προλετάριου που εφόρμησε στα Χειμερινά Ανάκτορα, των κομμουνιστών που άλλαξαν την όψη της Σιβηρίας. Οι θυσίες και οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι. Τροφοδοτούν και εμψυχώνουν τους κομμουνιστές όπου Γης, όλες τις δυνάμεις που πασχίζουν για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Με την εμφάνιση και εδραίωση της Σοβιετικής Ενωσης και του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος άλλαξε ριζικά η εικόνα του κόσμου. Το σοσιαλιστικό σύστημα, σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, αποτέλεσε το μόνο πραγματικό αντίβαρο στις απολυταρχικές τάσεις του καπιταλισμού. Σε κανένα από τα σοβαρά παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούσε να δοθεί ουσιαστική λύση, δίχως τη συμμετοχή του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος. Το σοσιαλιστικό σύστημα άσκησε σημαντική επίδραση στην εμφάνιση και ενδυνάμωση του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες, του εθνικοαπελευθερωτικού στον Τρίτο Κόσμο.

Λαός και στρατός εφορμεί για να καταλάβει τα Χειμερινά Ανάκτορα
Λαός και στρατός εφορμεί για να καταλάβει τα Χειμερινά Ανάκτορα
Η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ ανέκοψε προσωρινά την επαναστατική πορεία των οικοδόμων του σοσιαλισμού και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Και αναφωνούσαν οι αστοί και οι διάφοροι απολογητές τους περί κοσμογονικών αλλαγών που θα απελευθέρωναν την ανθρώπινη δύναμη για να μεγαλουργήσει! Που θέλησαν να επιβάλουν την άποψη πως μια προσωρινή νίκη τους σε μια μάχη σημαίνει ότι κέρδισαν οριστικά τον ταξικό πόλεμο. Τους διαψεύδει η ίδια η δική τους πραγματικότητα. Η απελευθέρωση της δύναμης που θα μεγαλουργούσε ήταν και είναι η αχαλίνωτη επίθεση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τους λαούς της Γης. Η αδίστακτη δράση για την ολοένα στυγνότερη εκμετάλλευση, που, όταν στραγγίζει τον ιδρώτα των ανθρώπων του μόχθου και δεν ξεδιψά, παίρνει το αίμα τους με τους πολέμους που σπέρνει για να μεγαλώσει την κυριαρχία του. Που όσο ο πλούτος που παράγουν οι λαοί και τους τον κλέβουν αυξάνεται, τόσο η φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγεί σε μετανάστες και πρόσφυγες, σε θάνατο παιδιών από την πείνα, σε θηλιά που σφίγγει ασφυκτικά στο λαιμό των απλών ανθρώπων του μόχθου, πνίγοντας τον αέρα της ζωής τους. Η πιο ασύδοτη ελευθερία των αστών έγινε η πιο αβάσταχτη σκλαβιά των καταπιεσμένων. Και τώρα ξέρουν καλύτερα από ποτέ τι ήταν και για ποιον ο σοσιαλισμός.

Γι' αυτό πέρα και ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις αδυναμίες που εμφανίστηκαν, αντικειμενικού και κυρίως υποκειμενικού χαρακτήρα, στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ο 20ός αιώνας θα περάσει στην ιστορία ως ο αιώνας που σφραγίστηκε από την πρώτη, μεγάλη και ιστορική απόπειρα της ανθρώπινης κοινωνίας να αποτινάξει τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και να αποκτήσει την ανεπανάληπτη, πολύτιμη πείρα, ώστε να πραγματοποιήσει το άλμα του σοσιαλισμού στην πορεία για την κομμουνιστική κοινωνία. Στο νέο αιώνα, η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης φωτίζει ξανά τον ίδιο δρόμο που διάβηκαν οι μπολσεβίκοι της Ρωσίας. Και σίγουρα ο 21ος αιώνας μπορεί να είναι ο αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου, της αποφασιστικής αντεπίθεσης. Θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.

Οχτώβρης του '17. Εργάτες της Κόκκινης Φρουράς στην είσοδο του Μεγάρου Σμόλνι
Οχτώβρης του '17. Εργάτες της Κόκκινης Φρουράς στην είσοδο του Μεγάρου Σμόλνι
ΡΩΣΙΑ
Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τιμάται ο Μεγάλος Οχτώβρης
  • Το 37% των Ρώσων τη θεωρεί «μεγάλη επαναστατική γιορτή», ενώ το 14% δηλώνει ότι θα πάρει μέρος στις διαδηλώσεις των κομμουνιστών
  • Φασιστικές προκλήσεις στις παραμονές της επετείου

Με μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία αναμένεται να γιορταστεί και φέτος η επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες, το 37% των Ρώσων θεωρεί την 7η Νοέμβρη «Μεγάλη επαναστατική γιορτή», (ποσοστό, που το 1992 ήταν 22%). Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που τη θεωρούν «τραγική επέτειο» έπεσε από το 15% στο 10% (σε σχέση με το 1992). Το 14% των Ρώσων πολιτών που ρωτήθηκε, αναμένεται να πάρει μέρος στις «κόκκινες διαδηλώσεις», που θα γίνουν στις 7 Νοέμβρη στη χώρα. Τα κύρια συνθήματα των κινητοποιήσεων αναμένεται να στρέφονται ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί ο Ρώσος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του και υπέρ της λαϊκής, σοσιαλιστικής εξουσίας.

Φασιστικές προκλήσεις

Στο μεταξύ, μόλις δύο μέρες πριν από τη 84η επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, πέθανε στο νοσοκομείο και ο τρίτος σοβαρά τραυματισμένος από τη φασιστική επίθεση, που εκδηλώθηκε στη Μόσχα στις 30 Οκτώβρη. Τότε μια μεγάλη φασιστική ομάδα 300 ατόμων (ανάμεσά τους και χούλιγκαν ποδοσφαιρικών ομάδων) με ξύλα και σιδερολοστούς επιτέθηκαν στη λαϊκή αγορά «Τσαρίστινο» της Μόσχας. Στόχος τους, οι μικροπωλητές από την περιοχή του Καυκάσου και γενικά όσοι δεν έμοιαζαν με Ρώσους. Βέβαια, ξύλο «έφαγαν» και Ρώσοι, που η φυσιογνωμία τους είχε «αλλοιωθεί» και δεν έδειχναν τόσο ...Ρώσοι, όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με τους φασίστες. Από το φασιστικό μίσος δε γλίτωσαν ούτε γυναίκες και παιδιά, που επίσης ξυλοκοπήθηκαν. Αποτέλεσμα, ένας νεκρός, μια δεκάδα βαριά τραυματίες (δύο πέθαναν στη συνέχεια) και περίπου 300 ελαφρότερα. Η αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα και μελετά το κατά πόσον έχουν σχέση με τα αιματηρά γεγονότα. Κατηγορίες έχουν, προς στιγμήν, απαγγελθεί μόνο σε βάρος ενός 17χρονου. Η επίθεση αυτή δεν ήταν η μόνη τους τελευταίους μήνες, αλλά ήταν η πιο αιματηρή μέχρι τώρα. Αντίστοιχες επιθέσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Οι νεκροί στη συγκεκριμένη επίθεση ήταν ένας Αρμένιος, ένας Τατζίκος κι ένας Ινδός. Στην τσαρική Ρωσία, είναι γνωστό ότι οι διάφορες «υπηρεσίες» είχαν υπό τον έλεγχό τους μια σειρά τέτοιες εθνικιστικές - ρατσιστικές ομάδες και συχνά - πυκνά διοργάνωναν ανάλογα πογκρόμ, σε βάρος διάφορων εθνοτήτων. Το γεγονός ότι στην πρόσφατη φασιστική επίθεση συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, κι ενώ είναι γνωστό ότι η αστυνομία αδράνησε, αν και τα διάφορα «όργανά» της έχουν αρκετούς «πληροφοριοδότες» στις συγκεκριμένες ομάδες, γεννά πολλά ερωτήματα.

Ξεκαθάρισμα οικονομικών λογαριασμών ή «πολιτική εκτόνωση»;

Τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση; Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η όλη επίθεση μπορεί να έχει να κάνει με την προσπάθεια ορισμένων οικονομικών «κύκλων» να ελέγξουν τις λαϊκές αγορές της Μόσχας, στις οποίες σήμερα «προστασία» παρέχουν οι «Καυκάσιοι». Ετσι, το τελευταίο διάστημα δύο φορές κάηκαν οι εγκαταστάσεις της λαϊκής αγοράς «Τσερκίζοφσκ», που θεωρείται ότι ελέγχεται από τους Αζέρους. Σύμφωνα, όμως, με άλλες πηγές, τη φασιστική ομάδα την είχαν οργανώσει να χτυπήσει τυχόν διαδηλωτές, που θα συγκεντρώνονταν εκείνη τη μέρα στο κέντρο της Μόσχας για να διαδηλώσουν ενάντια στην υπο-σύνοδο του φόρουμ του «Νταβός». Μάλιστα, ορισμένα ρωσικά αστικά ΜΜΕ, προβοκάροντας, έκαναν λόγο για μεγάλες κινητοποιήσεις του κινήματος της «αντι-παγκοσμιοποίησης», που θα γίνονταν εκείνη τη μέρα. Η είδηση, όμως, για «κινητοποιήσεις» διαψεύστηκε, τόσο από ρωσικά συνδικάτα, όσο και από τα αριστερά πολιτικά κόμματα. Πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι κάποιοι «ετοίμασαν» τη φασιστική ομάδα κρούσης για επίθεση σε διαδηλωτές, που τυχόν θα εμφανίζονταν να διαδηλώσουν εκείνη τη μέρα και απλώς στη συνέχεια (όταν τέτοιοι διαδηλωτές δεν εμφανίστηκαν) έστρεψαν τους φασίστες στη λαϊκή αγορά για να τους «εκτονώσουν». Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι δεν είναι καθόλου «αθώα» και η πρόθεση της φιλοπροεδρικής νεολαιίστικης οργάνωσης «Βαδίζοντας μαζί» να πραγματοποιήσει στις 7 Νοέμβρη αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις σε 52 περιοχές της Ρωσίας, καλώντας τα μέλη της να παρουσιαστούν στην «ουρά» των καθιερωμένων διαδηλώσεων, που διοργανώνουν εκείνη τη μέρα οι κομμουνιστές της Ρωσίας, κουβαλώντας μαζί τους σκούπες και άλλα «είδη καθαριότητας». Βέβαια, κάτω από τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε η συγκεκριμένη «πρωτοβουλία», η οργάνωση «Βαδίζοντας μαζί» προχώρησε σε μια σχετική «αναδίπλωση». Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι στη Μόσχα θα συγκεντρωθεί σε άλλο σημείο, απ' αυτό που θα γίνουν οι «κόκκινες διαδηλώσεις» και θα προχωρήσει σε «συλλογή σκουπιδιών» σε 60 μέρη τη Μόσχας, που θα τους υποδείξουν οι δημοτικές αρχές της πόλης. Η ιδεολογικο-πολιτική «πενία» της ρωσικής αντίδρασης «τέχνας κατεργάζεται».


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

Αφιέρωμα του ΚΜΕ στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Με αφορμή την επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης, το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει τη Δευτέρα, 12/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, αφιέρωμα μνήμης και διδαγμάτων από και για τη σημαντικότερη μετάβαση στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τίτλο: «84 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Από τη θεωρία στην πράξη, από την εκμετάλλευση στο σοσιαλισμό».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία του διευθυντή του ΚΜΕ Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ντοκιμαντέρ με φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό της εποχής.
  • Πολυθέαμα, στηριγμένο σε κείμενα κλασικών της διεθνούς σοβιετικής λογοτεχνίας, με κινηματογραφικά αποσπάσματα, κλασική μουσική και λαϊκούς ήχους από τις Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ με τίτλο: «Η παλιά Ρωσία και η επανάσταση μέσα από κλασικά κείμενα της ρωσικής και πρώιμης σοβιετικής λογοτεχνίας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ