Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ζει στο νου και τις καρδιές μας, φωτίζοντας το δρόμο μας

Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής της Μεγάλης Οκωβριανής Επανάστασης που έμελλε να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια ιστορία
Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής της Μεγάλης Οκωβριανής Επανάστασης που έμελλε να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια ιστορία
Επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης σήμερα. Της επανάστασης που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρωπότητας από την προϊστορία στην ιστορία, από τις ταξικές κοινωνίες στην κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους της γης των κολασμένων για την έφοδο στο δικό τους ουρανό. Ο Κόκκινος Οχτώβρης φέρνει στη μνήμη μας τη δράση και τις μεγάλες προσπάθειες εκατομμυρίων οικοδόμων του σοσιαλισμού. Στο νου και στην καρδιά μας κρατάμε ζωντανά τα μηνύματα των μπολσεβίκων και της ηρωικής δράσης των επαναστατημένων μαζών της τότε Ρωσίας για να αλλάξει η ανθρωπότητα. Για να χάσουν οι προλετάριοι τις αλυσίδες τους και να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.

Κρατάμε στη σκέψη μας φωτεινό παράδειγμα το μαζικό ηρωισμό του σταχανοβίτη, του κόκκινου στρατιώτη, του κομσομόλου, του προλετάριου που εφόρμησε στα Χειμερινά Ανάκτορα, των κομμουνιστών που άλλαξαν την όψη της Σιβηρίας. Οι θυσίες και οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι. Τροφοδοτούν και εμψυχώνουν τους κομμουνιστές όπου Γης, όλες τις δυνάμεις που πασχίζουν για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Με την εμφάνιση και εδραίωση της Σοβιετικής Ενωσης και του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος άλλαξε ριζικά η εικόνα του κόσμου. Το σοσιαλιστικό σύστημα, σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, αποτέλεσε το μόνο πραγματικό αντίβαρο στις απολυταρχικές τάσεις του καπιταλισμού. Σε κανένα από τα σοβαρά παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούσε να δοθεί ουσιαστική λύση, δίχως τη συμμετοχή του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος. Το σοσιαλιστικό σύστημα άσκησε σημαντική επίδραση στην εμφάνιση και ενδυνάμωση του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες, του εθνικοαπελευθερωτικού στον Τρίτο Κόσμο.

Λαός και στρατός εφορμεί για να καταλάβει τα Χειμερινά Ανάκτορα
Λαός και στρατός εφορμεί για να καταλάβει τα Χειμερινά Ανάκτορα
Η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ ανέκοψε προσωρινά την επαναστατική πορεία των οικοδόμων του σοσιαλισμού και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Και αναφωνούσαν οι αστοί και οι διάφοροι απολογητές τους περί κοσμογονικών αλλαγών που θα απελευθέρωναν την ανθρώπινη δύναμη για να μεγαλουργήσει! Που θέλησαν να επιβάλουν την άποψη πως μια προσωρινή νίκη τους σε μια μάχη σημαίνει ότι κέρδισαν οριστικά τον ταξικό πόλεμο. Τους διαψεύδει η ίδια η δική τους πραγματικότητα. Η απελευθέρωση της δύναμης που θα μεγαλουργούσε ήταν και είναι η αχαλίνωτη επίθεση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στην εργατική τάξη και τους λαούς της Γης. Η αδίστακτη δράση για την ολοένα στυγνότερη εκμετάλλευση, που, όταν στραγγίζει τον ιδρώτα των ανθρώπων του μόχθου και δεν ξεδιψά, παίρνει το αίμα τους με τους πολέμους που σπέρνει για να μεγαλώσει την κυριαρχία του. Που όσο ο πλούτος που παράγουν οι λαοί και τους τον κλέβουν αυξάνεται, τόσο η φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγεί σε μετανάστες και πρόσφυγες, σε θάνατο παιδιών από την πείνα, σε θηλιά που σφίγγει ασφυκτικά στο λαιμό των απλών ανθρώπων του μόχθου, πνίγοντας τον αέρα της ζωής τους. Η πιο ασύδοτη ελευθερία των αστών έγινε η πιο αβάσταχτη σκλαβιά των καταπιεσμένων. Και τώρα ξέρουν καλύτερα από ποτέ τι ήταν και για ποιον ο σοσιαλισμός.

Γι' αυτό πέρα και ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις αδυναμίες που εμφανίστηκαν, αντικειμενικού και κυρίως υποκειμενικού χαρακτήρα, στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, ο 20ός αιώνας θα περάσει στην ιστορία ως ο αιώνας που σφραγίστηκε από την πρώτη, μεγάλη και ιστορική απόπειρα της ανθρώπινης κοινωνίας να αποτινάξει τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και να αποκτήσει την ανεπανάληπτη, πολύτιμη πείρα, ώστε να πραγματοποιήσει το άλμα του σοσιαλισμού στην πορεία για την κομμουνιστική κοινωνία. Στο νέο αιώνα, η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης φωτίζει ξανά τον ίδιο δρόμο που διάβηκαν οι μπολσεβίκοι της Ρωσίας. Και σίγουρα ο 21ος αιώνας μπορεί να είναι ο αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου, της αποφασιστικής αντεπίθεσης. Θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.


Οχτώβρης του '17. Εργάτες της Κόκκινης Φρουράς στην είσοδο του Μεγάρου Σμόλνι
Οχτώβρης του '17. Εργάτες της Κόκκινης Φρουράς στην είσοδο του Μεγάρου Σμόλνι
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόμμα επαναστατικό διεθνιστικό με σκοπό της πάλης του το σοσιαλισμό - κομμουνισμό (2009-11-15 00:00:00.0)
Οπλο για τις νέες γενιές επαναστατών η πείρα του Οχτώβρη (2007-12-05 00:00:00.0)
Ο 21ος αιώνας φέρνει νέες επαναστατικές εφόδους (2007-11-11 00:00:00.0)
Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν την πάλη μας (2007-11-07 00:00:00.0)
Ορόσημο στην πάλη για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία (2007-11-07 00:00:00.0)
Ο ρόλος και η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος (2000-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ