Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΕΣ
Αναδιανέμονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Την κυβερνητική προσπάθεια για («φωτογραφική») παραχώρηση των ακτών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κατήγγειλε χθες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή. Από την πλευρά της κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν οι προθέσεις της κάτω από το μανδύα της προστασίας των ακτών!

Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιό της, «αναδιανέμει τον αιγιαλό και τις παραλίες, παραχωρώντας τες στο μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα», τόνισε, στην ομιλία της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «θα παραδώσει τη διαχείρισή τους σε πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα». Σημείωσε, επίσης, ότι «ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι απολύτως εισπρακτικός», ενώ, παράλληλα, «όλες οι προβλέψεις - κλειδιά επαφίενται σε 20 υπουργικές αποφάσεις». «Φωτογραφίζονται τα συμφέροντα, είναι προφανές», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οπως ανέφερε, με το «άρθρο 2 ανοίγει διάπλατα η πόρτα για παραχώρηση αιγιαλού σε ιδιώτες», αφού αναφέρει ότι «εκτός από τον κύριο προορισμό τους μπορεί να χρησιμεύσουν για την επίτευξη γενικών αναπτυξιακών σκοπών», πράγμα που σημαίνει πως «οποιοσδήποτε μπορεί να χτίσει πάνω στον αιγιαλό, οτιδήποτε». Μάλιστα, επισήμανε ότι με άλλες διατάξεις «ο ιδιωτικός φορέας καθορίζει χρήσεις γης», ενώ θα μπορεί να προχωρά και σε «αναγκαστικές απαλλοτριώσεις».

Καταλήγοντας, η Λιάνα Κανέλλη πρότεινε «να υπάρξουν πλήρως καθορισμένες αρχές για τη χρήση» των ακτών, τονίζοντας πως «παραβίαση του δημόσιου χαρακτήρα μπορεί να γίνει μόνο για ένα λόγο, την άμυνα», ενώ ζήτησε για τις ακτές «προστασία και έλεγχο με τη λαϊκή συμμετοχή και διαδικασίες αδιάβλητες».

Την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των ακτών επιχείρησε να αποκρύψει, με αναφορές στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης. Παρ' όλα αυτά, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η «διεύρυνση των σκοπών, για τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παράκτια ζώνη ξηράς η θάλασσας και να εκτελεστούν εκεί έργα». Μάλιστα, δικαιολόγησε την παραχώρηση χρήσης με ανάγκες που προέκυψαν για αθλητικές δραστηριότητες, προσθέτοντας, όμως, και την ανάγκη «σκοπών αναπτυξιακών και κοινής ωφέλειας»!

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, έκανε λόγο για αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος, καθώς και για ρουσφετολογική εκμετάλλευση, μιλώντας για «νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαίρετων». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ