Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Την... «επαναπροώθηση» επέλεξε η κυβέρνηση

Απαράδεκτες δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, με αφορμή τους 1.200 μετανάστες στη Ζάκυνθο

Την άμεση προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στις... σύγχρονες συνθήκες με άμεση και απρόκλητη σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους πρόσφυγες που επιχειρούν να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας, αποφάσισαν οι κυβερνώντες. Οι επιλογές των «εκσυγχρονιστών», που σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή με αφορμή το δράμα και την περιπέτεια των 1.200 μεταναστών στη Ζάκυνθο, προβλέπουν την «επαναπροώθηση των προσφύγων προς άλλες κατευθύνσεις»!

Οι απαράδεκτες κυβερνητικές αποφάσεις γνωστοποιήθηκαν χτες, κατ' αρχήν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος δήλωσε ότι «αντιμετωπίζεται και το θέμα της επανεισδοχής τους στη χώρα προέλευσης». Αργά το βράδυ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης ο οποίος έσπευσε στη Ζάκυνθο, ξεκαθάρισε, εντελώς προκλητικά ότι, αφού παρασχεθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, οι πρόσφυγες «θα επαναπροωθηθούν προς άλλες κατευθύνσεις». Ως άλλοθι γι' αυτή τη στάση η κυβέρνηση επιλέγει την ευτελή επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία οι περίπου 1.200 λαθρομετανάστες στη Ζάκυνθο (κουρδικής, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής), δεν αποτελούν πολιτικούς πρόσφυγες και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι πέρα από τους Κούρδους που αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα στην πατρίδα τους, Αφγανοί προέρχονται από τη χώρα που βομβαρδίζουν ανηλεώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να έρθει σε επικοινωνία με την Τουρκία προκειμένου «να αναλάβει τις ευθύνες της» - όπως είπε, δηλαδή να μην επιτρέπει τη δίοδο από το έδαφός της, λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας. Πληροφορίες λένε ότι περίπου 10 με 15 χιλιάδες Αφγανοί λαθρομετανάστες βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και αναμένονται να κατευθυνθούν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το ζήτημα, πάντως, των λαθρομεταναστών αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπου η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει «να υπάρξει μια ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, από ολόκληρη την ΕΕ». «Οφείλει η τουρκική πλευρά - είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Πρωτόπαππας - να ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις με ένα συμβατικό δεσμευτικό πλαίσιο... και στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που συνδέονται με την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στη χώρα προέλευσής τους». Η πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναπτυχθεί από την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ, περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων στις περιοχές κοντά στο Αφγανιστάν, ώστε να μένουν εκεί. Η θέση αυτή και γενικότερα η κατάσταση που προέκυψε με τους λαθρομετανάστες συζητήθηκε χτες, σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, υφυπουργού Πρόνοιας Δ. Θάνου και του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Σαββαΐδη.

Ηδη, πάντως, στα πλαίσια του νέου μεταναστευτικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι επαναπροωθήθηκαν στις χώρες προέλευσής τους όσοι μετανάστες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χαρτιά ή χρήματα για να πάρουν την προσωρινή, εξάμηνη άδεια παραμονής. Η κατάσταση που έχει προκύψει αναδεικνύει παράλληλα το μέγεθος της υποκρισίας τόσο της ελληνικής όσο και των υπολοίπων κυβερνήσεων της ΕΕ για το δήθεν ενδιαφέρον τους προς τους μετανάστες γενικότερα. Κι αυτό γιατί αφού τους δημιούργησαν - και πρόσφατα με την υπογραφή τους στους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν - προσπαθούν είτε να τους κάνουν «μπαλάκι» η μια χώρα στην άλλη, είτε να τους αφήσουν ξεκρέμαστους.

Στο μεταξύ χτες εκπρόσωποι δεκάδων αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων - μεταξύ αυτών το Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί του Κόσμου, η οργάνωση SOS Ρατσισμός - σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με θέμα την παροχή ασύλου, περίθαλψης και στέγης στους πρόσφυγες πολέμου, οι οποίοι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα αυξάνονται, τόνισαν: «απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των προσφύγων και να σταματήσει την κατασυκοφάντησή τους ως "επικίνδυνων" για τη δημόσια τάξη και "υπόπτων" για τρομοκρατικές ενέργειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ