Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού

Σε συγκέντρωση στα Τρίκαλα μίλησε χτες το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις συνεργασίες στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος, σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σπ. Χαλβατζής στις εξελίξεις που ακολούθησαν τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έχουμε μια νέα κυβέρνηση που έχει σημαντικά καθήκοντα να φέρει σε πέρας».

Καθήκοντα που έχουν να κάνουν με «το γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας. Είναι η ΕΤΒΑ, η "Ολυμπιακή", τα ΕΛΤΑ και ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο τομέα της οικονομίας. Είναι η λύση του Ασφαλιστικού σε αντιλαϊκή, αντεργατική κατεύθυνση. Ηδη ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2002 έχει δύο παραλλαγές. Και οι δύο είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα».

«Εχουμε νέα κυβέρνηση, με παλιούς και νέους στόχους» συνέχισε «και οι παλιοί και οι νέοι στόχοι ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και πλήττουν βάναυσα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια νέα κυβέρνηση, με νέο γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να επιδείξει σύντομα έργο. Δουλεύει "καλά" από τη μια το δεξιά - αντιδεξιά και από την άλλη τα ανοίγματα σε πρώην και σε δήθεν αριστερούς.

- Η ΝΔ, μπροστά στις εκλογές, εμφανίζει διαφοροποιήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα προς εντυπωσιασμό, όχι επί της ουσίας.

- Ο ΣΥΝ έχει τη γνωστή τακτική του. Συμφωνεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες αποφάσεις για την ΤΑ, δημαγωγεί σε δευτερεύοντα, διαδικαστικά θέματα. Αφήνει ανοιχτό το πεδίο της συνεργασίας του σε όλα τα επίπεδα».

Αναφορικά με τα όσα λέγονται για συμμαχίες ενόψει εκλογών, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Και φυσικά συζητάνε για συμμαχίες και συνεργασίες. Αλλά, σε ποια βάση μπορεί να γίνουν αυτές οι συζητήσεις; Στη λογική του ΣΥΝ που λέει ότι υπάρχουν διαφορές, οι οποίες μπορεί να εκφράζονται αλλιώτικα σε 2-3 μεγάλες πόλεις και διαφορετικά σε όλη τη χώρα; Γιατί αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Αυτές οι θεωρίες τους βολεύουν γιατί αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες για συνεργασίες κάθε είδους, χωρίς πολιτική βάση, χωρίς αρχές και στόχους προς όλες τις κατευθύνσεις στο όνομα, δήθεν, της καλύτερης διαχείρισης ή της ικανοποίησης των τοπικών αναγκών ή των "τοπικών κοινωνιών". Το μόνο που ικανοποιούν είναι εκλογικές σκοπιμότητες για την ανάδειξη συμβούλων και εκπροσώπων στα όργανα της ΤΑ».

Αλλά, όπως τόνισε, «αλλαγή στην ΤΑ δεν μπορεί να γίνει στο όνομα μιας δήθεν αποκέντρωσης ή με την αλλαγή κάποιων χρεοκοπημένων προσώπων. Το κύριο είναι η πάλη για αλλαγή πολιτικής, όπου μέσα σ' αυτή και η ΤΑ θα κατακτά τη θέση της. Θα βρίσκεται στο πλευρό του λαού, των εργαζομένων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».

Η ΤΑ κρίνεται απ' τη στάση της στα μεγάλα

Το κύριο αυτή τη στιγμή - συνέχισε ο ομιλητής - είναι να πρωτοστατήσουμε στην κινητοποίηση και πάλη του λαού για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων του, που είναι συνδεδεμένα με τα οικονομικά της ΤΑ. «Γι' αυτό - τόνισε - μιλάμε για περισσότερους πόρους, για την επιστροφή των αυθαιρέτως παρακρατηθέντων. Αυτά τα λεφτά δε λείπουν από τα ταμεία των δήμων. Λείπουν από έργα, από υπηρεσίες και δραστηριότητες των δήμων, από τους δημότες. Κανένας δήμαρχος και κανένα ΔΣ δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να μη διεκδικήσει αυτά τα παρακρατηθέντα».

«Ενισχύουμε τον αγώνα των εργαζομένων για εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα» συμπλήρωσε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε «συμπαραστεκόμαστε στην πάλη ενάντια στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, που επιχειρείται μέσα από τα ΤΣΑ. Ενισχύουμε την αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη τον φιλειρηνικό αγώνα. Ενάντια στον "τρομονόμο", στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Ενάντια στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών λαού και νεολαίας.

Είναι σαφές ότι ο δήμος ασκεί και διαχείριση. Αλλά δεν κρίνονται οι δήμοι και όλα από τη διαχείριση, για την οποία υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι σωστή, χρηστή, διαφανής. Κρίνονται σε μεγάλο βαθμό, σε τελική ανάλυση, από τη στάση στα μεγάλα προβλήματα. Από τα μεγάλα, αλλά και από τα άμεσα που βασανίζουν τους ανθρώπους».

Να κερδίσουμε ανθρώπους μαχητές

Καταλήγοντας στην ομιλία του υπογράμμισε με έμφαση πως αυτό που απαιτείται σήμερα είναι άλλη πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη που, όπως τόνισε, «θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του. Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί ενδεχομένως να απαιτήσει αλλαγές και τη Διοικητική Δομή. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα».

Για τη μάχη που έρχεται τόνισε πως αυτό που απαιτείται άμεσα είναι «προσπάθειες για να κινητοποιήσουμε ανθρώπους. Να συμβάλουμε στη δημιουργία νέας αγωνιστικής αντίληψης, να βρούμε μάχιμους ανθρώπους που είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί μας. Να απευθυνθούμε σε όλους χωρίς προκαταλήψεις χωρίς αποκλεισμούς. Να ακούμε, να πλησιάζουμε ανθρώπους και ομάδες που μπορούμε να έχουμε κοινή δράση. Είναι στο χέρι μας από τώρα να πλησιάσουμε όλους αυτούς που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Να τους μιλήσουμε για το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, για την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ, για το ρόλο των πρωτοπόρων δυνάμεων της κοινωνίας, αλλά και για το ρόλο που παίζουν οι αστικές και μικροαστικές πολιτικές δυνάμεις, συνολικά και στην ΤΑ. Η συζήτηση αυτή επιβάλλεται να γίνεται έγκαιρα, πειστικά και ολοκληρωμένα. Να καταφέρνουμε να προσεγγίζουμε και να κερδίζουμε ανθρώπους μαχητές».

Με το τέλος της ομιλίας ξεκίνησε ανοιχτός και γόνιμος διάλογος με τους συγκεντρωμένους. Πριν τη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου απάντησε σε ερωτήσεις που κυρίως είχαν σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ στο Νομό Τρικάλων, αλλά και πανελλαδικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ