Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η ψήφισή του επανέφερε τη συζήτηση για το «πολιτικό χρήμα»

Ομόφωνα ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή ο προϋπολογισμός της για το 2002, αλλά και ο απολογισμός δαπανών. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 3,5% στη βουλευτική αποζημίωση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο έχει αύξηση δαπανών της τάξης του 2,5%.

Υπέρ του προϋπολογισμού των δαπανών της Βουλής και του απολογισμού ψήφισε το ΚΚΕ, μια ψήφο που ο βουλευτής του Κόμματος, Παναγιώτης Κοσιώνης, συνόδευσε με την παρατήρηση ότι το ΚΚΕ καταψήφισε στο παρελθόν τους προϋπολογισμούς που παρείχαν αυξήσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις μεγαλύτερες από τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μια τοποθέτηση που αγνοήθηκε χτες από τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, που έκαναν λόγο για ομόφωνη στάση των κομμάτων υπέρ μεγαλύτερης αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης. Οσον αφορά τις αυξήσεις του προσωπικού που εργάζεται στη Βουλή ο Π. Κοσιώνης, σημείωσε ότι οι αυξήσεις είναι μακριά από τις απαιτήσεις, αλλά εντάσσονται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Στις τοποθετήσεις τους, βουλευτές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, έκαναν λόγο για δυσχέρειες όσον αφορά τη δυνατότητά τους να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και τις προεκλογικές τους εκστρατείες με την ισχύουσα βουλευτική αποζημίωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού που λέγεται "πολιτικό χρήμα"» δήλωσε χτες, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας «η τότε υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, είχε καταθέσει για διάλογο με τα πολιτικά κόμματα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ρύθμιση σειράς θεμάτων που συνδέονταν με τον προεκλογικό αγώνα και τα έξοδα των υποψηφίων, διότι εκεί είναι τα περισσότερα έξοδα. Προτείνονταν, συνέχισε, πάρα πολλά και μάλιστα αυστηρά μέτρα. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά, αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο του "πολιτικού χρήματος"»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι «θα προχωρήσει, λοιπόν, ο διάλογος στο Κοινοβούλιο, βεβαίως και με όλα τα πολιτικά κόμματα, για τα θέματα αυτών των ρυθμίσεων».

Καταλήγοντας ο υπουργός Τύπου είπε ότι «θα εξεταστούν όλα τα μέτρα, ώστε να μπορεί ο βουλευτής να κάνει σωστά το έργο του. Ομως, δεν μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, ποιοι συγκεκριμένοι τρόποι θα επιλεγούν. Ο βουλευτής πρέπει να ασκεί σωστά το λειτούργημά του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώρια - και δε θα αφήσουμε - για την επανεμφάνιση του φαινομένου του πολιτικού χρήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ