Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκαλεί η Αγκυρα, αισιοδοξεί ο Ντε Σότο

Προσπάθειες για τη δημιουργία εντάσεων στο Κυπριακό συνεχίζει να καταβάλλει η Αγκυρα, την ίδια στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Τζεμ, επισκέπτεται την Αθήνα

Τα σύννεφα της έντασης συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας. Για τη δημιουργία αυτού του «περιβάλλοντος», φρόντισαν τις τελευταίες μέρες, με δηλώσεις τους, Τούρκοι αξιωματούχοι και αυτού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου.

Οπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, είναι συνηθισμένη πρακτική της Αγκυρας να υπογραμμίζει τις θέσεις της, προκειμένου να υποδηλώσει το όριο, μέχρι το οποίο είναι διατεθειμένη να συζητήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, οι Τούρκοι αξιωματούχοι, λίγο πριν την επίσκεψη του Ι. Τζεμ στην Αθήνα, φρόντισαν να επαναλάβουν τις πάγιες θέσεις τους για το Κυπριακό, καθώς, μάλιστα, εξελίσσεται μια ακόμη προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εκτός από το Κυπριακό, αξιωματούχοι της Αγκυρας επανέφεραν στην κυκλοφορία τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για δήθεν φιλοξενία Κούρδων τρομοκρατών στο στρατόπεδο του Λαυρίου.

Νέες απειλές

Η «επιμονή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της απειλεί να οδηγήσει το Κυπριακό σε μία «κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες», ισχυρίστηκε χτες ο Τούρκος στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου, σε δηλώσεις του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

«Η εσφαλμένη στάση της ΕΕ εμποδίζει τους Ελληνοκυπρίους να προχωρήσουν σε ένα διακανονισμό και, κατά την προσεχή περίοδο, οδηγεί τις (εμπλεκόμενες) πλευρές σε μία κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Τούρκος στρατηγός, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για την προγραμματισμένη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ταύρος 2001», στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλώντας τους Δεκαπέντε «να μην πέσουν στην παγίδα» της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, τις οποίες κατηγορεί ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο «τετελεσμένο γεγονός» στην ανατολική Μεσόγειο, ο Χουρσίτ Τολόν δεν παραλείπει να τονίσει ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά «την κούρσα των εξοπλισμών» στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου και καταλήγει, διατυπώνοντας την απειλή ότι η Αγκυρα είναι «αποφασισμένη» να προασπίσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ...αισιοδοξία του Ντε Σότο

Αισιόδοξος ότι υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

«Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις γιατί υπάρχει πεδίο για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών», τόνισε ο Ντε Σότο, ενώ κληθείς να σχολιάσει εάν οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς επηρεάζουν το κλίμα των συνομιλιών επισήμανε ότι «εμείς δεν παίρνουμε κατά γράμμα δηλώσεις που κάνει στον Τύπο η κάθε πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «αντάλλαξε πολιτικές απόψεις για το Κυπριακό και έχει σημασία η χρονική στιγμή, τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ». Ο ΥΠΕΞ κάλεσε την τουρκική πλευρά, αλλά και όλους όσοι έχουν σχέση με το Κυπριακό να συμβάλουν εποικοδομητικά, ώστε το διεθνές πρόβλημα της Μεγαλονήσου να λυθεί στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ