ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
«Πανικός, τρόμος και υποψίες»...

Δυστύχημα, λένε όλες οι ενδείξεις, αλλά και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, που αφήνουν, όμως, ένα ελάχιστο περιθώριο «λάθους»

Πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο

Associated Press

Πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο
NEA ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, το «Airbus Α 300» της αεροπορικής εταιρίας «American Airlines», που εκτελούσε την πτήση 587 Νέα Υόρκη - Σάντο Ντομίνγκο, συνετρίβη στο προάστιο Ρόκαγουεϊ, στην περιφέρεια του Κουίνς, της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, συμπαρασύροντας στο θάνατο τους 246 επιβάτες και το εννιαμελές πλήρωμά του, παραδίδοντας στις φλόγες εννέα σπίτια και τραυματίζοντας 15 ανθρώπους σοβαρά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Μόλις η είδηση της συντριβής έγινε γνωστή και, ακόμη περισσότερο, όταν οι πρώτες λεπτομέρειες έκαναν το γύρο του κόσμου, όπως ότι ένας κινητήρας του αεροπλάνου - για την ακρίβεια, ο δεξιός - βρέθηκε πολλά μέτρα μακρύτερα από την άτρακτο, καθώς και οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που μιλούν για λάμψη και φλόγες, έγειραν και πάλι τους φόβους για μία πιθανή επανάληψη του τρομακτικού σκηνικού που έζησε η Νέα Υόρκη την 11η Σεπτέμβρη. Πληροφορίες ανέφεραν, επίσης, ότι ενδέχεται το επιβατικό αεροσκάφος να χτυπήθηκε ή συγκρούστηκε με ένα εκ των αμερικανικών μαχητικών, που περιπολούν εδώ και δύο μήνες τον εναέριο χώρο της αμερικανικής και ανεπανόρθωτα λαβωμένης μεγαλούπολης.

Εύλογος ο πανικός στους κατοίκους, ειδικά όταν η πόλη τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ο ΟΗΕ μετά από εντολές ανέβαλε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και απαγορεύτηκε η είσοδος σε οχήματα, αλλά και πεζούς, όλες οι γέφυρες και τα τούνελ της Νέας Υόρκης έκλεισαν, ενώ το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ εκκενώθηκε με εντολή των αρχών και θα παρέμενε κλειστό, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν θα ανοίξει σήμερα. Τα τρία αεροδρόμια, JF Kennedy, La Guardia και Newark στο Νιου Τζέρσι, έκλεισαν επίσης.

Τα σπίτια της περιοχής στις φλόγες

Associated Press

Τα σπίτια της περιοχής στις φλόγες
Χρειάστηκαν να περάσουν ώρες, μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου μέχρι στιγμής αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται, προφανώς, για δυστύχημα». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της «Αmerican Airlines», Ντόναλντ Κέρτι, δήλωνε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τα αίτια του αεροπορικού αυτού δυστυχήματος.

Εκτός αυτών, και η πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB), Μάριον Μπλάκι, δήλωνε ότι η «πτώση του αεροσκάφους "Αιρμπάς Α-300" οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε δυστύχημα». Παράλληλα, η Μπλάκι ανέφερε ότι το «κουτί» που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα σταλεί στην Ουάσιγκτον - αργότερα χθες τοπική ώρα - για ανάλυση, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν βρέθηκε το κουτί που περιέχει όλα τα δεδομένα της πτήσης και ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του κουτιού με τις συνομιλίες των πιλότων με τον πύργο ελέγχου.

Συνάμα, τόσο ο εκπρόσωπος του FBI, Τρέισι Μπάλιντζερ, όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, τόνιζαν ότι παρότι είναι προσεκτικοί «μέχρι τώρα δεν πιστεύουμε ότι ήταν ένα τρομοκρατικό επεισόδιο, γιατί δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να δείχνει κάτι τέτοιο». Ο Φλέισερ, επίσης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να διακόψουν τη λειτουργία τους όλα τα αμερικανικά πολιτικά αεροδρόμια». «Τα μέτρα που έχουμε λάβει μιλούν μόνα τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος απαντώντας στο ερώτημα, για τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Πολιτική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης επαναλειτούργησαν χθες πλήρως, με εξαίρεση το αεροδρόμιο Κένεντι, από το οποίο δε γίνονταν απογειώσεις για αρκετές ώρες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχία για την προέλαση της Β. Συμμαχίας
  • Εμφανής η πακιστανική δυσαρέσκεια ενόψει της προοπτικής κατάληψης της Καμπούλ μόνο από την αφγανική αντιπολίτευση
  • Για διαβουλεύσεις φθάνει στο Ισλαμαμπάντ ιρανική αντιπροσωπεία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η προέλαση της αφγανικής αντιπολίτευσης φαίνεται να ανησυχεί την πακιστανική ηγεσία, καθώς οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικά εχθρικές, δεδομένης της πακιστανικής υποστήριξης, επί χρόνια, προς τους Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Μουσάραφ εμφανιζόταν καθησυχαστικός για την ασφάλεια του πακιστανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Αν δεν υπάρξει πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο υπό τον ΟΗΕ, η κατάληψη της Καμπούλ μόνο από τη Βόρεια Συμμαχία είναι συνταγή για εμφύλιο πόλεμο» διατεινόταν, χτες, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αζίζ Αχμέντ Κχαν, απηχώντας τις γνωστές ανησυχίες του καθεστώτος Μουσάραφ, υπογράμμιζε ότι «καμία φατρία ή παράταξη δεν πρέπει από μόνη της να κυβερνήσει το Αφγανιστάν. Ο αφγανικός λαός υπέφερε αρκετά από τον εμφύλιο πόλεμο και ελπίζουμε οι φύλαρχοι να είναι σήμερα σοφότεροι». Σταθερή αναφορά του Κχαν, και της πακιστανικής ηγεσίας, είναι η περίοδος 1992 - 1996, οπότε την εξουσία της Καμπούλ είχε η αφγανική αντιπολίτευση και χαρακτηρίζεται ως «χαώδης, γεμάτη από βιαιότητες».

Ο Πακιστανός ηγέτης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό NBC, εκτιμούσε ότι «οι εξελίξεις και οι εμφανείς επιτυχίες των βομβαρδισμών δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν προφανώς θα χάσουν την εξουσία πριν τον χειμώνα» και συμπλήρωνε ότι ο ίδιος το ανέμενε «αφού άνθρωποι με τόσο πρωτόγονες στρατιωτικές μεθόδους δε θα επιβίωναν για πολύ». Ο Μουσάραφ απέφυγε στη συνέντευξη να αναφερθεί στην αφγανική αντιπολίτευση, ούτε επανέλαβε τις ανησυχίες που φέρεται να εξέφρασε στον Πρόεδρο Μπους για τις συνέπειες της συνέχισης των βομβαρδισμών κατά το Ραμαζάνι.

Παρ' όλα αυτά, για πολλούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για, κοινά αποδεκτή, πολιτική λύση στο Αφγανιστάν εντάσσεται από πολλούς η 4ήμερη επίσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Ισλαμαμπάντ πολυμελής ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Μουσαβί Λάρα, μετά από πρόσκληση του Πακιστανού ομολόγου του Μοϊνουντίν Χαϊντέρ. Συνομιλίες είχαν στη Νέα Υόρκη ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί και ο Περβέζ Μουσάραφ με θέμα πάντα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι δύο χώρες δεν έχουν αγαστές σχέσεις εξαιτίας, επισήμως, της στήριξης του Ιράν προς τη Β. Συμμαχία και του Ισλαμαμπάντ προς τους Ταλιμπάν.

Ταυτόχρονα, ο Μουσάραφ, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, υπογράμμιζε ότι «το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι απολύτως ασφαλές, καθώς έχουμε επίγνωση των ευθυνών που μας βαραίνουν». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», έχουν, ήδη, μετακινηθεί σε 6 νέα μυστικά σημεία και έχει συσταθεί ειδική τριμελής επιτροπή διαρκούς επίβλεψής τους.

ΗΠΑ
«Ακίνδυνα» τα νέα ίχνη άνθρακα στο Καπιτώλιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιχνη άνθρακα εντοπίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε ακόμη πέντε γραφεία γερουσιαστών στο ίδιο κτίριο Χαρτ του Καπιτωλίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας στο Καπιτώλιο, Νταν Νίκολς, σπόροι άνθρακα «μη επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» εντοπίστηκαν στα γραφεία των γερουσιαστών Μαξ Μπάουκους (Μοντάνα), Ρας Φέινγκολντ (Ουισκόνσιν), Τζο Λίμπερμαν (Κονέκτικατ), Μπάρμπαρα Μικούλσκι (Μέριλαντ) και Αρλεν Σπέκτερ (Πενσυλβάνια). Ο Νίκολς είπε πως οι αρχές δεν εξεπλάγησαν από τον εντοπισμό ιχνών άνθρακα στα γραφεία των πέντε γερουσιαστών, που βρίσκονταν όλα στον ίδιο όροφο του κτιρίου Χαρτ, και πως οι αρχές πιθανολογούν πως τα νέα περιστατικά ενδεχομένως να έχουν ως προέλευση μόλυνσης την επιστολή που έφθασε στις 15 του Οκτώβρη στο ίδιο κτίριο της Γερουσίας στο όνομα του επικεφαλής της πλειοψηφίας, Τομ Ντασλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ