ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές εκδηλώσεις κατά του πολέμου

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στη Ρώμη

Associated Press

Από την αντιπολεμική συγκέντρωση στη Ρώμη
ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΟΖ ΝΤΟΥ ΙΓΟΥΑΣΟΥ.--

«ΟΧΙ στον πόλεμο» βροντοφώναξαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της Ρώμης, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί που συμμετείχαν στο κάλεσμα πλατιάς αντιπολεμικής συγκέντρωσης που διοργάνωσαν ομάδες που συμμετείχαν στη «Γένοβα 2001». Την ίδια περίπου ώρα, μερικές χιλιάδες άτομα (λιγότερα σε σχέση με την παραπάνω κινητοποίηση, όπως εκτίμησαν ορισμένοι ξένοι ανταποκριτές) συμμετείχαν στη φιέστα «Ημέρα αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ» που είχε στήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην «Πιάτσα ντελ Πόπολο»...

Τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν ζήτησαν το Σάββατο στο Λονδίνο μερικές εκατοντάδες άτομα που διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης και στο «Φοζ ντου Ιγουάσου» της Νότιας Βραζιλίας.

Οι κινητοποιήσεις στη Ρώμη

Δύο, επί της ουσίας διαφορετικές, κινητοποιήσεις έζησε η ιταλική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο. Η μία είχε κεντρικό στίγμα κατά του πολέμου και προκάλεσε τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων (ορισμένοι εκτιμούν πως ανήλθαν σε 150.000!). Η άλλη -οργανωμένη φιέστα περισσότερο παρά λαϊκή κινητοποίηση- πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας τη συμμετοχή περίπου 50.000 ατόμων.

Στην αντιπολεμική συγκέντρωση οι συμμετέχοντες, κρατώντας στους ώμους κόκκινες σημαίες και αντι-ΝΑΤΟικά πανό, διέσχισαν τους δρόμους της Ρώμης μέχρι την αρχαία Αγορά φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πολέμου και του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η φιέστα του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία «Πιάτσα ντελ Πόπολο», όπου ανέμιζαν εκατοντάδες αμερικανικές σημαίες. Ο Μπερλουσκόνι, ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, εκφώνησε ομιλία φλύαρη και πομπώδη από την οποία δεν έλειψαν υπερβολές (του τύπου «η αμερικάνικη σημαία δε συμβολίζει μόνον τις ΗΠΑ, αλλά την ίδια την ελευθερία και τη δημοκρατία») και ατοπήματα ολκής (όπως «ο 20ός αιώνας ήταν αιώνας ειρήνης»...)!

Κατά τη διάρκεια και των δύο συγκεντρώσεων είχαν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν ακόμη και απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα. Αμφότερες έληξαν ειρηνικά δίχως επεισόδια.

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λονδίνο

Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου και δη κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία επί της οδού Ντάουνινγκ στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν το Σάββατο εκατοντάδες Βρετανοί.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν τη συγκέντρωση φέροντας στους ώμους και στα χέρια αντιπολεμικά πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς και φέρτε την ειρήνη στην περιοχή με διπλωματικά και πολιτικά μέσα».

Συγκέντρωση για την ειρήνη στη Βραζιλία

Στη μεθοριακή περιοχή της Βραζιλίας «Φοζ ντου Ιγουάσου» κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη και την Αργεντινή, που έχει στιγματιστεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σαν «το κρησφύγετο ισλαμιστών τρομοκρατών στη Λατινική Αμερική»(!), δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, επιχειρώντας παράλληλα να διαμαρτυρηθούν για το στιγματισμό της περιοχής.

Η πολύμορφη κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στο όνομα της «Ειρήνης Δίχως Σύνορα», πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή άνω των 30.000 ατόμων όχι μόνον από τη Βραζιλία αλλά και από τις άλλες δύο όμορες χώρες στο πάρκο «Γκραμαδάου» του Φοζ ντου Ιγουάσου.

ΙΡΑΚ - ΚΟΥΒΕΪΤ - ΟΗΕ
Συνοριακή ένταση

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εξηγήσεις ζητά από τη Βαγδάτη η UNICOM, η Αποστολή Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπει την αποστρατικοποιημένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Ιράκ - Κουβέιτ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αποστολής, ο οποίος ενημέρωσε και την ηγεσία του ΟΗΕ, την Κυριακή, όλμος προερχόμενος από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων έπληξε τη ζώνη, κοντά σε παρατηρητήριο και περίπολο του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ίδιου αξιωματούχου, Κουβεϊτιανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί ενημέρωσαν την Αποστολή Επιτήρησης ότι λίγα λεπτά πριν από τη ρίψη του όλμου «δύο Ιρακινοί με στρατιωτική στολή άνοιξαν πυρ με Καλάσνικοφ κατά των θέσεων του κουβεϊτιανού στρατού», χωρίς επίσης να υπάρξουν θύματα. Η Αποστολή Επιτήρησης σημειώνει ότι είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην ιρακινο-κουβεϊτιανή μεθόριο.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες οξύνεται ακόμη περισσότερο από μια νέα ανακοίνωση της αντιπολιτευόμενης ιρακινής οργάνωσης Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και στηρίζεται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η οργάνωση, που γνωστοποίησε την αποσκίρτηση δύο αξιωματούχων των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και μεθόδευσε τη συνέντευξή τους στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times», με νέο ανακοινωθέν της υποστηρίζει ότι οι δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την παρουσία Κουβεϊτιανών αιχμαλώτων πολέμου στο ειδικό κτίριο των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, Σαλμάν Πακ, στο οποίο και οι δύο φέρονται να υπηρέτησαν ανάμεσα στο 1995-2000. Σύμφωνα, πάντα, με τις φερόμενες ως καταγγελίες, οι δύο αξιωματούχοι είχαν δει 80 Κουβεϊτιανούς αιχμαλώτους πολέμου στο Σαλμάν Πακ, 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, κοντά στον ποταμό Τίγρη.

Η οργάνωση Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο υπογραμμίζει ότι η καταγγελία αυτή (μάλιστα ισχυρίζεται ότι έγινε διασταύρωση ορισμένων ονομάτων με τους καταλόγους των κουβεϊτιανών αρχών) αποτελεί «ακόμη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν». Η Κρατική Επιτροπή για τους Αιχμαλώτους Πολέμου, του Κουβέιτ, ανακοίνωσε ότι οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ότι το ιρακινό καθεστώς ψεύδεται όταν διατείνεται ότι δεν κρατά αιχμαλώτους πολέμου. Το Κουβέιτ υποστηρίζει ότι στο Ιράκ βρίσκονται 600 αιχμάλωτοι πολέμου, Κουβεϊτιανοί και Αραβες.

ΡΩΣΙΑ
Προειδοποίηση Ζιουγκάνοφ προς Πούτιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε επιστολή, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική που αυτός εφαρμόζει και τον προειδοποιεί να μην κάνει νέες παραχωρήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επικείμενη Σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει ήδη χάσει φίλους της και πολύ διπλωματικό έδαφος. Ο Ζιουγκάνοφ διαπιστώνει «ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η οποία άρχισε από την άνοιξη του 2000, όταν επέβαλε στην Κρατική Δούμα να επικυρώσει το Σύμφωνο ΣΤΑΡΤ-2, ενώ δεν το έχει επικυρώσει ακόμα το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Υστερα απ' αυτό, ακολούθησαν ενέργειες που εκλαμβάνονται με ανησυχία στην κοινωνία ως επιστροφή στην επονείδιστη πολιτική Κόζιρεφ περιφρόνησης των συμφερόντων της Ρωσίας. Τονίζει ότι η Ρωσία χάρισε πολλά συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διαπραγματευόμενη τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επιδιώκοντας συμβιβασμούς στα θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς. «Η Δύση εξασφάλισε το μάξιμουμ των παραχωρήσεων, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ανταποδοτική ενέργεια. Η στρατηγική θέση της χώρας μας συνεχίζει να υποχωρεί», επισημαίνει ο Ζιουγκάνοφ στην επιστολή.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η προσπάθεια της Ρωσίας για επίτευξη συμφωνίας με την Ουάσιγκτον στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ «πρακτικά ως εγκατάλειψη της συνθήκης ΑΒΜ». Αναφερόμενος στην απόφαση του προέδρου Πούτιν να κλείσει τις βάσεις στο Βιετνάμ και την Κούβα και να ενθαρρύνει την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας στην εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν, παρατηρεί ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση και προσθέτει: «Σύντομα η Ρωσία δε θα έχει στρατηγικά μετόπισθεν. Και όλα αυτά στο φόντο της συνεχιζόμενης καταστροφής του στρατού και των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών της - κυρία στηρίγματα της ασφάλειας της Ρωσίας». Επικρίνει τη στάση της Ρωσίας στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και σημειώνει ότι «οι πηγές της τρομοκρατίας βρίσκονται στην ίδια την Αμερική».

Η Ρωσία έχει ανάγκη από ειρήνη με τη Δύση, αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομική κρίση και οι καπιταλιστικές αξίες αμφισβητούνται. «Ο κόσμος περιμένει νέες πολιτικές από εσάς για να σωθεί η χώρα. Ακολουθείτε ολισθηρό δρόμο, όπως έκαναν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπορίς Γέλτσιν», υπογραμμίζει ο Ζιουγκάνοφ. «Εννοείται ότι δεν καλούμε σε αντιπαράθεση με τη Δύση. Θέλουμε να ζήσουμε μ' αυτή σε ειρήνη και φιλία. Θέλουμε όμως να είμαστε ισότιμοι, σεβαστοί εταίροι. Η Ρωσία έχει το πεπρωμένο της, την ιστορία της, το χαρακτήρα της, τα εθνικά της συμφέροντα που δε συμπίπτουν υποχρεωτικά με τα συμφέροντα της Δύσης. Πρέπει, τέλος, να ασχοληθούμε με τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, με τα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας, να αρχίσει η αναγέννηση της Ρωσίας μετά το «δημοκρατικό» πογκρόμ. Δε σηκώνει άλλη υποχώρηση», καταλήγει ο Ζιουγκάνοφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ