ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
Εκρηκτικό το πρόβλημα της στέγασης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εκρηκτική είναι πια η κατάσταση στο ΤΕΙ Πάτρας, όσον αφορά στη στέγαση των σπουδαστών. Το θέμα φέρνει στη Βουλή, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, που σημειώνει ότι στο ίδρυμα σπουδάζουν δεκαπέντε χιλιάδες σπουδαστές, όμως στις φοιτητικές εστίες υπάρχουν θέσεις μόνο για 235 από αυτούς! «Και σα να μην έφτανε αυτό», προσθέτει στην Ερώτησή του ο βουλευτής, «η διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας σχεδιάζει να κλείσει τον καινούριο ξενώνα του Κούκου - προκειμένου να τον μετατρέψει σε Κέντρο Φιλοξενίας Συνεδρίων - και θέλει να στοιβάξει τους 60 σπουδαστές που μένουν εκεί στον παλιό ξενώνα - όπου ήδη μένουν 55 σπουδαστές - μετατρέποντας τα δωμάτια σε τρίκλινα!».

Οπως επισημαίνει ο Π. Κοσιώνης, «αντιδρώντας στους σχεδιασμούς αυτούς, οι σπουδαστές βρίσκονται ήδη σε κινητοποίηση, απαιτώντας να μην κλείσει ο ξενώνας του Κούκου, να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα ανέγερσης νέων εστιών στα οικόπεδα που έχει αγοράσει το ΤΕΙ, να αντιμετωπιστεί άμεσα και σε πρώτη φάση το πρόβλημα με υπενοικίαση ξενοδοχείων και επιδότηση του ενοικίου για τους σπουδαστές, δωρεάν σίτιση για όλους και κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τη μετακίνηση στην πόλη της Πάτρας και να διατεθεί το συνεδριακό κέντρο, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες για μαθήματα και όχι για φιέστες. Να σημειωθεί ότι οξύτατο είναι και το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών για μαθήματα, τα οποία τώρα γίνονται σε υπόγεια, σε αίθουσες ξενοδοχείων κτλ.».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα στο ΤΕΙ Πάτρας.

Τραγικές οι ελλείψεις στα ΤΕΕ της Λιβαδειάς

Η άσχημη κατάσταση στο χώρο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην επαρχία Λιβαδειάς, συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς μετά από πρόταση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο νομάρχης, ο δήμαρχος Λιβαδειάς, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες.

Κοινή διαπίστωσή ήταν το απαράδεκτο της κατάστασης που επικρατεί στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, ειδικότερα η έλλειψη εκπαιδευτικών και στα έξι ΤΕΕ του νομού όπου υπάρχουν 49 κενές θέσεις. Οπως ειπώθηκε, μόνο στο 1ο ΤΕΕ, όπου φοιτούν 500 μαθητές, λείπουν 20 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Γεωπονίας, Ηλεκτρονικών, καθώς και των τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας), με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί και να συνεχίζουν να χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για κάλυψη των κενών και την προμήθεια βιβλίων. Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε για τους μαθητές της Α` τάξης του δεύτερου κύκλου ΤΕΕ που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Παράλληλα, έγινε λόγος για ελλείψεις σύγχρονων εργαστηρίων και υποδομής, που καθιστούν τη φοίτηση ακόμα δυσκολότερη και υποβαθμισμένη.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι μαθητές εξακολουθούν να πηγαίνουν τις μισές ώρες σχολείο ή και λιγότερες, «καλλιεργώντας έτσι το ίδιο το σύστημα την ιδεολογία της "λούφας", της απομάκρυνσης και του "γυρίσματος της πλάτης" στο σχολείο», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η Τασία Κοντογιάννη, καθηγήτρια στο 1ο ΤΕΕ Λιβαδειάς. Και ενώ αυτά συμβαίνουν, οι επίσημοι φορείς της εκπαίδευσης επανέλαβαν το γνωστό τροπάρι «περί υπομνημάτων» στο υπουργείο (λες και το υπουργείο δε γνωρίζει τα χάλια της πολιτικής του), της παρέμβασης μέσω βουλευτών (λες και από τέτοιες παρεμβάσεις θα λυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα μόρφωσης - εκπαίδευσης, ή λες και δεν είναι αυτοί οι βουλευτές που έχουν ψηφίσει ή σιγοντάρουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ) και άλλα τέτοια, αρνούμενοι να διεκδικήσουν, να θίξουν «ιερά και όσια» της πολιτικής, που με λίγα λόγια βάζει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Ολα αυτά, τόνισε στην παρέμβασή της η Τ. Κοντογιάννη, στέλεχος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, δε σημαίνουν ότι οι μαθητές των ΤΕΕ, οι γονείς τους, οι καθηγητές τους πρέπει να τα παρατήσουν. Δε σημαίνει ότι πρέπει να πάψουν να απαιτούν να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης. Πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν, απαιτώντας ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο αποτελεσματικά τη μοναδική ολοκληρωμένη λύση, του ενιαίου 12χρονου σχολείου βασικής εκπαίδευσης για όλους και μετά από αυτό δημόσιο δωρεάν σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ
Φρένο σε ΤΕΙ Λογοθεραπείας

Να ιδρυθεί Τμήμα Διαταραχών Λόγου Φωνής - Ομιλίας και Επικοινωνίας, πανεπιστημιακού επιπέδου σε ένα από τα ΑΕΙ της χώρας, ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών (ΠΣΛ), που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ίδρυσης Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Ηπείρου. Η προσφυγή του Συλλόγου κατά του υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΙ Ηπείρου, με σκοπό την ακύρωση του ιδρυτικού για το Τμήμα Λογοθεραπείας Προεδρικού Διατάγματος, εκδικάζεται αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο λογοπεδικός είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την έρευνα, πρόληψη, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγου, φωνής, ομιλίας και επικοινωνίας και η σχετική επιστήμη είναι ανεπτυγμένη σε διεθνές επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Ο ΠΣΛ έχει ξεκινήσει από το 1982 τις προσπάθειες να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένα Τμήμα Διαταραχών Λόγου ανώτατης εκπαίδευσης, με εμπεριστατωμένες μελέτες που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ. Αν και υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τελικά δεν προχώρησε, ενώ ιδρύθηκε το πρώτο Τμήμα Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ της Πάτρας. Ο ΠΣΛ καταγγέλλει ότι το αντικείμενο της επιστήμης δεν ταιριάζει στον τεχνολογικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα ΤΕΙ, ενώ έχει επισημάνει τις ελλείψεις σε υποδομή και δυνατότητα κλινικής άσκησης που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές σ' αυτό, τονίζοντας ότι στο σύνολό του το Τμήμα «δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις γνώσεις ενός επαγγελματία λογοπεδικού».

Με βάση αυτά και παραθέτοντας αναλυτικά το εύρος των γνωστικών πεδίων που συνδέονται με τη λογοπεδική, καθώς και τις παθήσεις που θεραπεύει ένας λογοπεδικός, ο ΠΣΛ ζητάει να μην ιδρυθεί άλλο Τμήμα Λογοθεραπείας σε ΤΕΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ