ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου...

Μια ευχάριστη ανάπαυλα με εκδρομή σε ένα πανέμορφο τοπίο, στη Μενδενίτσα Λοκρίδας Φθιώτιδας, εκεί στην πλαγιά του Καλλίδρομου, λίγο μετά τα Καμένα Βούρλα, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε, προχτές την Κυριακή, εμείς οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη», όσοι το μπορέσαμε τέλος πάντων. Με... «οδηγό» τον σύντροφο Γιώργη Μωραΐτη που μας ξενάγησε - και, ως αντάρτης ο ίδιος στην περιοχή, μας ενημέρωσε και για τις ηρωικές μάχες που έδωσαν, εκεί, οι δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - χαρήκαμε το πανέμορφο τοπίο, φάγαμε καλά - τι πίτες και τι ψητά να μη σας τα λέμε όλα! - ήπιαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε. Ηταν ό,τι έπρεπε και γενικά το φχαριστηθήκαμε! Ετσι που αμέσως αρχίσαμε να σχεδιάζουμε την επόμενη εξόρμησή μας μόλις το επιτρέψει ο... καιρός.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Απλώνουμε το χέρι στους αγωνιστές

Αποσπάσματα από ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Αιγάλεω

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Αιγάλεω μίλησε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ο ομιλητής, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε πως «αλλαγή στην ΤΑ δε γίνεται στο όνομα μιας δήθεν αποκέντρωσης ή με την αλλαγή κάποιων χρεοκοπημένων προσώπων».

Στη σημερινή μάχη, σε κάθε εκλογική μάχη τα αποτελέσματα δεν κρίνονται από μερικά μικρά, τυπικά, καθημερινά ζητήματα. Κρίνονται σε μεγάλο βαθμό, από την επαφή με τον κόσμο, από τη στάση στα μεγάλα προβλήματα. Από τα μεγάλα, αλλά και από τα άμεσα που βασανίζουν τους ανθρώπους. Το κύριο είναι η πάλη για αλλαγή πολιτικής, όπου μέσα σ' αυτή και η ΤΑ θα κατακτά τη θέση της. Επιδιώκουμε, συμβάλλουμε ώστε η ΤΑ να βρίσκεται στο πλευρό του λαού, των εργαζομένων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

- Σήμερα η ΤΑ γίνεται προέκταση των υπουργείων, στενός μηχανισμός του κράτους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι αιρετοί να παίζουν το ρόλο απλών εκτελεστικών οργάνων της κεντρικής εξουσίας.

- Η ΤΑ απομακρύνεται από τον κοινωνικό της χαρακτήρα, γίνεται κρίκος του κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται άλλα χαρακτηριστικά της για να προωθείται μέσω αυτής η κυβερνητική πολιτική. Για να βάλει πλάτη και η ΤΑ στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων, για να έχει τη δική της «συμβολή» στην υπονόμευση εργατικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από τη λειτουργία των περίφημων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ). Για να ενισχύεται η λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων και μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

- Προωθείται νέος «Καποδίστριας» με παραπέρα περιορισμό των ΤΣΑ και μέσα από την ονομαζόμενη «Συμπολιτεία». Στον προσανατολισμό τους έχουν τη μείωση κατά 50% του αριθμού των σημερινών Δήμων. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να προωθήσουν μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες ιδιωτικού χαρακτήρα μέσα από μικρές μονάδες Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουν ότι μπορούν καλύτερα να εφαρμόσουν μια γενικευμένη αντίληψη της ιδιωτικοποίησης μέσα από μεγάλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και για την εκμετάλλευση μεγάλων τομέων δράσης και έργων από μεγάλους επιχειρηματίες. Δράσεις όπως η αξιοποίηση και εκμετάλλευση ορεινών όγκων, δασικού πλούτου κ.ά.

- Ετοιμάζεται 3ος «Καποδίστριας» για τους Μητροπολιτικούς Δήμους.

- Προωθούν την κατάργηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που με τόσες φαμφάρες είχε ανακοινωθεί.

- Δρομολογείται ο περιορισμός του αριθμού Νομών και Περιφερειών.

Κι όλα αυτά, που γίνονται στο όνομα, δήθεν, της αποκέντρωσης, αποτελούν μια αποσυγκέντρωση εξουσιών στους παρακάτω κρίκους του κρατικού μηχανισμού, όπου με την ευθύνη του διορισμένου Περιφερειάρχη θα μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει τα πάντα.

Γι' αυτά και πολλά άλλα να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς να του απλώσουμε το χέρι. Να συμβάλουμε σε μια νέα αγωνιστική αντίληψη, να βρούμε μάχιμους ανθρώπους που είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί μας. Να απευθυνθούμε χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αποκλεισμούς, σε ανθρώπους και ομάδες για κοινή δράση.


8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Γιατί λέμε ότι η νεολαία θα αποτελέσει βασική συνιστώσα του Μετώπου;

Απάντηση:

Στις θέσεις του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ διαβάζουμε:

«Η πάλη των νέων θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την αναμέτρηση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η νεολαία, που θα ζήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της πάλης αύριο, έχει κάθε λόγο να βρεθεί σήμερα στις πρώτες γραμμές του αγώνα».

Οσον αφορά τη θέση της νεολαίας στον καπιταλισμό όπου ο απόλυτος νόμος κίνησης της κοινωνίας είναι το κέρδος, η νεολαία αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για την άρχουσα τάξη αφού στη μεγάλη της πλειοψηφία εντάσσεται άμεσα στην παραγωγή, αποτελεί την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης ή ανήκει ήδη σε αυτήν. Αλλά για τον ίδιο λόγο, ως αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης έχει την ίδια αν όχι μεγαλύτερη σημασία για την εργατική τάξη. Διεξάγεται δε οξύτατη πάλη για το κέρδισμά της, ανάμεσα στην αστική και την εργατική τάξη.

Το κίνημα της νεολαίας αποτελεί τη συλλογική προσπάθειά της για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της στον καπιταλισμό και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και επιθετικότητας του κεφαλαίου. Το νεολαιίστικο κίνημα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα έχοντας αντίπαλο την αστική τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, την κυβέρνηση κ.τ.λ. Επομένως η νεολαία από τις ίδιες τις συνθήκες της ζωής της έχει απέναντί της την αστική τάξη. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τη θίγουν άμεσα και σήμερα και στο μέλλον, ενώ αποτελεί ένα από τα κύρια θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Γιατί όμως το κίνημα της νεολαίας αντικειμενικά συνδέεται με το εργατικό κίνημα;

Ηδη από τα πρώτα του βήματα το εργατικό κίνημα ασχολήθηκε σοβαρά με τις ανάγκες της νεολαίας υιοθετώντας αιτήματα για τη βελτίωση της θέσης της στην παραγωγή, για τη μόρφωσή της, για την άθληση και την ψυχαγωγία της, για να ζήσει καλύτερα.

Οπως είπαμε και πιο πριν, ο κύριος όγκος της νεολαίας εντάσσεται ήδη στην εργατική τάξη ή είναι σε πορεία ένταξης στην παραγωγή με όρους μισθωτής εργασίας. Ακόμα βιώνει την πολύπλευρη ιδεολογική επίθεση της άρχουσας τάξης με στόχο να κρατηθεί μακριά από τις ριζοσπαστικές αντιιμπεριαλιστικές ιδέες, από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, κάτι που γίνεται εμφανές μέσα στην ιδεολογική διαπάλη που υπάρχει στο ίδιο το κίνημα της νεολαίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανόδου των αγώνων.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η νεολαία αντικειμενικά, δηλαδή λόγω της θέσης της στην κοινωνία αλλά και υποκειμενικά, λόγω της φύσης της, αναζητά το ριζοσπαστικό, εμπνέεται από το ανατρεπτικό, παίρνει θέση στην αντίθεση ιμπεριαλισμός - λαός.

Στις θέσεις για το 8ο Συνέδριο διαβάζουμε:

«Τα περιθώρια των νέων να ονειρεύονται και να ελπίζουν μια δημιουργική και ευτυχισμένη ζωή θα στενεύουν όλο και περισσότερο όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας. Οσο η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας θα καθορίζονται από το νόμο του κέρδους, δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης».

Το κίνημα της νεολαίας θα αποτελέσει βασική συνιστώσα του Μετώπου γιατί ο δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών των νέων περνάει μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης, το πέρασμά της σε άλλο - ποιοτικά ανώτερο - επίπεδο, ώστε μέσα από τους αγώνες να εμφανίζεται το ζήτημα για την αλλαγή πολιτικής και της εξουσίας.

Το κίνημα της νεολαίας αντικειμενικά αποτελεί βασική συνιστώσα στο Μέτωπο γιατί οι ανάγκες της δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε μια καπιταλιστική Ελλάδα αλλά σε μια Σοσιαλιστική. Μόνο μια ανώτερου επιπέδου κοινωνία όπου στην εξουσία θα είναι η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της και η οικονομία θα λειτουργεί σε όφελος του λαού, μπορεί όχι μόνο να λύσει τα σημερινά αξεπέραστα προβλήματα της νεολαίας αλλά και να δώσει ώθηση στην έκφραση της νεανικής δημιουργικότητας και ζωντάνιας που μέσα στον καπιταλισμό περιορίζεται και καταστρέφεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ