Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Απλώνουμε το χέρι στους αγωνιστές

Αποσπάσματα από ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Αιγάλεω

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Αιγάλεω μίλησε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ο ομιλητής, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε πως «αλλαγή στην ΤΑ δε γίνεται στο όνομα μιας δήθεν αποκέντρωσης ή με την αλλαγή κάποιων χρεοκοπημένων προσώπων».

Στη σημερινή μάχη, σε κάθε εκλογική μάχη τα αποτελέσματα δεν κρίνονται από μερικά μικρά, τυπικά, καθημερινά ζητήματα. Κρίνονται σε μεγάλο βαθμό, από την επαφή με τον κόσμο, από τη στάση στα μεγάλα προβλήματα. Από τα μεγάλα, αλλά και από τα άμεσα που βασανίζουν τους ανθρώπους. Το κύριο είναι η πάλη για αλλαγή πολιτικής, όπου μέσα σ' αυτή και η ΤΑ θα κατακτά τη θέση της. Επιδιώκουμε, συμβάλλουμε ώστε η ΤΑ να βρίσκεται στο πλευρό του λαού, των εργαζομένων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

- Σήμερα η ΤΑ γίνεται προέκταση των υπουργείων, στενός μηχανισμός του κράτους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι αιρετοί να παίζουν το ρόλο απλών εκτελεστικών οργάνων της κεντρικής εξουσίας.

- Η ΤΑ απομακρύνεται από τον κοινωνικό της χαρακτήρα, γίνεται κρίκος του κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται άλλα χαρακτηριστικά της για να προωθείται μέσω αυτής η κυβερνητική πολιτική. Για να βάλει πλάτη και η ΤΑ στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων, για να έχει τη δική της «συμβολή» στην υπονόμευση εργατικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από τη λειτουργία των περίφημων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ). Για να ενισχύεται η λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων και μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

- Προωθείται νέος «Καποδίστριας» με παραπέρα περιορισμό των ΤΣΑ και μέσα από την ονομαζόμενη «Συμπολιτεία». Στον προσανατολισμό τους έχουν τη μείωση κατά 50% του αριθμού των σημερινών Δήμων. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να προωθήσουν μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες ιδιωτικού χαρακτήρα μέσα από μικρές μονάδες Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουν ότι μπορούν καλύτερα να εφαρμόσουν μια γενικευμένη αντίληψη της ιδιωτικοποίησης μέσα από μεγάλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και για την εκμετάλλευση μεγάλων τομέων δράσης και έργων από μεγάλους επιχειρηματίες. Δράσεις όπως η αξιοποίηση και εκμετάλλευση ορεινών όγκων, δασικού πλούτου κ.ά.

- Ετοιμάζεται 3ος «Καποδίστριας» για τους Μητροπολιτικούς Δήμους.

- Προωθούν την κατάργηση της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που με τόσες φαμφάρες είχε ανακοινωθεί.

- Δρομολογείται ο περιορισμός του αριθμού Νομών και Περιφερειών.

Κι όλα αυτά, που γίνονται στο όνομα, δήθεν, της αποκέντρωσης, αποτελούν μια αποσυγκέντρωση εξουσιών στους παρακάτω κρίκους του κρατικού μηχανισμού, όπου με την ευθύνη του διορισμένου Περιφερειάρχη θα μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει τα πάντα.

Γι' αυτά και πολλά άλλα να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς να του απλώσουμε το χέρι. Να συμβάλουμε σε μια νέα αγωνιστική αντίληψη, να βρούμε μάχιμους ανθρώπους που είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί μας. Να απευθυνθούμε χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αποκλεισμούς, σε ανθρώπους και ομάδες για κοινή δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ