Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μεγάλη η απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ

Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων και ο πλούσιος, ανοιχτός και γόνιμος διάλογος ήταν τα χαρακτηριστικά που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην περιοχή

Την αποδοχή και την απήχηση που βρίσκουν στο λαό οι θέσεις του ΚΚΕ ανέδειξε η τριήμερη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλία. Δεν ήταν μόνο η μαζικότητα των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αγιά της Λάρισας, στην Καρδίτσα και στο Γραμματικό του Δήμου Ταμασίου. Είναι, κυρίως, το γεγονός ότι, μ' αφορμή την περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος, ανοιχτός και γόνιμος διάλογος του Κόμματος με το λαό, στον οποίο συμμετείχαν πάρα πολλοί Θεσσαλοί, που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ, πλην όμως προβληματίζονται κι ανησυχούν για τις εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς, διαφωνούν με την επικυριαρχία του δικομματισμού και θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Για τις συνεργασίες στις τοπικές εκλογές και για το Μέτωπο

Πλούσιος και γόνιμος ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην Αλέκα Παπαρήγα και στους Λαρισαίους που γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης. Το ενδιαφέρον της συζήτησης στράφηκε, κυρίως, στα θέματα που αφορούν τις συνεργασίες για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι οι τοπικές εκλογές, όχι μόνο προσφέρονται, αλλά απαιτούν πολιτική συνεργασιών και συμμαχιών, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δυνατότητες παραπλάνησης που έχει η ΝΔ.

Ολο ο κόσμος στο Γραμματικό ήρθε να ακούσει τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ολο ο κόσμος στο Γραμματικό ήρθε να ακούσει τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ΚΚΕ δε στέργει σε συνεργασίες που γίνονται την τελευταία στιγμή και, μάλιστα, με περιεχόμενο μια στενή κομματική αντιδικία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όταν αυτή η αντιδικία ή διαφωνία δε θίγει το ίδιο το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής και της δράσης τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε, δε, πως η πολιτική καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα και στους δυο γύρους, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται, ούτε σ' ένα δήμο, ούτε σε μια νομαρχία, να παρεκκλίνει από τη γενική θέση καταψήφισης των συνδυασμών και των δυο κομμάτων εξουσίας.

Με αφορμή αυτές τις επισημάνσεις αναπτύχθηκε ο διάλογος και για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές, αλλά και για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε τις διεργασίες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι το Μέτωπο πρέπει να έχει στρατηγική και πρόταση εξουσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στη χώρα μας, οι οποίες αποσκοπούν στη συσσώρευση κεφαλαίου, στην κατάργηση των «κοινωνικών παροχών» και, γενικότερα, στην ενίσχυση και διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος. Κι όπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τα δυο κόμματα εξουσίας στηρίζουν αυτές τις αναδιαρθρώσεις γιατί αποτελούν ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος κι όχι λόγω «ανικανότητας» κάποιων ηγεσιών ή της «ανηθικότητας» κάποιων προσώπων.

Κριτήριο, η στάση των κομμάτων έναντι του πολέμου

Κατάμεστο από κόσμο το θέατρο - και ο εξώστης στην Καρδίτσα
Κατάμεστο από κόσμο το θέατρο - και ο εξώστης στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα, η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα και η συζήτηση που ακολούθησε, περιστράφηκαν γύρω από τον νέο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου, χαρακτηρίζοντας ως πρόσχημα την τρομοκρατία. Σημείωσε ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ήθελαν, οπωσδήποτε, να «βάλουν πόδι» στην περιοχή για να ελέγχουν την Ευρασία, επισημαίνοντας ότι τα όπλα ανοίγουν το δρόμο στο κεφάλαιο.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας και σ' αυτό τον πόλεμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση χάνει τις όποιες τυπικές ευαισθησίες είχε, εγκαταλείπει και τα προσχήματα και δείχνει αποφασισμένη να γίνει πιο επικίνδυνη, χαιρέτισε την ανάπτυξη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο κι επισήμανε ότι κομβικό κριτήριο για να κρίνει κάποιος τα κόμματα σήμερα είναι η στάση που κρατούν έναντι του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Με υπομονή στους αγώνες

Ολοι, σχεδόν, οι κάτοικοι του χωριού Γραμματικό, του Δήμου Ταμασίου της Καρδίτσας - άνδρες «συν γυναιξί και τέκνοις» - μ' επικεφαλής τον δήμαρχο Ταμασίου, Β. Μόσχο, υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα. «Τίγκα» η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου το «αγροτικό πρόβλημα» και τα «βάσανα» των λεγομένων καποδιστριακών δήμων, μονοπώλησαν, σχεδόν, τη συζήτηση.

Ο δήμαρχος απαρίθμησε, πρώτα, τα προβλήματα των αγροτών - στην ιεράρχηση πρώτο έβαλε το πρόβλημα της λειψυδρίας, καταλογίζοντας τεράστια ευθύνη στις κυβερνήσεις που δεν ολοκληρώνουν ποτέ το φράγμα του Σμοκόβου - συμπεραίνοντας ότι οι καπνοπαραγωγοί «μετρούν μέρες», οι βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν με ξεκλήρισμα κι ο τόπος μας πάει για ερήμωση. Υστερα αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ιδιαίτερα οι μικροί και φτωχοί «καποδιστριακοί» δήμοι, τονίζοντας ότι αυτοί που έφτιαξαν τον «Καποδίστρια» δεν τον στήριξαν καθόλου και τώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες συνενώσεις.

Η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται στον αγροτικό τομέα είναι η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του εισοδήματος στα χέρια των δυνάμεων του κεφαλαίου, χαιρέτισε τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογράμμισε την ανάγκη οι αγρότες να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή στον αγώνα, διότι είναι αρκετοί αυτοί που ελπίζουν στην κούρασή τους και «ποντάρουν» στον αποπροσανατολισμό τους.

Κάλεσε, δε, τη φτωχή αγροτιά να συζητήσει με τους κομμουνιστές την πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με κριτήριο τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και υπέρ των συμφερόντων των αγροτών και του ελληνικού λαού κι όχι των εμποροβιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για μια αγροτική οικονομία, η οποία - όπως εξήγησε - θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του λαού μας.

Οσο για τα προβλήματα των μικρών και φτωχών δήμων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι αυτά εμφανίζονται σ' όλη τη χώρα, επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις δήμων, οι «συμπολιτείες» κλπ. στοχεύουν στην απομάκρυνση των αιρετών από τους πολίτες, στο «πνίξιμο» της φωνής που έρχεται από τα κάτω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ