Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Την ανυπαρξία διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στην πολιτική που εφαρμόζουν συνειδητοποιεί πλέον η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι ταυτόχρονα «αίρουν» την εμπιστοσύνη τους στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων στην αντιμετώπιση των κυριότερων προβλημάτων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας «Οπίνιον» για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας» σε δείγμα 1.600 ατόμων. Ειδικότερα, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι διαφορές πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων σε έξι τομείς (εξωτερική πολιτική, οικονομία, παιδεία, ασφάλεια, ανεργία, υγεία) είναι «μικρές ή καθόλου» και μόνο το 17% πιστεύει ότι οι διαφορές είναι μεγάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,5% της ΝΔ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει «καμία διαφορά» στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων στους παραπάνω τομείς. Από τις απαντήσεις σε σχετικό ερώτημα προκύπτει ότι μόνο ένας στους έξι ερωτηθέντες δηλώνει ότι «βρίσκεται κοντά σε κάποιο κόμμα».

Την ίδια στιγμή, ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη έχει περίπου το 70% των ερωτηθέντων στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και του λαού. Συγκεκριμένα, το 72,1% των ερωτηθέντων έχει «λίγη» ή «καθόλου» εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στην οικονομία και μόνο το 26,7% έχει αρκετή ή πολλή εμπιστοσύνη. Ανάλογα είναι τα ποσοστά εμπιστοσύνης για την Υγεία - Πρόνοια, την ανεργία και λίγο μικρότερα για εξωτερική πολιτική και δημόσια τάξη. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, το 51,6% ζητάει «βελτίωση της θέσης των φτωχότερων ομάδων του πληθυσμού», το 28,5% «οικονομική ανάπτυξη», το 9,3% «δημόσια τάξη και ασφάλεια» και μόνο το 6,1% ζητά να πέσει το βάρος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζει ένα προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων (35,3% έναντι 29,3% του ΠΑΣΟΚ), το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 4,5%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΔΗΚΚΙ 1,9% και το ΚΕΠ 5,6%. Η ΝΔ κερδίζει και την «παράσταση νίκης» (σ.σ. ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) με 45% έναντι 35,9%. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης προηγείται με 26,3% έναντι 25,2% του Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ