Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η τελική νίκη του προλεταριάτου είναι αναπόφευκτη»

Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών τίμησε την 84η επέτειο από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση

Πολύ μικρή αποδείχτηκε, τελικά, η αίθουσα Συνεδρίων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, για να χωρέσει τις θύμισες των παλιών και τη δίψα των νέων για γνώση. Κατά εκατοντάδες συνέρευσαν χτες βράδυ φίλοι και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο αφιέρωμα τιμής και μνήμης στη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση που διοργάνωσε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, με αφορμή τα 84 χρόνια από τότε, σε μια εκδήλωση στοχασμού πάνω στην προσφορά της Οχτωβριανής Επανάστασης και κυρίως πάνω στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, της μόνης απάντησης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, κάθε σπιθαμή χώρου, τα σκαλοπάτια, οι διάδρομοι, από πολλούς ασπρομάλληδες και πολλούς περισσότερους νέους ανθρώπους. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά από τα συναισθήματα που προκαλεί, σε όσους δεν παραιτήθηκαν από τα σοσιαλιστικά οράματα, ο Κόκκινος Οχτώβρης. Ο Οχτώβρης που καθοδήγησε και ενέπνευσε, που ώθησε από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας, μετουσιώνοντας τις προσδοκίες του λαού της Ρωσίας σε πραγματικότητα. Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση που συνεχίζει να εμπνέει με τα διδάγματά της διανύοντας το χρόνο πάντα επίκαιρα, αποτελεί απαντοχή για τους καταπιεσμένους όπου Γης.

Ενα κοσμοϊστορικό γεγονός, που όπως τόνισε ο Π. Γεωργιάδης διευθυντής του ΚΜΕ, «έρχεται ως ένας παγκόσμιος επαναστατικός κήρυκας να μας αναγγείλει για λογαριασμό της Ιστορίας, ότι έχουμε εισέλθει ανεπιστρεπτί στην εποχή του τέλους του καπιταλισμού».


Με την ομιλία του (θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον «Κυριακάτικο Ρ») ο Π. Γεωργιάδης έκανε μια αναδρομή στα επιτεύγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης, στους λόγους που συνέβαλαν στην ανατροπή των σοσιαλιστικών συστημάτων, ενώ ανέλυσε τις αιτίες που γέννησαν την αναγκαιότητα οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως 10 περίπου χρόνια μετά τις ανατροπές η θριαμβικοί τόνοι απ' τους πολιτικούς μας αντιπάλους έχουν πέσει σημαντικά. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί συνειδητοποίησαν πως η έλλειψη του σοσιαλιστικού συστήματος δεν τους βοήθησε να λύσουν κανένα από τα προβλήματά τους. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού χρησίμευσε, για να εξαπολυθεί μια πρωτόγνωρη επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις τους. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, η πολιτική των κυβερνήσεων - είτε πρόκειται για κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς είτε της κεντροαριστεράς - σε μια ενιαία πολιτική ευνοούν και ικανοποιούν σκανδαλωδώς τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ο ιμπεριαλισμός εξαπολύει πολέμους, αλλάζει τα σύνορα, κατανέμει τις ζώνες επιρροής, δε σέβεται την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εθνών - κρατών. Η ύφεση είναι στην ημερήσια διάταξη και είναι προφανές ότι τις συνέπειες θα τις πληρώσουν πάλι οι λαοί.

«Οι λόγοι που γέννησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση είναι υπαρκτοί - κατέληξε - και πολύ περισσότεροι, καθιστώντας το μήνυμά της ακόμη πιο επίκαιρο, ακόμη πιο αναγκαίο. Οι λαοί δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να βαδίσουν το δρόμο της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της ρήξης και της ανατροπής, το δρόμο της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Γι' αυτό πιο επίκαιρα από ποτέ είναι τα λόγια του μεγάλου επαναστάτη: "Στην ημερήσια διάταξη της εποχής που ζούμε μπαίνει, λόγω των αντικειμενικών συνθηκών, η ολόπλευρη άμεση προετοιμασία του προλεταριάτου για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, με σκοπό την εφαρμογή των οικονομικών και πολιτικών μέτρων που αποτελούν το περιεχόμενο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Οποιες και αν είναι οι δυσκολίες της επανάστασης και οι πιθανές προσωρινές αποτυχίες της ή τα κύματα της αντεπανάστασης, η τελική νίκη του προλεταριάτου είναι αναπόφευκτη". Θα νικήσουμε αυτό είναι βέβαιο και αδιαμφισβήτητο».

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στις αρχές του αιώνα διεθνώς και ειδικά στην τσαρική Ρωσία, που προετοίμασαν το έδαφος για να ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 1917 η Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, των Τεχνών και των Γραμμάτων, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ και του Πολιτικού Γραφείου με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στην αίθουσα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Οχτώβρης που συγκλόνισε τον κόσμο (2017-01-22 00:00:00.0)
Η κληρονομιά του Οχτώβρη όπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα! (2007-11-20 00:00:00.0)
Για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης (2007-06-10 00:00:00.0)
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση (2006-11-05 00:00:00.0)
Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (2003-11-09 00:00:00.0)
Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες επαναστατικές εφόδους και νίκες (2000-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ