Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
83η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες επαναστατικές εφόδους και νίκες

Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση είναι το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. Για πρώτη φορά οι «κολασμένοι της Γης» δε βρίσκονται απλά στο προσκήνιο κορυφαίων γεγονότων, που σημαδεύουν ανεξίτηλα την κοινωνική εξέλιξη, αυτό άλλωστε έγινε και με την Παρισινή Κομμούνα, αλλά ανατρέπουν το τελευταίο «οχυρό» των ταξικών κοινωνιών, τον καπιταλισμό, εγκαθιδρύοντας τη δικτατορία του προλεταριάτου. Ετσι,το προλεταριάτο της Ρωσίας, με τον Κόκκινο Οχτώβρη ανοίγει οι πύλες για την έφοδο στον ουρανό, για το πέρασμα από «το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας».

Η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι πηγή δύναμης για τους κομμουνιστές όπου Γης, την εργατική τάξη, όλους τους λαούς, στους αγώνες τους ενάντια στη «νέα ιμπεριαλιστική τάξη», όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού από την αντεπανάσταση και την προσωρινή ήττα του επαναστατικού κινήματος.

Η εποχή που άρχισε στις παραμονές της Οχτωβριανής Επανάστασης, εποχή μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, συνεχίζεται. Ο καπιταλισμός έδωσε στην ανθρωπότητα ό,τι είχε να δώσει. Ο ιμπεριαλισμός είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του καπιταλισμού, που μετά απ' αυτό δεν υπάρχει άλλο, υπάρχει μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση, η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της οποίας πηγάζει από την αντικειμενική πραγματικότητα ενός μελλοθάνατου καπιταλισμού που περιμένει το νεκροθάφτη του.

Ο 20ός αιώνας άρχισε με τη μεγαλύτερη ως τώρα έφοδο των προλετάριων όλων των χωρών. Τελειώνει με την προσωρινή ήττα τους. Ο 21ος αιώνας είναι βέβαιο ότι θα φέρει στο προσκήνιο, οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά, νέες επαναστατικές εφόδους και νίκες. Οι προλετάριοι όλων των χωρών, ενωμένοι, θα κάνουν πράξη τα όνειρα και τους καημούς όλων των προηγούμενων γενεών.

Αυτή την προοπτική παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης», αναδημοσιεύοντας το τελευταίο κεφάλαιο από το κείμενο της ΚΕ του ΚΚΕ και απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος με θέμα «Προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ