Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαιοφόρος στην πάλη κατά της «παγκοσμιοποίησης» το ΚΚΕ

Εντυπωσιακά στοιχεία από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του «Ριζοσπάστη». Κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, σοσιαλισμός, ζωντανές αξίες για την πλειοψηφία. Το ΚΚΕ αναγνωρίζεται ως ο συνεπέστερος πολέμιος της «παγκοσμιοποίησης»  

Αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο σοσιαλισμός, παραμένουν ζωντανές στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας το μέτρο των αντιστάσεων, με κύριο εκφραστή το ΚΚΕ, στην ισοπεδωτική επίθεση της «παγκοσμιοποίησης». Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία δημοσκόπησης που έγινε από την εταιρία ΔΗΜΕΛ για λογαριασμό του «Ριζοσπάστη». Σήμερα δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της έρευνας που αφορά στις αξίες, στην «παγκοσμιοποίηση», στη θέση των κομμάτων απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία, η «παγκοσμιοποίηση» αναγορεύεται από τους θιασώτες της σε αναγκαιότητα και μονόδρομο για τα κράτη και τους λαούς, την ώρα που στο όνομα της «νέας τάξης» διατυπώνονται απόψεις περί του τέλους της ιστορίας και της οριστικής επικράτησης του καπιταλισμού, όταν οι απολογητές της «Νέας Οικονομίας» υποστηρίζουν ότι η αναζήτηση ατομικών λύσεων αντικατέστησε τις κοινωνικές αξίες, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης για ορισμένους μπορεί να θεωρούνται και έκπληξη.

Με συντριπτικό ποσοστό η κοινωνική δικαιοσύνη υπερισχύει της οικονομικής ελευθερίας, η κοινωνική αλληλεγγύη επικρατεί στην αναμέτρηση με τον ατομικισμό, ο σοσιαλισμός κερδίζει στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας, όπου η καταδίκη του καπιταλισμού είναι κατηγορηματική.


Ομως, αν η τοποθέτηση σ' αυτά τα καίρια ζητήματα του καιρού μας γεννά ελπίδες για το σήμερα και το αύριο, εντυπωσιακό είναι και το πώς η ίδια η κοινωνία κατατάσσει τις πολιτικές δυνάμεις, αξιολογώντας τις θέσεις και την παρουσία τους στα ζητήματα αυτά. Ετσι η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, είναι οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής της «παγκοσμιοποίησης», ενώ ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αναγνωρίζει ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη που μάχεται με τη μεγαλύτερη συνέπεια αυτή την πολιτική. Στο ποσοστό αυτό αντανακλάται όχι μόνο η αναγνώριση της προσφοράς του ΚΚΕ, αλλά και της σημερινής του αγωνιστικής παρουσίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα δημοσιεύσουμε το δεύτερο και το τρίτο μέρος της δημοσκόπησης αυτής.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ