Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η γνώση ενισχύει το Μέτωπο πάλης και αντίστασης (2)

Επανέρχεται η στήλη στο θέμα που είχε θίξει ήδη, με αφορμή τις προσυνεδριακές Θέσεις και με τίτλο: «Για να έχεις γνώμη, πρέπει να έχεις γνώση». Θα συμπληρώσω μάλιστα και θα ενισχύσω τον τίτλο αυτό: Για να έχεις γνώμη και δράση, πρέπει να έχεις γνώση.

Γιατί παραφράζοντας τη μεταφυσική των γραφών: «Εν αρχή ην ο λόγος» και αυτός ο λόγος (η λογική, η γνώση, το επιχείρημα), είναι σε ευθεία σχέση προς την αγωνιστική πράξη. Και δεν εννοούμε τη «βαλσαμωμένη» ακαδημαϊκή γνώση και παιδεία που επιδιώκει τη ρυμούλκηση σε προκατασκευασμένες καταστάσεις, παραδοχές και υποταγές προς το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βίας, της κοινωνικής αγριότητας, της πολιτικής αγυρτείας.

Γιατί διαφορετικά θα είμαστε, «κύμβαλα αλαλάζοντα», ή κενοτάφια στείρας απομνημόνευσης, στη θέση της γνώσης εκείνης που ζυμώνεται, μέσα στην τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα, ανατρέχει στη σχέση αιτίου και αιτιατού, αντιστέκεται στις μυθοπλασίες του υπερβατικού, του μοιραίου και της ομφαλοσκόπησης.

Χρειαζόμαστε την πολύπλευρη ζωντανή εκείνη γνώση που εμπλουτίζεται από τη ραγδαία εξελισσόμενη επιστήμη και την τεχνολογία και ενισχύει την ιδεολογική μας επιχειρηματολογία.

Οι προσυνεδριακές Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος σημειώνουν υστέρηση στον τομέα αυτομόρφωσης και επιμόρφωσης, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε στέλεχος έχει υποχρέωση να καταχτά ένα υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν, θεωρητικής, ιδεολογικής, πολιτικής κατάρτισης και ικανότητας να συνδέεται με την εργατική τάξη, τις λαϊκές μάζες...».

Σ'αυτή την κατεύθυνση καλούνται να συμβάλλουν, ακόμη περισσότερο, ο «Ριζοσπάστης», η ΚΟΜΕΠ, οι εκδόσεις του Κόμματος, γενικότερα, «ώστε να καλύπτουν ευρύτερο φάσμα θεμάτων, ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών...». «Το κυριότερο όμως ζήτημα, τονίζεται στις Θέσεις, αφορά την αλλαγή στάσης των στελεχών πριν απ' όλα, όπως και των μελών, απέναντι στη μελέτη, στο διάβασμα, στο βιβλίο γενικότερα».

Και δεν είναι μια σημερινή παρότρυνση του Κόμματος αυτή, αφού με την ίδια επιμονή μάς είχε οδηγήσει ακόμη και μέσα στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, στην αναζήτηση της γνώσης.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ