Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχουν υπάρξει ποτέ πιο ανήσυχα διχασμένες και διαφοροποιημένες τα τελευταία 100 χρόνια. Κι αυτό είναι ένα βάθος χρόνου τεράστιο για μια υπερδύναμη διακοσίων ετών που συγκλονίζει τους Αμερικανούς πολίτες κι ίσως για πρώτη φορά να τους επιτρέπει να σκέπτονται τις διαφορές μεταξύ σόου και πολιτικής. Αλλά πώς να μη σαστίζει μια χώρα, στην οποία 100 εκατομμύρια είναι αποκλεισμένα από τον εγχώριό τους παράδεισο, όταν βλέπει το... Σύστημα, τον ίδιο το θεό της Αμερικής να κρέμεται από τις επιπτώσεις της υπόθεσης Ελιάν, της Κούβας δηλαδή, του μαύρου επαναστατικού προβάτου, στη συνοικία των πλούσιων αστών συνταξιούχων και νεόπλουτων λούμπεν Λατίνων, όπως το Παλμ Μπιτς.

Οταν κριτήριο πολιτικής ανόδου στην πρωτεύουσα του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, είναι η αντοχή στο κέρατο και τη διεθνή ξεφτίλα της συζυγικής κλίνης, μαζί με τον εβραϊκό ζηλωτισμό, ώστε να χαμογελά η Χίλαρι, τότε σύμπασα η οικουμένη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και η δημοκρατικότητά του εξαντλείται στο γεγονός ότι το στέμμα το αντικατέστησε ένα απλό σκούρο κοστούμι και μια λαμπερή γραβάτα.

Τα ντόπια πολιτικά και οικονομικά τραστ, τα αντιπροσωπευτικά των Αμερικανών μονομάχων, βρέθηκαν σε κενό πολιτικού αέρος και σε διάρκεια συμφερόντων. Η εξαργύρωση «επαφών», «καλών οικογενειακών σχέσεων», «χρήσιμων επισκέψεων», «επενδύσεων», τίθεται υπό αίρεση με αποτέλεσμα το της Φλόριδας Παλμ Μπιτς ν' ακούει κατάρες περισσότερες κι από τη Σοφοκλέους.

Σ' αυτό το κλίμα βρίσκουν χώρο κι επισπεύδουν το πλασάρισμά τους στην προμετωπίδα των εξελίξεων πότε ο κ. Ακης, πότε ο κ. Δημήτρης, πότε η κ. Βάσω με την κ. Ντόρα, εσχάτως δε και τα βασιλικά κουρέλια που τραγουδούν ακόμα στην εξορία της γκλαμουριάς. Στη Μέση Ανατολή όμως το Ισραήλ βομβαρδίζει απαρατήρητο και κανείς δεν ασχολείται με το δεύτερο σημείωμα που βρέθηκε στο «Κουρσκ» ή το φασισμό που σφίγγει το λαό στο Περού. Μόνη σταθερή αξία ο Μάκης που τρέχει ως τηλεοπτικό 166 να συμμαζέψει ταλαιπωρημένους ή σαλεμένους από ταράτσες, λεωφορεία και νοσοκομεία, μαζί με το ποδόσφαιρο που σώζει ως εκτόνωση και δήθεν δωρεάν χαρά.

Σύντροφοι, προς τι η έκπληξη, αφού χιλιάδες χρόνια τώρα για να ξεχνούν την πείνα τους οι λαοί, οι ισχυροί τους στέλνουν σε μεγαλόπρεπες αρένες.

Μεταξύ Μπους και Γκορ υπάρχουν τόσες πολιτικές διαφορές όσες ανάμεσα σε δυο δεξιά χέρια του ίδιου τέρατος με την ωραία καταναλωτική μούρη. Ομως ανάμεσα στις εμβριθείς πολιτικές αναλύσεις και στις φριχτές καταγγελίες ενός Χάρολντ Πίντερ, γλιστράνε και κάτι απίστευτες όψεις της καθημερινότητας της αγίας Αμερικής, που κάνει τους αρχάγγελούς της, Γκορ και Μπους, να μη χωράνε ούτε στην κόλαση. Για τον ρεπουμπλικάνο ξέρουμε ότι μετράει ηλεκτρικές καρέκλες, θανατηφόρες ενέσεις και θαλάμους αερίων στην πολιτεία του κι ότι τον ψήφισαν οι εύποροι και οι οικογενειάρχες! Για τον δημοκρατικό δεν ξέραμε κάτι τόσο χτυπητό, ώσπου το ψάρεψε η συνάδελφος Τ. Καραϊσκάκη («Καθημερινή») και, σύντροφοι, δείτε τώρα την άλλη όψη του Ιανού, του φρικτού δήθεν Αμερικανού δημοκράτη που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εκλογικά αποτελέσματα όπου Γης των συμφερόντων του με βομβαρδισμούς, εμπάργκο, διαφθορά, εξαγορά, πραξικοπήματα, συμμαχίες ΝΑΤΟικής παράνοιας κλπ. Ο Μπους εκτελεί. Ο Γκορ εκτελεί πιο... δημοκρατικά, τα ίδια τα άτυχα παιδάκια της Αμερικής.

Στη γενέτειρά του, το Νάσβιλ, η επίσημη αρχή υιοθεσιών βρήκε λέει έναν αποτελεσματικό τρόπο να... ξεφορτώνεται τα παιδιά των 5 και 6 ετών, συνήθως παιδιά τοξικομανών ή φυλακισμένων, που λόγω ηλικίας δε θέλει κανείς να υιοθετήσει. Κάθε 15 μέρες, Σάββατο, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, στήνει μια πασαρέλα. Καλοντύνει τα παιδιά. Τα μακιγιάρουν ειδικά τα κορίτσια. Τα βάζουν και περπατάνε. Σαν μανεκέν. Από κάτω το πλήθος αλαλάζει και πλειοδοτεί. Διαλέγει «παιδί» και το ψωνίζει... Η μέθοδος, λένε, είναι αποτελεσματική! Απ' ό,τι διάβασα για τις εκλογές στην Αμερική, αυτή η είδηση μου φάνηκε η πιο φριχτή, η πιο αποκαλυπτική. Ο βασιλιάς είναι διπλός, γυμνός. Τι καλά που θα ήταν να είναι και νεκρός...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ