Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επικαιρότητα, η αναγκαιότητα, ο ρεαλισμός του σοσιαλισμού στην πορεία για την κομμουνιστική κοινωνία

Η τελική νίκη της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής κοινωνίας είναι νομοτελειακή. Αλλωστε, η πορεία της ανθρωπότητας δεν καθορίζεται από γεγονότα και συμβάντα μιας -και μάλιστα μικρής- συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, σε σύγκριση με τις χιλιετηρίδες τις οποίες αυτή έχει διανύσει, στη διάρκεια των οποίων έγινε η διαδοχή πέντε κοινωνικών συστημάτων. Οπως και στη φύση έτσι και στην ανθρώπινη κοινωνία υπάρχουν αντικειμενικοί νόμοι που λειτουργούν, όχι βέβαια με τυφλό και μηχανικό τρόπο, αλλά με την επαναστατική πάλη των εργαζομένων, με τον πρωτοπόρο, ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της. Μέσα σ' αυτή τη διαδικασία ο άνθρωπος κατακτά την ικανότητα να λειτουργεί ως πραγματικά ελεύθερο άτομο.

Είναι ουτοπικές και απολογητικές υπέρ του καπιταλισμού οι απόψεις που προβάλλονται από επιστήμονες και πολιτικές δυνάμεις, ότι θα υπάρξει ένα άλλο σύστημα, ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, που θα δώσει την ευτυχία στον άνθρωπο.

Οσοι και αν προσπάθησαν να περιγράψουν αυτό το «νέο» σύστημα, δεν κατάφεραν παρά να περιγράψουν μια παραλλαγή του καπιταλιστικού συστήματος, με ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον άνθρωπο έρμαιο των νόμων μιας ταξικής κοινωνίας. Οπως αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει «τρίτος δρόμος προς το σοσιαλισμό», το ίδιο θα αποδειχτεί, για όσους ελπίζουν σε ένα «άλλο» σύστημα -που τάχα δε θα είναι ούτε καπιταλισμός ούτε σοσιαλισμός ούτε κομμουνιστική κοινωνία- ότι τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει.

Η μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, ως θεωρία της σοσιαλιστικής επανάστασης παραμένει επίκαιρη και ζωντανή. Σ' αυτή τη θεωρία η εργατική τάξη, τα εκμεταλλευόμενα και καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα μπορούν να βρουν απαντήσεις, ιδέες και σκέψεις που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν διαυγή συνείδηση για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κοινωνίας και τη νομοτέλεια της αντικατάστασής της από την κομμουνιστική κοινωνία. Είναι τόση η δύναμη και η ζωτικότητά της, ώστε και οι αντίπαλοί της δεν μπορούν να την αγνοήσουν. Το τελευταίο διάστημα επιστήμονες και διανοητές, που υπερασπίστηκαν με πάθος τον ιδεαλισμό, την αστική ιδεολογία, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδέες και υποδείξεις του Μαρξ, προκειμένου να εξηγήσουν ορισμένα κραυγαλέα φαινόμενα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η τάση επιστροφής στη μελέτη των έργων του Μαρξ και του Ενγκελς δεν υπαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από ανιδιοτελείς σκοπούς. Αστοί διανοητές, υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος, μπροστά στο φόβο η θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού να ανακτήσει νέα αίγλη και επιρροή, καταφεύγουν στη γνώριμη τέχνη: Την αντιπαράθεση του μαρξισμού στο λενινισμό, με σαφή πρόθεση να αφαιρέσουν το πιο δυναμικό και θεμελιακό του περιεχόμενο, δηλαδή, την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και των γενικών αρχών της. Αυτό που φοβούνται και θέλουν με κάθε μέσο να αποτρέψουν, είναι να κερδίσει έδαφος η ιδέα της οργάνωσης στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί αυτή η ιδέα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την επικαιρότητα και την προοπτική της ριζικής κοινωνικής αλλαγής.

Η μελέτη της πείρας του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα προσφέρει πολλά στοιχεία για την ανάπτυξη, τον εμπλουτισμό της, τη μελέτη των εξελίξεων σε όλο τον κόσμο. Τα επιτεύγματα, αλλά και τα λάθη οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης, έχουν μεγάλη διδακτική πείρα, που οι κομμουνιστές δεν την είχαν όταν έθεταν για πρώτη φορά σε κίνηση την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Δίνουν ερεθίσματα για μελέτη και εμβάθυνση, δημιουργική ανάπτυξη της θεωρίας στην εξελισσόμενη πραγματικότητα με τις αντιθέσεις της. Επιτρέπουν διδάγματα για αποφυγή λαθών, ακονίζουν τη σκέψη, την πείρα, προσφέρονται για έρευνες στον τομέα της επιστήμης και της τεχνικής.

Η επιστημονική θεωρία του σοσιαλισμού με την ανάπτυξή της σε όλα τα συστατικά της είναι δύναμη που εφοδιάζει τις λαϊκές δυνάμεις με τη δυνατότητα να κυριαρχούν με τη γνώση στα σύνθετα και νέα προβλήματα. Η τεχνολογική και πολιτιστική επανάσταση πρέπει να αποτελεί οργανικό και προωθητικό μέρος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Η κοινωνία του καπιταλισμού, ακόμα και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες, υποκειμενικές κρίσεις των ένθερμων υποστηρικτών του, διέρχεται βαθύτατη κρίση χωρίς διέξοδο. Τα ίδια τα θεμέλια του καπιταλισμού είναι ναρκοθετημένα. Η εργατική τάξη με τους κοινωνικούς συμμάχους της θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ο νεκροθάφτης του καπιταλισμού -όπως τόνιζε ο Μαρξ- ανατρέποντας και εγκαθιδρύοντας το σοσιαλισμό. Η προσωρινή ήττα όχι μόνο δεν αποκλείει, αλλά προετοιμάζει τη νίκη, αρκεί να αξιοποιηθούν ορθά τα συμπεράσματά της.

Αυτή είναι μια σοβαρή διαφορά των κομμουνιστών από εκείνους που δε γνωρίζουν ή δε συμφωνούν συνειδητά με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, με τη διαλεκτική κίνηση της ιστορίας και της ανθρωπότητας συνολικά.

Το ΚΚΕ έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι η ήττα του σοσιαλισμού δεν αναιρεί, αντίθετα προσφέρει πολλές νέες αποδείξεις για την αντικειμενική αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε πλανητικό επίπεδο. Οι μεγάλες αντιθέσεις που βιώνει η ανθρωπότητα απηχούν την αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και τις δυνάμεις που αγωνίζονται για το σοσιαλισμό, εκφράζουν την ανάγκη κοινωνικής σοσιαλιστικής επανάστασης.

Η βασική αντίθεση κεφαλαίου και εργασίας, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και καταπίεση, οι νεοαποικιοκρατικές μορφές που έχουν επιβληθεί στις διεθνείς σχέσεις στοιχειοθετούν αντικειμενικά σήμερα την αναγκαιότητα και το ρεαλισμό της ανατροπής του καπιταλισμού, της επαναστατικής αλλαγής για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η αλματώδης άνοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων δε χωράει στις ασφυκτικά στενές εκμεταλλευτικές καπιταλιστικές σχέσεις. Η διεθνοποίηση της δράσης του κεφαλαίου, η μετάβαση από τις εθνικές κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις στις υπερεθνικές δείχνει την αναντιστοιχία ανάμεσα στις παραγωγικές σχέσεις και στις παραγωγικές δυνάμεις. Η παγκόσμια ιστορική εξέλιξη, οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν υπερβεί τα όρια του καπιταλισμού, έχει ωριμάσει αντικειμενικά η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Στον ιμπεριαλισμό εκδηλώνονται σήμερα όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές αντιθέσεις του στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι ακόμα πιο έκδηλη η ανισόμετρη ανάπτυξη του παγκόσμιου καπιταλισμού, η αντιδραστικότητά του γίνεται πιο έντονη.

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, του στέρησε το προπέτασμα καπνού για το δήθεν κομμουνιστικό κίνδυνο, με τον οποίο δικαιολογούσε τους εξοπλισμούς, τις επεμβάσεις, την εξαπόλυση τοπικών πολέμων έως και την απειλή για παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Προκάλεσε κρίση του κομμουνιστικού κινήματος, γενική υποχώρηση του εργατικού και φιλειρηνικού κινήματος, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για νέους τοπικούς πολέμους και επεμβάσεις, με στόχο την αναδιανομή αγορών, κρατών, ολόκληρων περιοχών πάνω στη Γη.

Η υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος, η κρίση του κομμουνιστικού κινήματος, οδήγησαν στην υποχώρηση του υποκειμενικού παράγοντα, που θα αξιοποιούσε και θα έθετε σε κίνηση τη διαδικασία αντικατάστασης του καπιταλισμού σε πολλές χώρες, που σήμερα είναι αντικειμενικά ώριμη.

Το κύριο πρόβλημα είναι η δράση για τη διαμόρφωση των υποκειμενικών προϋποθέσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο καθημερινός αγώνας για τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα που συγκινούν το λαό μας, μπορεί και πρέπει να εντάσσεται οργανικά σε μια τέτοια προοπτική, πολύ περισσότερο αφού ο καπιταλισμός σήμερα προσκρούει σε αφάνταστες δυσκολίες και ορισμένα απαγορευτικά εμπόδια για παραχωρήσεις στο λαϊκό κίνημα, στα λαϊκά στρώματα.

Η ιστορική πείρα του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη μάς υποχρεώνει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να μελετήσουμε εκείνες τις πλευρές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που άσκησαν επίδραση στη διαδικασία καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Να μελετήσουμε βαθύτερα, στο φως των γεγονότων και των εξελίξεων, τις σύγχρονες συνθήκες και τους όρους αντιπαράθεσης ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό.

Από τα πιο πολύτιμα διδάγματα είναι ότι η σοσιαλιστική επανάσταση, όπως και το δημιουργικό της έργο, η οικοδόμηση της αρχικής φάσης της κομμουνιστικής κοινωνίας, της σοσιαλιστικής, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί «χωρίς την αυτοτελή ιστορική δημιουργικότητα της πλειοψηφίας του πληθυσμού και πρώτα απ' όλα της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Καθορίζεται από το επίπεδο της πολιτικής ωριμότητας της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στις σύγχρονες συνθήκες, από την κατανόηση και συνειδητοποίηση των συμφερόντων τους, από το βαθμό απελευθέρωσής τους από την ιστορική μοιρολατρία.

Η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος και της εργατικής τάξης είναι από τα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, γιατί παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για το πέρασμα στο σοσιαλισμό, για την επίλυση του βασικού προβλήματος, που είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, δίχως την οποία δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν να πραγματοποιούνται ριζικοί κοινωνικοοικονομικοί μετασχηματισμοί.

Οι ευθύνες του Κομμουνιστικού Κόμματος δε σταματούν με την αίσια έκβαση της πάλης για το σοσιαλισμό. Αντίθετα, αυξάνουν συνεχώς στην πορεία οικοδόμησης της νέας κοινωνίας.

Από τα πιο βασικά προβλήματα του Κόμματος είναι να διατηρεί και να ενισχύει συνεχώς τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, το λαό γενικότερα. Να στηρίζεται στην πείρα και στις πρωτοβουλίες του λαού, να καλλιεργεί μέσα και από το δικό του παράδειγμα τη σοσιαλιστική κομμουνιστική συνείδηση, την υποχρέωση και την ευθύνη της υπεράσπισης του σοσιαλισμού από κάθε μορφής λάθη, παρεκκλίσεις, στρεβλώσεις, υποχωρήσεις στις δυσκολίες και στην πολυπλοκότητα των νέων καθηκόντων.

Η διεύθυνση της νέας κοινωνίας και της ανάπτυξής της αναβαθμίζει συνεχώς το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που βεβαίως δεν πρέπει να εννοείται ως ρόλος υποκατάστασης ή ταύτισης με το σοσιαλιστικό κράτος. Χρειάζεται να διδαχθούμε από λάθη που έγιναν και να εμβαθύνουμε στην ορθή σχέση του Κόμματος με τα κρατικά και οικονομικά όργανα, τις κοινωνικές οργανώσεις, ώστε να αναπτύσσεται, να δυναμώνει, να τελειοποιείται στην πορεία της οικοδόμησης η δημιουργική δραστηριότητα των μαζών στη διεύθυνση της παραγωγής των κρατικών και κοινωνικών υποθέσεων. Η υποκατάσταση των κρατικών και κοινωνικών οργανώσεων στο όνομα του ιδιαίτερου ρόλου που ασκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα στο σοσιαλιστικό πολιτικό σύστημα, οδηγεί στη δέσμευση των εγγενών δυνατοτήτων του σοσιαλισμού, την αποξένωση και την απάθεια, στον κίνδυνο σοβαρών λαθών, που αδυνατίζουν το σοσιαλισμό και ελαττώνουν την άμυνα και την υπεράσπισή του από κάθε είδους υπονόμευση.

Ο νέος ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως κόμματος εξουσίας στις συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, απορρέει από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικοί νόμοι και η επιστημονική πρόβλεψη, με συνειδητό, σχεδιασμένο τρόπο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει την πρώτη ευθύνη να πρωτοστατήσει, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις ευθύνες της η νέα εξουσία, που αντιστοιχεί στον επιστημονικό όρο των κλασικών «δικτατορία του προλεταριάτου», χωρίς την οποία είναι αδύνατο το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η νέα αυτή εξουσία βρίσκεται στον αντίποδα του αστικού πολιτικού συστήματος, το οποίο ανεξάρτητα από τη μορφή και τις μεθόδους διακυβέρνησης, είναι δικτατορία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που σήμερα έχει τη μορφή των πολυεθνικών μεγαθηρίων, με υπηρέτες κυβερνήσεις και κόμματα, που στηρίζουν και διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα. Πρόκειται για μια κοινωνική μειοψηφία που σφετερίζεται τα μέσα παραγωγής και πλουτίζει από την υπεραξία της ανθρώπινης εργασίας.

Η νέα πολιτική εξουσία, της δικτατορίας του προλεταριάτου, πρέπει να δικαιώσει στην πράξη την αποστολή της ως εξουσία της εργατικής τάξης, η οποία μαζί με τους συμμάχους της καλείται να πραγματοποιήσει τα γιγάντια καθήκοντα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, εφαρμόζοντας πλατιά δημοκρατία για τους εργαζόμενους, οι οποίοι για πρώτη φορά αποκτούν τη δύναμη να υπερνικήσουν την αντίσταση των εκμεταλλευτριών τάξεων και των ιμπεριαλιστών. Να δικαιώσει τον όρο «προλεταριακή εξουσία», δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για να κατακτήσει ηγετικό ρόλο στην κοινωνία η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα άλλα καταπιεσμένα στον καπιταλισμό κοινωνικά στρώματα, την αγροτιά, τους μικρομεσαίους, τη ριζοσπαστική διανόηση. Αντικειμενική βάση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης είναι η θέση της στην παραγωγική διαδικασία του καπιταλισμού και η ικανότητά της να πραγματοποιεί την ουσία της εργατικής εξουσίας, που είναι η συμμαχία της με όλους τους εργαζόμενους και τις αντιιμπεριαλιστικές, αντικαπιταλιστικές δυνάμεις.

Οι όποιες αλλαγές στην οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας, η αλματώδης ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, με την αξιοποίηση της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης (ΕΤΕ) δεν αλλάζει την ουσία του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης.

Η μορφή της νέας εξουσίας καθορίζεται κύρια από την ταξική της ουσία, θα επηρεάζεται όμως και από τη δράση άλλων παραγόντων, όπως η διάταξη των ταξικών δυνάμεων, το επίπεδο της οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, ο συσχετισμός σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, το επίπεδο της πολιτικής συνειδητότητας του λαού, οι εθνικές ιδιομορφίες.

Η δημοκρατική σχέση με άλλα κόμματα και κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις που επιθυμούν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, η φροντίδα για την ορθή λειτουργία της άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ο έλεγχος της δράσης του Κόμματος από την εργατική τάξη και το λαό γενικότερα, είναι ζητήματα θεμελιακής σημασίας. Αποτελούν τη βάση για τη διαλεκτική σχέση πολιτικής πρωτοπορίας και λαού.

Λόγω της άνισης ανάπτυξης των προϋποθέσεων για τη νίκη του σοσιαλισμού σε μια χώρα ή σε μια ευρύτερη περιοχή, έχει καίρια σημασία η επαγρύπνηση και υπεράσπιση του νέου συστήματος από τις πολύμορφες ανοιχτές ή συγκαλυμμένες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού σε όλα τα μέτωπα (οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό, στρατιωτικό). Στις σύγχρονες συνθήκες πρέπει πιο σοβαρά να μελετηθεί η θέση των κλασικών, ότι η οριστική νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης και του σοσιαλιστικού συστήματος είναι βέβαιη στη διαλεκτική σχέση με την πορεία προς την παγκόσμια επικράτησή του.

Η πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού έδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός, όσο διατηρεί ισχύ στις παγκόσμιες υποθέσεις, διαθέτει δύναμη, οργάνωση και συντονισμένα μέσα κυριαρχίας για να δυσχεραίνει την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Οι διεθνείς σχέσεις, η εξωτερική πολιτική δε διαχωρίζονται εξάλλου με στεγανά από την εσωτερική κατάσταση, τις εξελίξεις στο εσωτερικό των σοσιαλιστικών κοινωνιών. Εξωτερικοί παράγοντες, αν δεν αντιμετωπιστούν ορθά, μπορεί να εξελιχθούν επιπλέον σε εσωτερικά προβλήματα και εσωτερικούς παράγοντες που πλήττουν το δυναμισμό της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η μελέτη των προβλημάτων της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Η καπιταλιστική κληρονομιά σε όλες τις σφαίρες και τομείς της ζωής, θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη και βαριά. Από τα πιο βασικά προβλήματα είναι η σοσιαλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η σοσιαλιστική οικονομία και οι μορφές της κοινωνικής ζωής, αφού λάβουμε υπόψη τη διαφορά ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Η πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η μελέτη των προβλημάτων του κρατικού σχεδιασμού και των οικονομικών μοχλών για τη διεύθυνση της οικονομίας.

Ηπείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης δείχνει ότι το Κόμμα, η λαϊκή πρωτοπορία και τα όργανα διοίκησης και διεύθυνσης δεν πρέπει να καταλαμβάνονται από πνεύμα αυτάρκειας και εφησυχασμού. Η ικανοποίηση μιας ανάγκης ή μιας δέσμης αναγκών, γεννά νέες ανάγκες και απαιτήσεις, οι ανθρώπινες ανάγκες ποτέ δεν πρέπει να θεωρούνται ότι έφθασαν στο τελικό σημείο. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ατομικές, τοπικές, ομαδικές και γενικές κοινωνικές ανάγκες θα είναι παρούσες. Η αναντικατάστατη, υπέρτατη αξία του γενικού σοσιαλιστικού συμφέροντος δεν αναιρεί την αντικειμενική αντίθεση ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινωνικό. Η τάση για εξατομίκευση αναγκών θα υπάρχει και θα επηρεάζει τους προσανατολισμούς των λαϊκών μαζών και το βαθμό συμμετοχής στην οικοδόμηση και υπεράσπιση του σοσιαλιστικού συστήματος.

Η αντίθεση αυτή θα αναπαράγεται σε όλη τη φάση του σοσιαλισμού, που είναι μεταβατική και συνεπώς ατελής κοινωνία. Από την άποψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως έδειξε η πείρα του σοσιαλισμού, να μεταβάλλονται προς όφελος του ανθρώπου οι παραγωγικές σχέσεις και η διαλεκτική τους σχέση με τις παραγωγικές δυνάμεις.

Επιβεβαιώνεται ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση εμφανίζει ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα. Η υποτίμηση και η παραγνώρισή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, στην εξέλιξη της ταξικής πάλης, των αντιθέσεων. Παίζει ρόλο η θέση της κάθε χώρας στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, η πορεία ενσωμάτωσης της οικονομίας της, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, η οικονομική της κατάσταση, ο περίγυρός της, το επίπεδο διεθνοποίησης της ταξικής πάλης κλπ. Από την άποψη αυτή το Κόμμα μας πρέπει να καταβάλλει συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για τη βαθύτερη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων, της κατάστασης στην Ευρώπη και διεθνώς.

Οι ιδιαιτερότητες που αφορούν τη χώρα μας ή και χώρες με ανάλογα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και επίπεδο ανάπτυξης δεν αναιρούν την ενιαία ουσία του σοσιαλισμού. Οι αναθεωρητικές απόψεις για «πολλαπλότητα σοσιαλισμών», στο όνομα του υπαρκτού ζητήματος της ιδιαιτερότητας, δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, αποδείχτηκαν πρόσχημα για την άρνηση και την υποτίμηση των γενικών νομοτελειών και αρχών της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική κοινωνία και ιδιαίτερα ο αγώνας για τη νίκη του σοσιαλισμού, δεν μπορεί να λυθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά χωρίς την αντίστοιχη συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Αναμφισβήτητα κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τον πρώτο και αναντικατάστατο ρόλο στην υπόθεση του σοσιαλισμού για τη δική του χώρα. Ο διεθνής όμως χαρακτήρας της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, με προοπτική το σοσιαλισμό, ο προλεταριακός διεθνισμός, επιβάλλει το συντονισμό, την κοινή δράση ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, τη συγκρότηση ενός ισχυρού διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Δίχως ισχυρό, ενωμένο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί και το ενιαίο μέτωπο των λαών που δοκιμάζονται από τα δεινά του καπιταλισμού και τη νέα επιθετικότητα που αυτός απέκτησε ύστερα από τις δραματικές εξελίξεις των ετών 1989-1991.

Εκατομμύρια κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο ελπίζουν, απαιτούν, πιστεύουν στη δυνατότητα και στην αναγκαιότητα της ενωμένης δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κινημάτων. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντά τους, παρά τις εσωτερικές διαμάχες και τους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της «πίτας», έχουν ενιαία στρατηγική απέναντι στην εργατική τάξη και το κίνημά της, απέναντι στους λαούς και τις χώρες τις οποίες εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν. Ο συντονισμός των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, καθώς και η συνεργασία με πρώην στελέχη των ΚΚ έχει περάσει σε ανώτερο στάδιο, στη διαμόρφωση ενιαίων κομμάτων στην Ευρώπη και αντίστοιχων διεθνών.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες για να ενισχυθεί η πάλη για το σοσιαλισμό είναι η ενότητα δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, η κοινή δράση τους με άλλες αριστερές, αντιιμπεριαλιστικές και αντικαπιταλιστικές δυνάμεις. Στηριγμένο στα συμπεράσματα από τις αρνητικές συνέπειες που είχε η διάσπαση ενότητας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στον αγώνα για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του στο σοβαρό αυτό πεδίο.

Το ΚΚΕ θα καλλιεργεί τις εξαίρετες αρετές της ανιδιοτέλειας, της θυσίας και αφοσίωσης στα ιδανικά του σοσιαλισμού, για τα οποία έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, και την ίδια τη ζωή τους, χιλιάδες, εκατομμύρια αγωνιστές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ