Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ...

(δε θα περάσει η βαρβαρότητα) 

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ» μ' αυτήν την επιγραμματική φράση έκλεισε την περασμένη Δευτέρα την ομιλία του ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας πάνω στο καυτό ζήτημα να ματαιωθεί η καταστροφική για το περιβάλλον αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, στην εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού και την οποία διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή κατά της Αναθεώρησης του άρθρου αυτού.

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ εντυπωσιακή. Ανήμπορη, μικρή η αίθουσα για τους εκατοντάδες που έσπευσαν για να παρακολουθήσουν και που βεβαίωσαν ελπιδοφόρα όχι απλά μια παρουσία, αλλά την αγωνιστική τους αντίθεση για να αποτρέψουν το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, που συντελείται ταιριαστά, «χέρι - χέρι» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.., οι δυο εταίροι τα 'χουν βρει κι είναι σύμφωνοι να «τακτοποιήσουν» όλα εκείνα που τους εμποδίζουν, με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ με το όνομά τους ο Μ. Δεκλερής, για τους στόχους που έχει η αναθεώρηση του άρθρου 24 που επιχειρούν αυτή την ώρα οι δυο εταίροι, που ανεβοκατεβαίνουν στην εξουσία. Θέλουν να εξυπηρετήσουν το φαύλο πελατειακό σύστημα, που βλέπει το περιβάλλον πεδίο δράσης για τεράστια κέρδη, ληστρικά, ασύδοτα. «... Η αναθεώρηση, που επιχειρείται, υπογράμμισε ο Μ. Δ., θα επιφέρει την άτακτη ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, που καταστρέφει τα δάση...».

ΚΑΙ επιζητεί ακόμη να «κλείσει» τους ανοιχτούς λογαριασμούς αυτών που «κυβερνούν» μ' όλους εκείνους τους κάθε λογής ατσίδες, που έχουν κατά καιρούς αγοράσει δασικές εκτάσεις και περιμένουν το «ένδυμα νομιμότητας» για τα κτίσματά τους, αφού το περιβάλλον είναι «ο νέος επενδυτικός ορίζοντας για τους οξυδερκείς επιχειρηματίες...».

ΠΕΛΩΡΙΟ το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 24 και αποκαλυπτική σε όλες τις πλευρές της η παρέμβαση που έκανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο σ. Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, που χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «η νομολογία που διαμορφώθηκε τα 10 τελευταία χρόνια από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο κ. Μ. Δεκλερής) αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας για την προστασία του περιβάλλοντος... Κι αυτήν, ακριβώς τη γραμμή άμυνας οι μαζικοί φορείς πρέπει να την υπερασπιστούν...».

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ γυρεύουν να παρακάμψουν όλη τη νομολογία για την έννοια του δάσους και των δασικών εκτάσεων, που είναι βασισμένη στους κανόνες της επιστήμης. Θέλουν να την προσαρμόζουν, να την κόβουν και να τη ράβουν στα δικά τους μέτρα, όπως τους βολεύει και τους πάει, όπως καθορίζει ο τελευταίος νόμος... Να «αλωνίζουν» όπως θέλουν...

ΘΕΛΟΥΝ να 'χουν συνταγματική κάλυψη για να ξεμπερδεύουν πια με τις δασικές εκτάσεις, να τις πολεοδομούν για χρήση οικιστική και χωρίς τον έλεγχο του Ακυρωτικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κι όπως είπε ο κ. Β. Ζαφειράκης (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής), η αναθεώρηση του άρθρου 24 έχει και τον εγκληματικό κίνδυνο να χαθεί δημόσια περιουσία, «αφού ο δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τη στοιχειοθέτηση τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου».

ΠΟΛΛΕΣ οι αναφορές στην εκδήλωση στα περιβαλλοντικά εγκλήματα, που χρόνια τώρα συντελούνται και τα οποία συνεχίζονται σ' ολόκληρη τη χώρα. Και πρέπει να μην ξεχνιέται πως όλες οι καταστροφικές αυτές επεμβάσεις «καλλωπίζονται» με λόγια μεγαλόστομα για «πρόοδο», για «το λαό» και μια σειρά άλλα παρόμοια, που ζητούν να καμουφλάρουν την εγκληματική τους δράση, στην εθνική κληρονομιά, στα θεμέλια της ζωής.

ΣΤΙΣ αναφορές που έγιναν στην εκδήλωση, μπήκε η περιοχή το κτήμα της Ομορφοκλησσιάς, εκεί που αρκετές φορές στα χρόνια της Αντίστασης κάναμε φοιτητικές εκδρομές, συντροφιά με τον καθηγητή Γιάννη Κακριδή, που μας ξεναγούσε σε τόπους και μνημεία. Οπως ειπώθηκε, το Πρωτοδικείο της Αθήνας ύστερα από έρευνα 10 χρόνων αποφάνθηκε ότι η έκταση 10.000 στρεμμάτων στην Ομορφοκλησσιά από το 1821 ήταν εθνικό δάσος.

ΚΑΙ για να συμπληρωθεί το μητρώο με το σήμερα «χάριν του δημοσίου συμφέροντος», όπως αποκάλυψε ο κ. Β. Ζαφειράκης, το κτίριο για το άθλημα του πινγκ-πονγκ των Ολυμπιακών του 2004 χωροθετήθηκε σε τμήμα 90 στρεμμάτων στο δασόκτημα αυτό. Κι όπως καταγγέλλει, οι τοπικοί φορείς αγωνίζονται να το γλιτώσουν από την καταστροφή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, βέβαια, της Ομορφοκλησσιάς η μοναδική περίπτωση. Η ιστορική κι η δικαστική έρευνα, η αναδίφηση των νοταριακών εγγράφων των χρόνων της Τουρκοκρατίας φέρνει στο φως τη λεηλασία που έγινε στην εθνική γη και τις δασικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά κατ' εξοχήν στην Αττική. Και όπου και σήμερα συνεχίζεται η επιδρομή του αφανισμού και της καταστροφής.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ, λοιπόν, η καταστροφική απειλή για το περιβάλλον, με την τροποποίηση του άρθρου 24, που επιχειρούν και προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολα θυσία στο βωμό της ατομικής ιδιοκτησίας και της ελεύθερης αγοράς. Μια νέα έφοδος σαρωτική για την εθνική ανθρώπινη κληρονομιά, το περιβάλλον, βρίσκεται προ των πυλών, αν βέβαια τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν τα άνομα σχέδιά τους.

ΟΧΙ δε θα τους αφήσουμε... Το μπορούμε, κι αυτό το έδειξε η συγκέντρωση που έγινε στο Ψυχικό. Υπάρχουν αντανακλαστικά που θα τους φράξουν το δρόμο. Και με τον αγώνα θα τους ανατρέψουν τα σχέδια. «Δεν πρέπει να περάσει η βαρβαρότητα».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ