Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίμετρο

Το προταθέν από το υπουργείο Υγείας «Σχέδιο μεταρρύθμισης» παρουσιάζει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Οπως αναλύθηκε παραπάνω, οι στόχοι αυτοί δεν προωθούνται από τις επιμέρους προτεινόμενες ρυθμίσεις.

- Η άσκηση εθνικής πολιτικής με έμφαση στην Πρόληψη και στην Προαγωγή της Υγείας, για τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του ελληνικού πληθυσμού, δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν προωθείται ο κατακερματισμός των λειτουργιών.

- Η κατοχύρωση Ισότιμης Πρόσβασης στο σύστημα υγείας και Αξιοπρεπούς Αντιμετώπισης των Ελλήνων πολιτών δεν επιτυγχάνεται με την ανισότητα στην πρόσβαση που προωθεί η εσωτερική αγορά.

- Η διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα του ΕΣΥ ανατρέπεται από την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και των λειτουργιών του.

- Η διοικητική αποκέντρωση του ΕΣΥ και η συγκρότηση Ολοκληρωμένων Συστημάτων Υγείας στο επίπεδο της Περιφέρειας ακυρώνονται από το συγκεντρωτισμό και την υποβάθμιση.

- Η αναδιοργάνωση της Διοίκησης και των Νοσοκομείων αποτελεί ουσιαστικά απορύθμισή τους.

- Η ανάδειξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δημόσιας Υγείας σε βασικούς πυλώνες του νέου συστήματος, ακυρώνεται και οι πυλώνες αυτοί γίνονται χάρτινοι, καθότι σχεδιάζονται χωρίς πληθυσμιακή αναφορά και εξειδικευμένο προσωπικό.

- Η επιστημονική και οικονομική Αναβάθμιση των Εργαζομένων στο χώρο της υγείας ακυρώνεται από τον αυταρχισμό και την ιδιωτικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

- Η συνεχής Βελτίωση της Ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας δεν ευνοείται από τις δημιουργούμενες συνθήκες κερδοσκοπίας και οικονομικού ανταγωνισμού.

- Η Ορθολογική Κατανομή και Αποτελεσματική Διαχείρηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων του συστήματος είναι αδύνατη σε περιβάλλον αδιαφανών εκτροπών πόρων απο το δημόσιο στο ιδιωτικό

- Η καθιέρωση και άσκηση Αποτελεσματικών Ελέγχων στην Παροχή των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας δεν είναι ρεαλιστικοί σε δομές που ευνοούν τη διαφθορά.

- Η έμφαση στις Πολιτικές που ενισχύουν την ιατρική, η οποία βασίζεται στην Τεκμηριωμένη Γνώση, θα αποτελέσουν ουσιαστικά δυσφήμιση αυτού του κινήματος επιστημονικής ανανέωσης της ιατρικής εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για λογιστικούς σκοπούς.

Οι εμπνευστές του «Σχεδίου μεταρρύθμισης» αντιμετωπίζουν την υγεία ως ένα καταναλωτικό προϊόν, τη διάθεση του οποίου προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν.

Η υγεία όμως είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ένα πολιτικό δικαίωμα που οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Μια πραγματικά ρεαλιστική στοχοθεσία για την αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να ορίσει τους πραγματικούς και αναγκαίους στόχους για την εκπόνηση της πολιτικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Ενα Σύστημα Υγείας, που στηρίζεται στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και δημοκρατικής συμμετοχής και ανάπτυξης, είναι ρεαλιστικός στόχος εφόσον βέβαια υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση.

Οι στόχοι και τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου συστήματος υγείας είναι:

- Να παρέχει ισότιμη πρόσβαση και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον πληθυσμό

- Να χρηματοδοτείται δημόσια και ενιαία από τη φορολογία

- Να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες

- Να έχει δημοκρατική οργάνωση και κοινωνικό έλεγχο

- Να διασφαλίζει ίσες δυνατότητες φροντίδας

- Να είναι σχεδιασμένο με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού

- Να κατανέμει τους πόρους του με στόχο την απάλειψη των κοινωνικών και γεωγραφικών διαφορών

- Να διασφαλίζει λειτουργίες καλά σχεδιασμένες και αποτελεσματικές

- Να στηρίζει τις δομές του στην επιστημονική τεκμηρίωση και την οριζόντια συνεργασία

- Να διασφαλίζει ενιαίες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης

- Να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

- Να δίνει έμφαση στην Πρόληψη της αρρώστιας και στην Προαγωγή της Υγείας

Ηυλοποίηση των παραπάνω στόχων προαπαιτεί την ανατροπή της σημερινής κρίσης των υπηρεσιών υγείας και είναι ασύμβατη με τις προθέσεις των εμπνευστών του «Σχεδίου μεταρρύθμισης».

Προαπαιτεί την ανάπτυξη των αξιών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημόσιας υπευθυνότητας μεταξύ των λειτουργών της υγείας.

Προαπαιτεί όμως και την ανάπτυξη από την κοινωνία ενός μαζικού κινήματος για την προάσπιση του δικαιώματος στην υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ