Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ουσιαστικός προβληματισμός για τη συγκρότηση του Μετώπου

Συζήτηση με το Σήφη Κωτσαντή, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, για την πορεία προς το 16ο Συνέδριο

Η πορεία προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και αμείωτο ενδιαφέρον, που εκφράζεται τόσο στην εσωκομματική όσο και στη δημόσια συζήτηση πάνω στις θέσεις της ΚΕ, ενώ στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, το Κόμμα και τη σχέση του με το Μέτωπο, μέσα από τη γενίκευση της πείρας των αγώνων στις σύγχρονες εξελίξεις. Μέσα από την προσυνεδριακή διαδικασία, «το κόμμα κατακτά ένα ανώτερο επίπεδο συλλογικής επεξεργασίας και υλοποίησης της πολιτικής του», ενώ τα στελέχη και τα μέλη του «διατυπώνουν υπεύθυνα τη γνώμη τους, τον προβληματισμό τους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν συλλογικά το μερίδιο ευθύνης στο χώρο τους για την υλοποίησή της», τονίζει ανάμεσα σ' άλλα ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, σε συζήτηση με το «Ριζοσπάστη» την οποία και παρουσιάζουμε.

Ανεβαίνει η πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική στάθμη

- Πώς προχωράει η προσυνεδριακή διαδικασία στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά;

Βρισκόμαστε προς την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, δηλαδή την πραγματοποίηση των συνελεύσεων των ΚΟΒ, στις οποίες γίνεται τοποθέτηση στις Θέσεις και εκλέγονται αντιπρόσωποι για τις συνδιασκέψεις. Ηδη έχουν γίνει οι αχτιδικές συνδιασκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων της Υγείας, των Δυτικών Συνοικιών (Κερατσίνι - Δραπετσώνα - Πέραμα - Σαλαμίνα) και η συνέλευση της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών. Βεβαίως, πριν απ' αυτές τις συνελεύσεις προηγήθηκε η πρώτη φάση σε όλες τις ΚΟΒ, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα, έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια να μελετηθούν οι Θέσεις ώστε τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να είναι σε θέση να πουν ολοκληρωμένη γνώμη, να συμβάλουν με τους προβληματισμούς τους στον εμπλουτισμό της πολιτικής του κόμματος.


- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από την προσυνεδριακή δουλιά στις οργανώσεις του Πειραιά;

- Η όλη δουλιά έχει θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει καλή συμμετοχή και γόνιμος προβληματισμός από αρκετά μέλη του κόμματος. Μέσα από τη συλλογική συζήτηση σε κάθε ΚΟΒ και ιδιαίτερα στις συνδιασκέψεις, μπορούμε να πούμε ότι κατακτούμε σημαντικά βήματα. Στην κατανόηση του ιμπεριαλισμού, των εξελίξεων και της κατάστασης στη χώρα μας, της αναγκαιότητας συγκρότησης του Μετώπου, της λογικής της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική κατεύθυνση. Ενιαιοποιείται η αντίληψη για τις αιτίες των προβλημάτων, καθυστερήσεων, που έχουμε στην ΚΟΠ, για το πώς θα τις ξεπεράσουμε. Το βασικότερο, μέσα από τη συζήτηση για τα αποτελέσματα υλοποίησης της πολιτικής του Κόμματος εκτιμούμε ότι γίνονται βήματα στην αφομοίωσή της, στην ικανότητα αποτελεσματικής υλοποίησης. Η ΚΟΠ συνολικά βγαίνει ενισχυμένη, με ανεβασμένη την πολιτικο - ιδεολογική και οργανωτική στάθμη της.

Θετικά και αδυναμίες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δουλιά που γίνεται με βάση τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο στις οργανώσεις της ΚΝΕ. Διατυπώνονται δεκάδες ερωτήματα τα οποία συζητιούνται. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να γνωρίσουν οι νέοι κομμουνιστές, όχι μόνο τη γενική πολιτική του Κόμματος αλλά και ζητήματα από τη διεθνή κατάσταση, από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε κ.ά. Αναπτύσσεται ουσιαστικός προβληματισμός, προσπάθεια να εμπλουτίσουν τις Θέσεις με τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα από το κίνημα της νεολαίας, πράγμα που φανερώνει ότι η οργάνωση της ΚΝΕ βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση.

Η όλη θετική δουλιά δεν είναι απαλλαγμένη από αδυναμίες, δεν εφησυχάζουμε. Παρότι η συμμετοχή είναι καλύτερη από άλλες συνελεύσεις, υπάρχουν ΚΟΒ που έχουν 100/100 συμμετοχή, όμως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κομματικών μελών που σε μερικές ΚΟΒ φτάνει το 25 με 30%, το οποίο δε συμμετέχει στη συνέλευση. Προσπαθούμε να δούμε τις αιτίες που δεν είναι οι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν δυσκολίες λόγω ηλικίας, υπάρχουν δυσκολίες λόγω δουλιάς, όπως υπάρχουν και αιτίες που οφείλονται σε όχι καλή οργάνωση της συνέλευσης, σε έλλειψη ανησυχίας από τα καθοδηγητικά όργανα. Στόχος μας είναι με αυτούς τους συντρόφους να συζητήσουμε ατομικά με τον καθένα, να πουν γνώμη για τις Θέσεις.

Επίσης, σε μερικές ΚΟΒ η συζήτηση ήταν αδύνατη, δεν είχε προσανατολισμό στα κύρια ζητήματα, διαχέονταν στα δευτερεύοντα ή περιορίζονταν μονομερώς και αποσπασματικά στην εμπειρία της συγκεκριμένης ΚΟΒ. Δεν έπαιρνε υπόψη τη γενικευμένη εμπειρία της ΚΟΠ και του Κόμματος. Αυτό συνέβη εκεί που δεν υπήρχε εισήγηση από το Γραφείο της ΚΟΒ και η όλη προετοιμασία ήταν αδύνατη.

Από την όλη διαδικασία και τα αποτελέσματά της βγάζουμε ένα καίριας σημασίας συμπέρασμα. Το Κόμμα κατακτά ένα ανώτερο επίπεδο συλλογικής επεξεργασίας και υλοποίησης της πολιτικής του. Βαθαίνει το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τη δυνατότητα τα μέλη του να έχουν ολοκληρωμένη γνώση των θέσεων, να διατυπώνουν υπεύθυνα τη γνώμη τους, τον προβληματισμό τους, να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του και ταυτόχρονα να αναλαμβάνουν συλλογικά το μερίδιο ευθύνης στο χώρο τους για την υλοποίησή της.

Συζήτηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα

- Σε ποια σημεία εστιάζεται ο προβληματισμός των κομματικών μελών και στελεχών; Στα προβλήματα του Κόμματος, του Μετώπου; Υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν το κομματικό δυναμικό;

- Βεβαίως τα ζητήματα του Κόμματος και του Μετώπου είναι τα κεντρικά ζητήματα της συζήτησης στις οργανώσεις. Σ' αυτό βοηθάνε πρώτα απ' όλα οι ίδιες οι Θέσεις της ΚΕ, αλλά έγινε προσπάθεια και από τα καθοδηγητικά όργανα, τα οποία συνεδρίασαν για να προετοιμάσουν την όλη δουλιά, να βοηθήσουν σ' αυτό τον προσανατολισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μια θετική συζήτηση, αναπτύσσεται προβληματισμός για την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Οργάνωσης σε διαλεκτική σύνδεση με τη δράση για τη διεύρυνση των δεσμών με την εργατική τάξη, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στα Μέτωπα πάλης, για την οικοδόμηση των προϋποθέσεων για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημακρατικό Μέτωπο.

Αναδεικνύεται, εξετάζοντας και αυτοκριτικά την 4χρονη εμπειρία, η ανάγκη αποφασιστικής βελτίωσης της ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς, τόσο στην οργάνωση όσο και στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Φωτίζοντας πλευρές της δράσης μας στο συνδικαλιστικό κίνημα, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για την παρέμβασή μας στην ανάπτυξη των αγώνων. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη, και μέσα από την εμπειρία των αγώνων, το Μέτωπο να έχει χαρακτηριστικά λαϊκού κινήματος, να γίνει υπόθεση πριν απ' όλα πλατιών μαζών της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, η αποκάλυψη και αντιπαράθεση στην πολιτική της διαχείρισης του καπιταλισμού και των φορέων του και η προβολή της πρότασης διεξόδου για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία και σταθερότητα στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική πολιτική συσπείρωσης, είναι προϋπόθεση για πολιτικές μετατοπίσεις, για συμπαράταξη στη λογική του Μετώπου κοινωνικοπολιτικών παραγόντων.

Επιβεβαιώνεται ότι για να έχει θετική επίδραση στις διεργασίες που γίνονται στις συνειδήσεις των εργαζομένων από τη συνολική χειροτέρευση της κατάστασή τους, για να αποβάλλονται αυταπάτες και να σπάνε τα νήματα του κατεστημένου που τους οδηγούν στον ατομικισμό, για να αναπτύσσεται η αγωνιστική διάθεση και συσπείρωση, απαιτείται να ανέβει αποφασιστικά ο πρωτοπόρος ρόλος των κομματικών οργανώσεων, των κομμουνιστών. Οι ΚΟΒ για να ζωντανέψουν τη λειτουργία τους, πρέπει να προσανατολιστούν πιο ολοκληρωμένα και σχεδιασμένα στην εργατική τάξη, στις μάζες των εργαζομένων. Να συζητούν, να επεξεργάζονται και να συγκεκριμενοποιούν την πολιτική του Κόμματος στο χώρο τους, να βγάζουν συμπεράσματα από τη δράση τους, να συζητούν τα ζητήματα του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου που αναδεικνύονται από τη δράση. Να συνδυάζουν το «Ριζοσπάστη», τα οικονομικά, την ένταξη νέων μελών στο Κόμμα με τη μαζική πολιτικοϊδεολογική δουλιά. Ιδιαίτερα στις συνδιασκέψεις αναδεικνύεται και φωτίζεται παραπέρα αυτός ο τρόπος λειτουργίας και δράσης των ΚΟΒ. Αναδεικνύονται οι καθοδηγητικές ευθύνες των οργάνων και των στελεχών.

Η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτά τα ζητήματα, γίνεται εφ' όλης της ύλης. Από το διεθνές κίνημα, την κατάσταση στην Κίνα, μέχρι και τις Θέσεις του Κόμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον «902», το «Ριζοσπάστη» κ.ά. Δε λείπει και από μερικούς συντρόφους μια απαισιόδοξη εκτίμηση και στάση, ενώ συμφωνούν με τις Θέσεις. Οτι δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι που βάζουν οι Θέσεις, ότι ο ιμπεριαλισμός είναι παντοδύναμος κλπ. Αυτές τις εκτιμήσεις κυρίως τις έχουν σύντροφοι που για διάφορους λόγους έχουν πολύ μειωμένη συμμετοχή στη λειτουργία και δράση της Οργάνωσης. Με βάση τις Θέσεις γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν αυτοί οι σύντροφοι, να δουν το βάθος των εξελίξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, την όξυνση των αντιθέσεων και την ανάπτυξη της πάλης στην προοπτική τους. Να κατανοήσουν τη δική τους ευθύνη και συνολικά το ρόλο του Κόμματος στην εξέλιξη της ταξικής πάλης.

Στους «άσπονδους φίλους» τα μοιρολόγια για το ΚΚΕ

- Ποια είναι η μέχρι τώρα εικόνα από τον προβληματισμό πάνω στις Θέσεις της ΚΕ; Οι απόψεις κινούνται στην κατεύθυνση των Θέσεων ή υπάρχουν και διαφωνίες; Διάφορες εφημερίδες κάνουν λόγο για «κρίση στο ΚΚΕ».

- Το ΚΚΕ είναι συσπειρωμένο στο πρόγραμμα και στην πολιτική που επεξεργάστηκε το 15ο Συνέδριο και οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο βαθαίνουν παραπέρα με βάση τις εξελίξεις και την εμπειρία της 4χρονης δράσης.

Η αποδοχή των Θέσεων μέσα από τις ψηφοφορίες είναι σχεδόν ομόφωνη. Τα κατά και τα λευκά στην ΚΟΠ μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες, υπάρχουν κριτικές επιμέρους παρατηρήσεις και προβληματισμοί που τις περισσότερες φορές ξεκινούν από σύγχυση ή από γενίκευση υποκειμενικών εμπειριών.

«Η κρίση στο ΚΚΕ» υπάρχει στους σχεδιασμούς των επιτελείων της άρχουσας τάξης για να παρέμβουν στην όλη προσυνεδριακή διαδικασία και όχι μόνο. Αξιοποιεί τις Θέσεις και τις συμπεριφορές των γνωστών μεμονωμένων στελεχών και μελών που οι ίδιοι επέλεξαν το δρόμο της αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ. Ξέρουμε τι γράφουν οι αστικές εφημερίδες. Τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος έχουμε την πείρα να μπορούμε να διακρίνουμε τι επιδιώκουν. Δεν είναι καινούριο, μια ζωή το ίδιο κάνουν. Θέλουν να σπείρουν σύγχυση για την πολιτική και το χαρακτήρα του Κόμματός μας. Επιδιώκουν να γίνουμε «του χεριού τους». Να χτυπήσουν την πολιτική συνεργασιών του Κόμματος.

Ο λαός καταλαβαίνει ότι το ΚΚΕ είναι σωστά προσανατολισμένο. Τα μέλη του Κόμματος, όπως δείχνει η μέχρι τώρα συζήτηση, πέρα από όποιες αδυναμίες έχουμε, είναι αποφασισμένα αυτή την πολιτική να την κρατήσουν, να την παλέψουν, να την υλοποιήσουν στη ζωή. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να την ανατρέψουν σημαίνει ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Εμείς θα επαγρυπνούμε, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για δημιουργική υπεύθυνη συζήτηση πάνω στις Θέσεις της ΚΕ. Με ένταση των προσπαθειών μας θα συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους τις Θέσεις, θα καλύψουμε τους στόχους που είχαμε θέσει προς τιμήν του Συνεδρίου. Ηδη η ΚΟΠ έχει καλύψει το 50% του οικονομικού πλάνου και το 40% του πλάνου ένταξης νέων μελών. Μέχρι το Συνέδριο θα τα υπερκαλύψουμε, θα αφήσουμε στους «άσπονδούς φίλους μας» τα μοιρολόγια για το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καθοδήγηση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης (2005-04-17 00:00:00.0)
Μπροστά με πιο γρήγορο βηματισμό (2005-01-27 00:00:00.0)
Δράση με στόχο το Μέτωπο (2005-01-14 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα οι εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ (2000-11-08 00:00:00.0)
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο (2000-11-07 00:00:00.0)
Κατακτάμε σημαντικά βήματα (2000-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ