Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπροστά με πιο γρήγορο βηματισμό

Δυναμική η παρουσία της οργάνωσης βορειοδυτικής ελλάδας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του κόμματος στις 9 οκτώβρη
Δυναμική η παρουσία της οργάνωσης βορειοδυτικής ελλάδας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του κόμματος στις 9 οκτώβρη
Πιο ώριμη και έμπειρη, σημειώνοντας σοβαρά θετικά βήματα, η Οργάνωση της Βορειοδυτικής Ελλάδας βαδίζει προς το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Με την ολοκλήρωση και των εργασιών της η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος εκτίμησε τη δράση της, βάθυνε στον προβληματισμό της και χάραξε τις κατευθύνσεις της δράσης της με βάση τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 17ο Συνέδριο. Στο επίκεντρο της προσυνεδριακής διαδικασίας της Οργάνωσης τέθηκε ο στόχος να συμβάλλουν τα καθοδηγητικά όργανα της περιοχής και τελικά η κάθε ΚΟΒ, ώστε να κατακτηθεί η μεγαλύτερη δυνατή ικανότητα να υποτάσσει η Οργάνωση τη δράση της στο κύριο, που είναι η οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου και σταθερά να δουλέψει για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, ώστε να έρθει στη μεγαλύτερη δυνατή αντιστοιχία με το χαρακτήρα και την αποστολή του ως επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Την εισήγηση του απερχόμενου οργάνου παρουσίασε ο Θόδωρος Γουλής, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε σχέση με την προσυνεδριακή διαδικασία εκτιμήθηκε πως υπήρξε θετικός προβληματισμός για το κεντρικό καθήκον, ξεκαθαρίστηκαν συγχύσεις γύρω από τις συσπειρώσεις και το Μέτωπο. Εγιναν βήματα στην ενιαία αντίληψη της Οργάνωσης. Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και σκέψεις. Η γενική εκτίμηση για την πορεία του Κόμματος στην περιοχή ήταν θετική και η Οργάνωση είχε συμβολή σε όλες τις πολιτικές μάχες που έδωσε το Κόμμα. Προώθησε την πολιτική των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων, συσπείρωσε δυνάμεις στην πολιτική του Κόμματος.

Η ΚΟ πρωτοστάτησε στους μεγάλους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Εδωσε τη μάχη των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών εφαρμόζοντας δημιουργικά την πολιτική συσπείρωσης του Κόμματος. Με πιο ανεβασμένο επίπεδο έδωσε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών και ευρωεκλογών κάνοντας ουσιαστικό βήμα στη συσπείρωση και δραστηριοποίηση των οπαδών - συνεργαζόμενων και στην εκλαΐκευση της πολιτικής του ΚΚΕ. Εκανε θετικά βήματα στη δουλιά στην εργατική τάξη, στην κατάκτηση νέων θέσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην κατοχύρωση του ρόλου του ΠΑΜΕ σαν ταξικό - αγωνιστικό πόλο στο εργατικό κίνημα. Εκανε θετικά βήματα, επίσης, στην κομματική οικοδόμηση. Υπήρχαν ωστόσο αδυναμίες και κενά στη δουλιά της και πρώτα από όλα στη δουλιά των καθοδηγητικών οργάνων. Υπήρχε δυσκολία στη σύνδεση της πάλης για τα λαϊκά προβλήματα με την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Πολλές φορές ο αγώνας για τα διάφορα προβλήματα δεν είχε συνέχεια και βάθος.

Οπως σημειώθηκε, στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα, στην ταξική σύνθεση του πληθυσμού, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της ταξικής και πολιτικής συνείδησης. Η περιοχή βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, μέσω της οποίας γίνεται διείσδυση των προϊόντων των δυτικοευρωπαϊκών μονοπωλίων αλλά και του τουρισμού από τη Δυτική Ευρώπη. Από την Ελλάδα προς την Αλβανία και χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας συντελείται οικονομική διείσδυση ελληνικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Εμφανίζεται μία τάση μεταφοράς ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία. Στην περιοχή δρουν ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, καλλιεργείται η ξενοφοβία και αναπτύσσεται η αστυνομοκρατία. Παρουσιάζεται συγκέντρωση στον τομέα των μεταφορών και εταιριών, ιδιωτικοποιήθηκαν τα 3 μεγαλύτερα λιμάνια. Ο σχεδιασμός μέσα από το Β' και το Γ' ΚΠΣ προσανατόλισε τις οικονομίες των περισσοτέρων νομών στον τουρισμό. Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε και συνεχίζεται και το ξεπούλημα δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στην αγροτική - κτηνοτροφική - πτηνοτροφική - αλιευτική παραγωγή έχουμε συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλες μονάδες. Συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, μείωση της πλειοψηφίας του εισοδήματός της. Τα μικρομεσαία στρώματα των ΕΒΕ παρουσιάζουν αύξηση λόγω της αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας και του προσανατολισμού των προγραμμάτων, καθώς και της εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι τους συνθλίβεται λόγω της εισροής μεγάλων επιχειρήσεων στους κλάδους των τροφίμων, ρούχων, κατασκευών, τουρισμού. Είναι αρκετά εξαπλωμένη η διπλή απασχόληση. Η εργατική τάξη παρουσιάζει αριθμητική αύξηση από νέους, προλεταριοποιημένα τμήματα αγροτών και ΕΒΕ. Χειροτερεύουν οι όροι εργασίας της από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Μεγάλα είναι τα ποσοστά της ανεργίας σε όλους τους νομούς της Περιοχής.

Στη συζήτηση που έγινε στη Συνδιάσκεψη προστέθηκε εμπειρία, καινούριος προβληματισμός, έγιναν κριτικές παρατηρήσεις. Βγήκαν συμπεράσματα από τη δράση της Οργάνωσης, που προστίθενται στη συλλογική προσυνεδριακή διαδικασία. Μερικά από αυτά είναι η βαθύτερη γνώση και αφομοίωση του προγράμματος από τα μέλη, τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, από τους οπαδούς και τους συνεργαζόμενους που μπορεί να συμβάλλει στην κατάκτηση της ενιαίας αντίληψης επεξεργασιών. Να γίνεται αποτίμηση της πείρας από τη συστηματική δράση για να προωθηθούν τα μέτωπα συσπείρωσης και συνεργασίας. Συστηματική μελέτη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους χώρους, αλλά και για τις συνέπειές τους στη συνείδηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Να δουλεύει η Οργάνωση με βάση τους συγκεκριμένους άξονες και στόχους πάλης του Κόμματος. Να κάνει συστηματική παρακολούθηση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις και ανειρήνευτα να δίνει τη μάχη με τον οπορτουνισμό. Η Οργάνωση στο σύνολό της να αγωνιστεί για την ποιοτική και ποσοστική αναβάθμιση της δουλιάς στο μαζικό κίνημα, στα σωματεία, εργατικά κέντρα, αγροτικούς συλλόγους, ομοσπονδίες κλπ. Να ανεβάσει την πολιτική και ιδεολογική επιρροή του Κόμματος. Να κάνει συστηματική δουλιά στις γυναίκες και τη νεολαία.

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Από το Πολιτικό Γραφείο τη δουλιά παρακολούθησε ο Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος εκτίμησε ότι η Συνδιάσκεψη και όλη η προσυνεδριακή διαδικασία που αναπτύχθηκε ήταν θετική, με καλό και πλούσιο προβληματισμό. Φάνηκαν οι δυνατότητες της Οργάνωσης και η νέα Επιτροπή Περιοχής (ΕΠ) θα πρέπει να τονώσει την αυτοπεποίθηση της Οργάνωσης. Εχει κάνει σοβαρά θετικά βήματα, που είναι όμως κάτω από τις δυνατότητες. Η καινούρια ΕΠ θα πρέπει κυρίως να φροντίσει να μετατραπούν σε συλλογικές πρωτοβουλίες όλη η εσωκομματική διαδικασία, η σκέψη, οι προτάσεις και οι κριτικές παρατηρήσεις που έγιναν. Οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης και του 17ου Συνεδρίου που θα ακολουθήσει, να πάρουν σάρκα και οστά άμεσα. Στο 17ο Συνέδριο μπαίνει ο στόχος της ισχυροποίησης του Κόμματος, ώστε να καταφέρει συνολικά και συλλογικά να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Με πιο γρήγορο βηματισμό να προχωρήσουμε πατώντας στη βάση που έχουμε.

Τέθηκαν ερωτήματα για το πώς καλύτερα θα προωθήσουμε την πολιτική πρόταση του Κόμματος, με ποιους τρόπους θα φτάσει το μήνυμα του Κόμματος πιο μακριά, ειπώθηκαν σκέψεις και τρόποι για να κατακτήσει το Κόμμα στο σύνολό του τη μαστοριά, ώστε να μπορούμε να δίνουμε την πρότασή μας και να αποδεικνύουμε την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της προοπτικής, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την πάλη του σήμερα για όλα τα προβλήματα. Οφείλουμε να δουλέψουμε ακούραστα, ώστε να μπορούμε σε κάθε περίπτωση συνολικά και συλλογικά να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση, στις όποιες συνθήκες. Χρειάζεται καλή αφομοίωση των αποφάσεων των Συνεδρίων και του Προγράμματος του Κόμματος. Να φροντίζουμε για την ιδεολογική και θεωρητική μας μόρφωση, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πορεία συγκρότησης του Μετώπου. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το Πρόγραμμα του Κόμματος, να πείθουμε την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε αυτή την κατεύθυνση. Και για αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Ισχυρές οργανώσεις, ισχυρές ΚΟΒ, να βλέπουν και να αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τις διαθέσεις, τους αγώνες και τις αναζητήσεις των λαϊκών μαζών. Να δούμε πώς καλύτερα οι ΚΟΒ θα παίξουν το ρόλο τους, ώστε το κάθε κομματικό μέλος να μπορεί να προωθεί την πολιτική του Μετώπου για το σοσιαλισμό.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα υπάρχουν τα εργαλεία (πλειοψηφίες σε φορείς της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, στους μικρομεσαίους εμπόρους και ΕΒΕ) και τα μέσα για να προβληθεί με χίλιους τρόπους και από πολλούς δρόμους η πολιτική και η θέση του Κόμματος. Να δούμε πώς τα ζητήματα της κοινής δράσης τμημάτων του μαζικού λαϊκού κινήματος, αλλά και το σπέρμα της συμμαχίας του Μετώπου, θα περνάει μέσα από τους δρόμους που η ίδια η οργάνωση έχει κατακτήσει. Και έχει σημασία να προβάλλεται το σοσιαλιστικό αύριο μέσα από τη δράση για τα σημερινά προβλήματα. Να ωριμάζουν οι συνειδήσεις όχι μόνο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να διαπερνά όλη τη δράση μας η αντίληψη ότι για τη λύση και των λεγόμενων καθημερινών προβλημάτων είναι ανάγκη να προωθηθούν βαθιές ριζικές αλλαγές ως το επίπεδο της εξουσίας. Αυτό να μην εκλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να λυθούν προβλήματα σήμερα ούτε όμως και η επίγνωση του εφήμερου της επίλυσής τους στον καπιταλισμό. Στην περιοχή έγιναν βήματα στις συσπειρώσεις, χρειάζεται όμως να ενισχυθούν και να μαζικοποιηθούν. Αυτές οι συσπειρώσεις δε συνιστούν μέτωπο, ωστόσο μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και από την πολύ συγκεκριμένη πολιτική - ιδεολογική μας παρέμβαση να μετατρέπονται στα ρυάκια εκείνα που θα συγκλίνουν στο Μέτωπο.

Γραμματέας της καινούριας Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας επανεκλέχτηκε ο Θόδωρος Γουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ