Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα βάρη της κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κέρδη ρεκόρ εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο η «Τογιότα», η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η «Τογιότα» σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 35% και των καθαρών κατά 82%.

Πώς έγινε αυτό κατορθωτό; Πρώτον με τη δραστική μείωση των δαπανών, ιδιαίτερα των λειτουργικών. Πρώτα και κύρια, δηλαδή, με μαζικές απολύσεις, στις οποίες η «Τογιότα» προχώρησε τον περασμένο χρόνο. Δεύτερον, με την παραπέρα εντατικοποίηση της δουλιάς. Δηλαδή, με το πολύ μεγαλύτερο ξεζούμισμα όσων δεν απόλυσε. Τρίτον, με την αξιοποίηση της πολιτικής του «φτηνού» γιεν της ιαπωνικής κυβέρνησης. Πολιτική, η οποία κάθε άλλο παρά βοηθά τους Ιάπωνες εργαζόμενους, αλλά κάνει φτηνότερα τα ιαπωνικά προϊόντα στις άλλες χώρες. Ετσι, οι πωλήσεις της «Τογιότα» αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο.

Με δυο λόγια, δηλαδή, έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μετακύλησης των βαρών της κρίσης και της ύφεσης στις πλάτες των εργαζομένων. Και μπορεί η ανεργία στην Ιαπωνία να σημειώνει ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών. Μπορεί οι Ιάπωνες εργαζόμενοι να γίνονται σχετικά φτωχότεροι, αλλά τα κέρδη της «Τογιότα» όχι μόνο δε μειώθηκαν, αλλά και σημείωσαν μεγάλη αύξηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ