ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Υπόθεση των εργαζομένων η αλλαγή πορείας

«Προχωράμε ασυμβίβαστα», είναι το σύνθημα του 31ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της οργάνωσης Σ. Παπασπύρου στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της. Ωστόσο, πέρα από τις φραστικές επιλογές της πλειοψηφίας της διοίκησης - που ποτέ δε θα διάλεγε, για παράδειγμα, ένα σύνθημα όπως το «προχωράμε συμβιβασμένα» - η μέχρι τώρα πορεία της ΑΔΕΔΥ από το προηγούμενο Συνέδριο, έχει να επιδείξει αρκετά δείγματα συμβιβασμού και συναίνεσης με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Το Συνέδριο αρχίζει στις 20 Νοέμβρη, με θέμα τις αλλαγές στο καταστατικό. Προβλέπεται η ένταξη των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Αστυνομία και το Λιμενικό, η μετονομασία της σε «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων και εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ» από «Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων» και οργανωτικές αλλαγές.

Ζήτημα αιχμής είναι η επίθεση της κυβέρνησης για την παραπέρα αντιδραστική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, που θα συμπαρασύρει τις κατακτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ και το Ασφαλιστικό τούς απειλεί το ίδιο με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Στις συνέπειες αυτής της επίθεσης ρίχνει όλο το βάρος της η ΕΣΑΚ Δημοσίου και μέσα στο Συνέδριο, όπου θα παλέψει για την αλλαγή των συσχετισμών και την υιοθέτηση μιας ταξικής δράσης, όσο και μέσα στους χώρους δουλιάς, στους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να επιβάλλουν την αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.

Ομως, τα σοβαρά προβλήματα που εκκρεμούν και που η μέχρι τώρα πορεία τους χειροτερεύει για τους εργαζόμενους με ευθύνη της πλειοψηφίας, επιβαρύνονται λίγες μέρες πριν το συνέδριο και από «τριγμούς» στη γνησιότητά του.

Σε ερώτηση του «Ρ» για τις οργανώσεις που δεν έχουν μέχρι τώρα καταθέσει τα απαιτούμενα από την ΑΔΕΔΥ δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους, ο πρόεδρός της απάντησε ότι η γνησιότητά του δεν κινδυνεύει και ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν λύνονται.

Ωστόσο, είναι πολλά τα φαινόμενα αρχαιρεσιών σε συλλόγους χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο, με διπλοψηφίες και άλλες ατασθαλίες. Ειδικότερα, εκλογές χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο έχουν γίνει σε έξι συλλόγους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και σε αρκετούς της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Διά αλληλογραφίας έχουν γίνει ψηφοφορίες σε συλλόγους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΤΕΒΕ, αλλά και στην Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Εχουν υπάρξει διπλοψηφίες σε Συλλόγους στις Νομαρχίες και στις Περιφέρειες. Ακόμη, πολλά σωματεία έχουν λιγότερα από 21 μέλη, όπως απαιτεί ο νόμος για τη λειτουργία τους και παρ' όλα αυτά έχουν στείλει αντιπροσώπους στα Συνέδρια των Ομοσπονδιών.

Είναι αμφίβολο αν όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέχρι και το Συνέδριο, ενώ αναμένεται να μη λείψουν καταχρηστικές νομιμοποιήσεις «κάτω από το τραπέζι». Κι όλα αυτά, επειδή με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η ΠΑΣΚ εμφανίζει μείωση, με κίνδυνο να χάσει τη σημερινή αυτοδυναμία της στο Γενικό Συμβούλιο, η ΔΑΚΕ εμφανίζεται σταθερή, η Αυτόνομη Παρέμβαση χάνει και μόνο η ΕΣΑΚ Δημοσίου παρουσιάζει άνοδο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σκοπιμοτήτων και διεργασιών, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «εκτεθειμένη», λόγω της εισοδηματικής πολιτικής της και κατέκρινε τον προϋπολογισμό, την υποχρηματοδότηση της Υγείας και άλλες περικοπές. Το ζήτημα του νέου μισθολογίου το σύνδεσε με το αίτημα για 250 χιλ. βασικό μισθό για το εισαγωγικό κλιμάκιο, έναντι 124 χιλ., ενώ η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει ως βασικό εργαλείο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Για το Ασφαλιστικό, εμφανίστηκε να υπερασπίζεται το δημόσιο σύστημα και να προτείνει σύνταξη στα 62 για εκείνους που έχουν προσληφθεί μετά το 1992, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση των διατάξεων που αυξάνουν τα όρια ηλικίας για τους παλαιότερους εργαζόμενους. Ουσιαστικά, όμως, και χωρίς να ζητάει κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ο Σ. Παπασπύρου διαιωνίζει μια κατάσταση διακρίσεων και στηρίζει τον «κοινωνικό διάλογο» (η κυβέρνηση θεωρεί συμβολή τις προτάσεις που ακούγονται) συντονισμένος με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο.

Οργάνωση στα σωματεία κι αγώνας η απάντησή μας

Σοβαρά ερωτήματα για την εξέλιξη του πολέμου, αλλά και την επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης, έθεσαν χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Βεννέτη» στον Γιώργο Πέρρο, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στον Κώστα Λιαπάτη, από το κλαδικό σωματείο γάλατος - ποτών - τροφίμων, που περιόδευσαν στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι στο ζαχαροπλαστείο, στους φούρνους και αλλού, όχι μόνο έπαιρναν την ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αλλά κυρίως ρώταγαν πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό σωματείο τους και να συζητήσουν για τα προβλήματά τους. Ο Γ. Πέρρος, αφού ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα ζητήματα του πολέμου και τις πραγματικές αιτίες και τους στόχους των ιμπεριαλιστών, που δεν είναι άλλοι από την επέκταση της κυριαρχίας τους, την υποδούλωση των λαών, υπογράμμισε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο της χτύπημα για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μπροστά σ' αυτά τα κρίσιμα μέτωπα, ο Γ. Πέρρος ανέφερε ότι η εργατική τάξη της χώρας αντιστέκεται στον πόλεμο και οργανώνει την απάντησή της σ' αυτήν την πολιτική. Κάλεσε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να πάρουν ενεργά μέρος σ' αυτούς τους αγώνες, αλλά πρώτα και κύρια να γραφτούν και να συμμετέχουν στο σωματείο τους.

Ξυλοδαρμοί υπαλλήλων

Ενταση του αυταρχισμού και της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατία σε βάρος των εργαζόμενων σηματοδοτούν δύο περιπτώσεις χειροδικίας εργοδοτών σε βάρος υπαλλήλων τους, που καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξυλοκόπησε άγρια νεαρή υπάλληλό του καθώς και τη μητέρα της, οι οποίες και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με σοβαρές κακώσεις, επειδή η υπάλληλος είχε την... αναίδεια να ζητήσει το μισθό της! Η νεαρή υπάλληλος, όπως κατήγγειλε, είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της και προτίμησε να σταματήσει από την εργασία της. Στο τέλος του μήνα που θα τελείωνε η υπηρεσία της στο κατάστημα είπε στον εργοδότη να της καταβάλει το μισθό, αλλά αυτός προτίμησε να τη βρίσει χυδαία, αναγκάζοντάς τη να αποχωρήσει αναστατωμένη. Λίγο αργότερα η υπάλληλος μαζί με τη μητέρα της επέστρεψαν στο κατάστημα προκειμένου να απαιτήσουν τα οφειλόμενα. Και τότε εισέπραξαν μπουνιές!

Στο πολυκατάστημα «Καρφούρ» της Ευκαρπίας θύμα είναι νεαρή ωρομίσθια υπάλληλος. Από την επίθεση προϊσταμένης η υπάλληλος έπαθε θλάση ινών στον αυχένα.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει σχετικά: «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι όταν ο εργαζόμενος ζητούσε το αυτονόητο, να πληρώνεται κανονικά ή να έχει τον απαιτούμενο σεβασμό... είτε τον απειλούσαν με απόλυση, είτε εξαναγκαζόταν σε παραίτηση. Τώρα βλέπουμε να τρώει και ξύλο».

«ΜΠΗΤΡΟΣ ΑΕ»
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή

Στην παράνομη και τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή (επί πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ») Τσίτκανου Δημήτρη προχώρησε η εργοδοσία της επιχείρησης «ΜΠΗΤΡΟΣ Α.Ε.» (εμπορία σιδήρου) στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, η απόλυση έγινε με την επιστροφή του εργαζόμενου από αναρρωτική άδεια που είχε λάβει μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας...

Η είδηση της απόλυσης έφερε την άμεση παρέμβαση των Συνδικάτων Αθήνας και Δυτικής Αττικής «ΜΑΣΙΝΑ» στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων, όπου προκάλεσαν διμερή συνάντηση, στην οποία όμως δεν πήγε εκπρόσωπος της επιχείρησης και αναβλήθηκε για σήμερα. Παράλληλα, σήμερα το πρωί συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ» θα κάνουν εξόρμηση έξω από την πύλη της επιχείρησης και θα καλέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συσπείρωση στο Συνδικάτο ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», καταγγέλλει την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική, που έγινε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους και καλεί την εταιρία να επαναπροσλάβει τον συνδικαλιστή.

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα: «Η απόλυση αυτή δεν είναι τυχαία, έγινε για να τρομοκρατήσει εργαζόμενους να μη συνδικαλιστούν στο χώρο δουλιάς. Ο συγκεκριμένος εργοδότης θέλει να κερδίζει ανενόχλητα από το ελληνικό δημόσιο (έχει αναλάβει μέσω κατασκευαστικής τμήμα του έργου του Ολυμπιακού Χωριού), χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα να συνδικαλιστούν. Αυτή η τρομοκρατική απόλυση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών που έχουν σκοπό να πάρουν πίσω κατακτήσεις των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ