ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υπέρογκο κόστος, λόγω... κληρονομιάς στο μέλλον

Την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί

Εκτός από το ότι τα έργα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό, βαρύτατη θα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. (Μακέτα από το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά)
Εκτός από το ότι τα έργα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό, βαρύτατη θα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. (Μακέτα από το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά)
«Ανοιχτό» άφησε για μία ακόμα φορά, χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος της Ολυμπιάδας του 2004, ισχυριζόμενος ότι αυτό δε θα είναι αποτέλεσμα λάθος υπολογισμών αλλά επιλογής των ίδιων των οργανωτών, δηλαδή της χώρας και της κυβέρνησης... Ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ως παράδειγμα την υπέρβαση στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, λέγοντας ότι «δε μας υποχρέωσε η ΔΟΕ να δώσουμε 10 δισ. δρχ. αφού θα μπορούσαμε να το ανακατασκευάσουμε με ένα δισ. δρχ., αλλά τότε δε θα είμαστε σε θέση να αφήσουμε την κληρονομιά που υποσχεθήκαμε». Προφανώς, τα εκατοντάδες επιπλέον δισεκατομμύρια που θα δαπανηθούν θα αποτελούν την καλύτερη κληρονομιά για τους εργολάβους και τους επιχειρηματίες.

Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να ενοχοποιήσει κάθε κριτική που ακούγεται για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας, επαναλαμβάνοντας τα περί «διάθεσης αυτοταπείνωσης, σκανδαλολογίας και καταστροφολογίας». Κατέστησε δε σαφές ότι το κέντρο της προετοιμασίας των αγώνων είναι η κυβέρνηση, μέσω της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί.

Διέψευσε τα περί διαφωνιών του με την επικεφαλής της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, και είπε ότι για την κατασκευή των, απαραίτητων για την Ολυμπιάδα, έργων έχουν εγγυηθεί οι ίδιες οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται για την έγκαιρη παράδοσή τους με ποινικές ρήτρες.

Για την κατασκευή των απαραίτητων έργων η επίσης παριστάμενη στην επιτροπή υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να γίνει δυνατή η απασχόληση σε αυτά αλλοδαπών, ενώ είπε ότι εάν προκύψουν εμπόδια στην κατασκευή των έργων τότε υπάρχουν στο υπουργείο «εναλλακτικά σενάρια». Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία η πρώτη άσκηση της Αστυνομίας για την ασφάλεια των αγώνων.

Τον κίνδυνο αύξησης του κόστους της προετοιμασίας των αγώνων επισήμανε και ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος, λέγοντας ότι αυτός δεν προκύπτει από τις απευθείας αναθέσεις έργων αλλά από τις υπερβάσεις του κόστους τους, πολύ περισσότερο όταν οι εργολάβοι θα εκμεταλλευτούν την πίεση του χρόνου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η κάθε καθυστέρηση στην προετοιμασία ανεβάζει το κόστος και τα 3 τρισ. δρχ. που ακούγονται είναι ένα τεράστιο ποσό. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση του Λεκανοπεδίου καθώς και η εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο βουλευτής αναρωτήθηκε τι θα μείνει μετά τους αγώνες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
«Αλμα» στα... «παζάρια» κυβέρνησης - εργολάβων

«Γην και ύδωρ» είναι έτοιμη να προσφέρει η κυβέρνηση προς τους μεγαλοεργολάβους, επικαλούμενη τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, αλλά εκείνοι ζητούν ακόμη περισσότερα!..

Αυτό προέκυψε και από τη χτεσινή ημερίδα με θέμα «Μεγάλα Τεχνικά Εργα» που οργάνωσε ο Ομιλος Καλοφωλιά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου κατά την ομιλία της υποσχέθηκε την επανεκτίμηση των τιμών μονάδας των εργασιών στα Δημόσια Εργα (γενικά έξοδα επιχείρησης, γενικά έξοδα εργοταξίου, άμεσο κόστος μονάδων εργασιών), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ενώ άμεσα προανήγγειλε την ενεργοποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του νόμου για τις συγχωνεύσεις των κατασκευαστικών εταιριών (2940/2001) με την έκδοση νέων αναλυτικών τιμολογίων. Επίσης, προανήγγειλε την έκδοση Κανονισμών προδιαγραφών στα δημόσια έργα, που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν, αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις μελέτες των δημοσίων έργων, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα «φωτογραφίζει» τη μονοπώληση των μελετών από τα μεγάλα μελετητικά γραφεία.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας υποσχέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει κανόνες και θα επισημοποιεί τον τρόπο κατασκευής των δημοσίων έργων με συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης.

Επίσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος του «Αθήνα 2004» Γ. Πυργιώτης, έκανε λόγο ακόμη και για «μπόνους» που θα δίνονται στους κατασκευαστές για έγκαιρη παράδοση των έργων, τα οποία θα πρέπει να ενσωματώνονται στις συμβάσεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΤΕΙΤ (του συνδέσμου των μεγαλοεργολάβων) Κ. Κουβαράς, έθεσε δύο ακόμη όρους για την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων: Την απελευθέρωση των υπερωριών, δηλαδή να είναι ελεύθεροι οι εργολάβοι να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους όταν θέλουν, όπου θέλουν και όσο θέλουν, αμείβοντάς τους με ψίχουλα και την εισαγωγή από το εξωτερικό κάποιου εξειδικευμένου προσωπικού. Ζήτησε επίσης επίσημη και έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης για την εκτέλεση κατασκευαστικών έργων στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου «παζαριού» που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό μεταξύ των εργολάβων και της κυβέρνησης, με αντικείμενο τα δημόσια έργα, είναι και το γεγονός ότι ενώ η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου καταλήγοντας την τοποθέτησή της ζήτησε τη συνεργασία των κατασκευαστών και την ανταπόκρισή τους στις νέες συνθήκες, αργότερα στέλεχος μεγάλης εργοληπτικής κοινοπραξίας που τα τελευταία χρόνια δε λείπει από κανένα σχεδόν μεγάλο έργο, σε τοποθέτησή του δήλωσε: «Δε θα περάσουν τα προβλήματα στους κατασκευαστές. Μια γυναίκα για να γεννήσει χρειάζεται 9 μήνες τοκετού. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από 9 γυναίκες να γεννήσουν από ένα παιδί σε ένα μήνα»!..

Πυρκαγιά μες στο χειμώνα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στις 3 τα ξημερώματα - πιθανά από εμπρησμό - κοντά στην Κοινότητα Καλιανός Καρυστίας στην Εύβοια, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η φωτιά, παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της και τις συνεχείς ρίψεις νερού από αεροσκάφη, πλησίασε χτες το μεσημέρι το χωριό αγγίζοντας τα πρώτα σπίτια. Κατάφερε, ωστόσο, να κάψει στάνες με πολλά αιγοπρόβατα, καθώς και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης (κυρίως ελαιόδεντρα), αλλά και δασικής και δασώδους περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καμένη γη υπολογίζεται να φτάνει τα 8.000 στρέμματα. Αργά το απόγευμα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, παραμένουν όμως πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η ΔΕΗ προκαλεί

Με μια ανακοίνωση - πρόκληση επιχειρεί η διοίκηση της ΔΕΗ να απαντήσει στα προβλήματα που δημιουργούνται σε συσκευές πελατών της, εξαιτίας των απότομων διακοπών και επαναφοράς της τάσης του ρεύματος, που συμβαίνουν συχνά - πυκνά σε διάφορες περιοχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι γνωστό, μπορεί να προκληθούν ζημιές, ακόμα και «κάψιμο» ορισμένων συσκευών.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, της ΔΕΗ εξέδωσαν χτες ανακοίνωση στην οποία μετά τα γενικόλογα, υποστηρίζουν πως «όσες φορές συσκευές πελατών της υφίστανται βλάβες εξ αιτίας πράξεων ή παραλείψεων των υπηρεσιών της, η επιχείρηση αποζημιώνει τους πελάτες της πλήρως για τη ζημιά που υπέστησαν».

Αυτά όμως όλα είναι φούμαρα, αφού στην αμέσως επόμενη παράγραφο της σχετικής ανακοίνωσης σημειώνεται ότι «η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων, ή ανωτέρας βίας που επηρεάζουν τα δίκτυά της». Και για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί κάποιος να διεκδικήσει οτιδήποτε από την υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, οι παμπόνηροι συντάκτες της ανακοίνωσης καταλήγουν:

«Η επιχείρηση δεν έχει αρμοδιότητα επί των εσωτερικών εγκαταστάσεων των πελατών της. Η προαιρετική με μέριμνά τους εγκατάσταση συσκευών προστασίας από μεγάλες μεταβολές τάσεων (...) είναι αντικείμενο του Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων».

Και όσοι δεν αντιλήφθηκαν, ας καταλάβουν ότι οι εγκέφαλοι της ΔΕΗ μάς προτείνουν να ξοδέψουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια για να αγοράσουμε συσκευές - συστήματα αδιάλειπτου παροχής ρεύματος, ώστε να προφυλαχτούμε από την άρνησή της, να δίνει αποζημιώσεις, για τις ζημιές που προκαλούν οι δικές της απότομες διακοπές ρεύματος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ