Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Υπέρογκο κόστος, λόγω... κληρονομιάς στο μέλλον

Την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί

Εκτός από το ότι τα έργα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό, βαρύτατη θα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. (Μακέτα από το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά)
Εκτός από το ότι τα έργα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό, βαρύτατη θα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. (Μακέτα από το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά)
«Ανοιχτό» άφησε για μία ακόμα φορά, χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος της Ολυμπιάδας του 2004, ισχυριζόμενος ότι αυτό δε θα είναι αποτέλεσμα λάθος υπολογισμών αλλά επιλογής των ίδιων των οργανωτών, δηλαδή της χώρας και της κυβέρνησης... Ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ως παράδειγμα την υπέρβαση στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, λέγοντας ότι «δε μας υποχρέωσε η ΔΟΕ να δώσουμε 10 δισ. δρχ. αφού θα μπορούσαμε να το ανακατασκευάσουμε με ένα δισ. δρχ., αλλά τότε δε θα είμαστε σε θέση να αφήσουμε την κληρονομιά που υποσχεθήκαμε». Προφανώς, τα εκατοντάδες επιπλέον δισεκατομμύρια που θα δαπανηθούν θα αποτελούν την καλύτερη κληρονομιά για τους εργολάβους και τους επιχειρηματίες.

Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να ενοχοποιήσει κάθε κριτική που ακούγεται για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας, επαναλαμβάνοντας τα περί «διάθεσης αυτοταπείνωσης, σκανδαλολογίας και καταστροφολογίας». Κατέστησε δε σαφές ότι το κέντρο της προετοιμασίας των αγώνων είναι η κυβέρνηση, μέσω της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί.

Διέψευσε τα περί διαφωνιών του με την επικεφαλής της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, και είπε ότι για την κατασκευή των, απαραίτητων για την Ολυμπιάδα, έργων έχουν εγγυηθεί οι ίδιες οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται για την έγκαιρη παράδοσή τους με ποινικές ρήτρες.

Για την κατασκευή των απαραίτητων έργων η επίσης παριστάμενη στην επιτροπή υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να γίνει δυνατή η απασχόληση σε αυτά αλλοδαπών, ενώ είπε ότι εάν προκύψουν εμπόδια στην κατασκευή των έργων τότε υπάρχουν στο υπουργείο «εναλλακτικά σενάρια». Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία η πρώτη άσκηση της Αστυνομίας για την ασφάλεια των αγώνων.

Τον κίνδυνο αύξησης του κόστους της προετοιμασίας των αγώνων επισήμανε και ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος, λέγοντας ότι αυτός δεν προκύπτει από τις απευθείας αναθέσεις έργων αλλά από τις υπερβάσεις του κόστους τους, πολύ περισσότερο όταν οι εργολάβοι θα εκμεταλλευτούν την πίεση του χρόνου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η κάθε καθυστέρηση στην προετοιμασία ανεβάζει το κόστος και τα 3 τρισ. δρχ. που ακούγονται είναι ένα τεράστιο ποσό. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση του Λεκανοπεδίου καθώς και η εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο βουλευτής αναρωτήθηκε τι θα μείνει μετά τους αγώνες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ