ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κεφαλονιά η Αλέκα Παπαρήγα

Περιοδεία στην Κεφαλονιά πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Πέμπτη 15 και αύριο Παρασκευή 16 του Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής της, σήμερα θα επισκεφτεί:

- Στις 12 μ., το ΤΕΕ στο Αργοστόλι.

- Στη 1.15 μ.μ., το νοσοκομείο στο Αργοστόλι.

- Στις 6 μ.μ., τα ΤΕΙ.

- Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα Δημαρχείου Παλλικής, στο Ληξούρι.

Αύριο Παρασκευή 16/11, θα επισκεφτεί:

- Στις 8.50 π.μ. σχολείο στο Ληξούρι.

- Στις 10.10 π.μ. το ιχθυοτροφείο.

- Στις 12.10 μ.μ. το νοσοκομείο στο Ληξούρι.

- Στις 5.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «ΟΛΓΑ», στο Αργοστόλι.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουμε να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, μετά την εθιμοτυπική συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων

Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν ο γραμματέας του Κώστας Λαλιώτης και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Δημήτρης Καρύδης. Από το ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ του Κόμματος.

Μετά τη συνάντηση, ο Κ. Λαλιώτης διευκρίνισε πως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις του Κόμματος, που στηρίζονται σε αρχές και κοσμοθεωρητικές απόψεις και οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, τόσο στο επίπεδο της στρατηγικής, όσο και της πολιτικής και της δράσης. Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με ιστορία και μεγάλους αγώνες και η παρουσία, η έκφραση και ο λόγος του έχουν ιστορικό φορτίο. Ανέφερε, ακόμη, πως ο διάλογος με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις είναι συστατικό στοιχείο της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις συναινέσεων, συνεργασιών και συγκλίσεων.

Η Αλέκα Παπαρήγα, στη δήλωσή της, υπογράμμισε:

«Παρότι βεβαίως η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, είχαμε την ευκαιρία κι εμείς, από την πλευρά μας, να εκθέσουμε τις απόψεις μας πάνω στις γενικότερες εξελίξεις. Αναμφισβήτητα, οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ - και όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προσθέσω εδώ και με τη ΝΔ - είναι πάρα πολύ μεγάλες, σε θέματα στρατηγικής σημασίας, συνολικής εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Και αν θέλετε, αυτό είναι που καθορίζει τη στάση μας απέναντι και στα δύο κόμματα. Και επειδή γίνεται πολλή συζήτηση και από τον Τύπο αυτές τις μέρες, για τα θέματα της συνεργασίας και του διαλόγου, εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι παλεύουμε σε όλους τους χώρους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Η δική μας θέση είναι ότι διάλογος για ζητήματα πολιτικής συνεργασίας μπορεί να γίνει, όταν με ένα ή και περισσότερα κόμματα υπάρχουν, παρά τις διαφορές, κάποιες κοινές θέσεις σε θέματα γενικής κατεύθυνσης. Και μ' αυτήν την έννοια, δηλαδή διάλογος σε θέματα πολιτικής συνεργασίας - απαντάω σε διάφορες τοποθετήσεις που γίνονται στον Τύπο για θέματα πολιτικής συνεργασίας - δεν μπορεί να γίνει ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε και με τη ΝΔ, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει βάση και κάποια κοινή κατεύθυνση.

Εμείς, το είπα και στον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και όχι απλώς την αντιπολιτευόμαστε και ασκούμε πίεση, αλλά θέλουμε αυτή η πολιτική, είτε με τη μια, είτε με την άλλη μορφή, να ανατραπεί. Αυτό θα γίνει, φυσικά, αφού πειστεί ο ελληνικός λαός, εμείς δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος και αυτή είναι η κύρια κατεύθυνσή μας. Και μέσα και έξω από τη Βουλή γι' αυτό το ζήτημα παλεύουμε. Και είχαμε την ευκαιρία, με μια αναλυτική συζήτηση, και επειδή για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση σε αυτό το επίπεδο, ακριβώς να εκθέσουμε αυτές τις διαφορετικές μας απόψεις. Και φαντάζομαι να ήταν χρήσιμη η έκθεση αυτή των διαφορετικών απόψεων και για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, που ως τώρα είχαμε, ας το πω έτσι, τη διαπάλη, μέσα στα πλαίσια της Βουλής».

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ή η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υποχείριο των ΗΠΑ, όπως λένε διάφορες δυνάμεις στη χώρα μας;

Απάντηση:

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπαρκτός και οξύνεται.

Γενικά, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, συνυπάρχει με τους μεταξύ τους συμβιβασμούς. Η πηγή του ανταγωνισμού, βρίσκεται στη λειτουργία και δράση των μονοπωλίων. Τα μονοπώλια, ως προς τη δράση τους είναι διεθνικά. Δεν παύουν όμως να έχουν εθνική αναφορά ως προς την προέλευση των κεφαλαίων τους και το κράτος που αναλαμβάνει τη βασική υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Τα μονοπώλια μιας χώρας ανταγωνίζονται τα μονοπώλια άλλων χωρών στη διεθνή αγορά. Αυτός ο ανταγωνισμός εκφράζεται με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Τα μονοπώλια διαμοιράζουν μεταξύ τους την αγορά, ανάλογα με τη δύναμη καθενός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σύναψη διαφόρων μορφών συμφωνιών μεταξύ των καπιταλιστών, αλλά αυτές οι συμφωνίες είναι προσωρινοί συμβιβασμοί, αφού κάθε μονοπώλιο επιδιώκει πάντα μεγαλύτερο μερίδιο. Αρα, πίσω από τις συμφωνίες υπάρχουν οι ανταγωνισμοί, δεν καταργούνται. Γι' αυτό και οι συμφωνίες σπάνε, για να ξαναδημιουργηθούν άλλες, αλλάζουν οι μεταξύ τους συμμαχίες, οι συσχετισμοί ομίλων κλπ. Ανάλογη είναι και η διαδικασία ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη την εποχή του ιμπεριαλισμού.

Θα αναφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα που λίγο ές πολύ αναδεικνύουν όχι μόνο τις αντιθέσεις, αλλά και την έντασή τους.

Ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει εδώ και μερικά χρόνια ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος για δυο προϊόντα, τις μπανάνες και το βοδινό κρέας. Σχετικά με το βοδινό κρέας, η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, γιατί τα βοοειδή στις ΗΠΑ μεγαλώνουν με ορμόνες. Αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία, αλλά πίσω κρύβεται η ανάγκη προστατευτισμού της ίδιας παραγωγής για τη Γερμανία, την Ολλανδία κλπ.

Σχετικά με τον πόλεμο της μπανάνας, η υπόθεση απασχολεί τον ΠΟΕ. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με χώρες της Λατινικής Αμερικής να αγοράζουν όλη την παραγωγή τους στην μπανάνα και να την εξάγουν διεθνώς. Επιδιώκουν δε να μπουν στην αγορά της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αν και αυτό το προϊόν τους είναι φτηνότερο, εμποδίζεται η εισαγωγή του στην ΕΕ, λόγω της Συμφωνίας του Λομέ. (Είναι η συμφωνία της ΕΕ με χώρες, πρώην αποικίες των κρατών - μελών της, στην Καραϊβική και τη Βόρεια Αφρική, να αγοράζει τη δική τους παραγωγή μπανάνας). Οι συμφωνίες, βεβαίως, αυτές συνεπάγονται και διείσδυση των μονοπωλίων, σ' αυτές τις χώρες. Επομένως, ο ανταγωνισμός δε γίνεται μόνο για το μοίρασμα της αγοράς στην μπανάνα, αλλά και για γενικότερες συμφωνίες μοιράσματος αγορών.

Αλλο παράδειγμα είναι οι πηγές ενέργειας και κυρίως το πετρέλαιο.

Για παράδειγμα οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, βασική ενεργειακή πηγή τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Ιαπωνία, προκειμένου να τις δυσκολέψουν στον ενεργειακό τομέα. Η ΕΕ επειδή δεν έχει δικές της ενεργειακές πηγές κάνει εισαγωγές και έχει δαπάνες κατά 40% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ που έχουν και δικά τους πετρέλαια και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εισαγωγές. Ετσι οι εκπρόσωποι της ΕΕ αναπτύσσουν σχέσεις με χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη, χώρες στις οποίες εναντιώνονται οι ΗΠΑ. Το ίδιο εκφράζεται και στον τωρινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Κεντρική Ασία, για τα πετρέλαια της Κασπίας και τους αγωγούς. Οι ΗΠΑ διεκδικούν στην περιοχή την πρωτοκαθεδρία, για να ελέγχουν τους αγωγούς των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, αλλά και τα πετρέλαια της Κασπίας, στα οποία έχουν μερίδιο εκτός από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζαχστάν και το Τουρκμενιστάν και που έχουν συναφθεί διάφορες συμφωνίες για την εκμετάλλευσή τους τόσο από μονοπώλια των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ.

Συνάντηση Μίλερ - Δρυ

Τις τακτικές επαφές του Ν. Μπερνς με τον Γ. Ανωμερίτη, φαίνεται πως επιθυμεί να συνεχίσει... ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Μίλερ, που χτες το πρωί επισκέφτηκε το υπουργείο Γεωργίας και συναντήθηκε με το Γ. Δρυ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, «η συνάντηση, που είχε ζητηθεί από τον πρέσβη των ΗΠΑ, αφορούσε θέματα τόσο συνεργασίας, όσο και γενικότερης αγροτικής πολιτικής». Ο προκάτοχος του Μίλερ, πάντως, ζητούσε από τον προκάτοχο του Δρυ, να ενδώσει η Ελλάδα στην επιβολή των μεταλλαγμένων και να αυξηθούν οι εισαγωγές αμερικάνικων αγροτικών προϊόντων. Η χτεσινή διπλωματική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο, άσχετα από το τι ζήτησε ο Αμερικανός πρέσβης, αλλά συμπεραίνεται ότι συζητήθηκε το θέμα της κατάργησης των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα, πράγμα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι της, στα πλαίσια των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ