ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ν' ανοίξει ο φάκελος ζητά η εισαγγελία

Ν' ανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης του θανάτου του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου, ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Α. Βασιλόπουλος. Συγκεκριμένα προτείνει να αναιρεθεί το βούλευμα του συμβουλίου του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, με το οποίο επικυρώθηκε η προσωρινή παύση της ποινικής δίωξης που είχε ασκηθεί κατά του εφέδρου ανθυπολοχαγού Α. Μπακαντινάκη.

Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του στρατιώτη κατά τη διάρκεια άσκησης στο Σουφλί το 1997. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι πρέπει να αναιρεθεί το βούλευμα του Στρατοδικείου Ξάνθης που έκρινε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για προσωρινή κράτηση του Α. Μπακαντινάκη. Κι αυτό διότι προκύπτει ότι δεν αξιολογήθηκαν όλα τα αποδεικτικά έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΙΓΙΑΛΟΥ
Η ουσία ... παρέμεινε!

Αλλαγές για λόγους ισορροπιών στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομίας

Με ονομαστική ψηφοφορία επί των κυριότερων άρθρων του, συνεχίζεται την Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Ηδη, όμως, από χθες ξεκίνησε η επιχείρηση «απορρόφησης» των κραδασμών, που δημιούργησε ο συζητούμενος νόμος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης κατέθεσε τροποποιήσεις επί των επίμαχων άρθρων, στρώνοντας το χαλί στους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές να άρουν σταδιακά τις αντιρρήσεις τους. Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ουσία του νόμου, επισήμανε για μια φορά ακόμα χθες η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Τροποποιώντας το επίμαχο άρθρο 2, βάσει του οποίου επιτρεπόταν η δόμηση του αιγιαλού για λόγους «αναπτυξιακούς» «κοινωφελείς» και «δημόσιου συμφέροντος», το υπουργείο Οικονομίας άλλαξε τους παραπάνω όρους με αυτούς του «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος» και «κοινωφελή σκοπού», χωρίς, όμως, να αλλάζει την ουσία του πράγματος, που είναι τα «παράθυρα» παράδοσης του αιγιαλού στα ιδιωτικά συμφέροντα, που προωθούνται και από τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου. Σχολιάζοντας, όμως, τις αλλαγές, ο Γεράσιμος Αρσένης τις χαρακτήρισε «ουσιαστικές», χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην ψηφοφορία. Παρόμοια ήταν τα σχόλια και άλλων «διαφωνούντων» βουλευτών. Τροποποιήσεις έγιναν και στα άρθρα 7, 4 και 10.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι «όταν έχει εμφιλοχωρήσει σε ένα νομοσχέδιο ατέλειωτων ωρών εργασίας η έννοια του "πελάτη" και χρειάζονται 8 ώρες συζήτηση για να αντικατασταθεί από την έννοια "κοινό", δεν μπορεί να αποκρυβεί ο ουσιαστικός σκοπός». Επίσης χαρακτήρισε «δραματικό το γεγονός ότι γίνονται αποδεκτές πάρα πολλές αλλαγές, όχι για λόγους πολιτικής ουσίας, αλλά για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και του ενδεχομένου ανταρσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, επισήμανε τη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην αποδοχή της έννοιας του «φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα», που αναφέρεται στο νόμο, ως «ιδιωτικό η μεικτό φορέα» όπως ορίζεται στο νομοθέτημα. Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο υπουργός έκανε αλλαγές (ακόμα και απαλείψεις) σε σημεία που είχαν να κάνουν με τη συνταγματικότητα, στα ίδια άρθρα που μόλις προχθές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα είχε υπερψηφίσει ως συμβατά με το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «παιχνίδι».

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΕ
Νέες ανατιμήσεις - σκάνδαλο

Αύξηση 25% αποφάσισε ο ΟΤΕ στο πάγιο μηνιαίο τέλος του, προσθέτοντας άλλο ένα δυσβάσταχτο βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά. Τα μικρομεσαία στρώματα θα βρεθούν να πληρώνουν 700 δρχ. επιπλέον το μήνα, ακόμα κι αν δεν κάνουν ούτε ένα τηλεφώνημα.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η 2002, προβλέπει: Αύξηση του πάγιου μηνιαίου τέλους από τις 2.800 στις 3.500 δρχ. Καταργούνται οι μειωμένες τιμές για κλήσεις σε ορισμένες ώρες της ημέρας. Η υπεραστική μονάδα θα χρεώνεται με 21,45 δρχ/λεπτό από 28 σήμερα και η αστική μονάδα με 8,9 δρχ/λεπτό από 10,5 δρχ.

Οι διαφημιζόμενες από τη διοίκηση ως μειώσεις τιμολογίων ακούγονται ως πρόκληση. Αρκεί να θυμίσουμε ότι πέντε χρόνια πριν, το 1996, το αστικό τηλεφώνημα κόστιζε 9 δρχ. για κλήση τρίλεπτης διάρκειας. Το δε πάγιο ήταν 1.650 δρχ.

Τα υψηλό πάγιο τέλος θα συμβάλει ώστε να μειωθεί η αναπόφευκτη χασούρα του ΟΤΕ από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών. Δηλαδή, από την είσοδο ιδιωτών και στο «φιλέτο» της τηλεφωνίας, τη σταθερή τηλεφωνία. Υπολογίζεται ότι θα κλέψουν από την «πίτα» του ΟΤΕ μέχρι και 30%.

Φυσικά οι υψηλές τιμές δε σημαίνουν και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Στο βωμό της μείωσης του λειτουργικού κόστους, χιλιάδες έμπειροι υπάλληλοι αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια μέσω προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου». Τα κενά δεν καλύφθηκαν με προσλήψεις άλλων μονίμων.

Ετσι, το αποδεκατισμένο σύστημα συχνά αποδεικνύεται ανίκανο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες συντήρησης και αποκατάστασης, πολύ περισσότερο να υλοποιήσει τα όσα διαφημίζει κατά καιρούς η διοίκηση του ΟΤΕ, περί επιδιορθώσεων εντός 24ώρου. Πρόσφατο παράδειγμα; Οι καταιγίδες στις 3/4 Νοέμβρη, οπότε έγιναν μεγάλες βλάβες στο δίκτυο. Πολλές γειτονιές πχ της Καισαριανής, περίμεναν μέχρι και τις 9 του μήνα για να «ξαναδούν» τηλέφωνο.

Σημειώστε ότι και όσοι τεχνικοί έχουν απομείνει, κατά πληροφορίες, κατευθύνονται από τη διοίκηση στο να εγκαθιστούν τις γραμμές σύνδεσης ISDN. Αποφέρουν στον ΟΤΕ μεγαλύτερο κέρδος από τις απλές, γι' αυτό και οι τελευταίες αφήνονται αδιόρθωτες.

Η κυβέρνηση εκβιάζει τους ιδιοκτήτες ταξί

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη δουλιά τους και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, είναι οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας, αγνοώντας την επίθεση αυταρχισμού που εξαπέλυσε σε βάρος του κλάδου τους η κυβέρνηση.

Οπως είναι γνωστό, οι αυτοκινητιστές ταξί της Αθήνας ακινητοποίησαν πρόσφατα τα οχήματά τους για 24 ώρες, αντιδρώντας στην ίδρυση και λειτουργία εταιριών ταξί που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών και διεκδικώντας λύσεις σε σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Υπό το βάρος της κινητοποίησης, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, που επί μήνες απέφευγε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αθήνας (ΣΑΤΑ), έσπευσε να τους καλέσει σε συνάντηση, στην ουσία για να τους ανακοινώσει προκλητικά ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω από αυτά που σχεδιάζει.

Η νέα αυταρχική στάση της κυβέρνησης σε βάρος των αυτοκινητιστών ταξί της Αθήνας εκδηλώθηκε χτες, με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση ηλεκτρονικών συσκευών στις λεωφορειολωρίδες, που θα καταγράφουν όσους τις παραβιάζουν, ώστε να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις. Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ δήλωσε ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε «σκληρές κινητοποιήσεις», αφού η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις προτάσεις του Συνδικάτου (να δημιουργηθούν εσοχές - εξοχές, «πιάτσες ταξί» και να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες όταν μεταφέρουν επιβάτες).

Η επίσημη απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΑΤΑ, είναι: «...εξαντλήσαμε τα όρια του καλόπιστου διαλόγου με τον συμπαθή σας κλάδο και δε συμμεριζόμαστε τον ακατανόητο δυναμισμό που επιδεικνύετε... Πριν υλοποιήσετε τις προθέσεις σας, να ενημερώσετε τα μέλη σας αναφορικά με τις συνέπειες, όχι μόνο του άρθρου 292 του ΠΚ (παρακώλυση συγκοινωνιών), αλλά και του ΚΟΚ (άρθρο 52 παρ. 4), κατά το οποίο επιβάλλεται και το διοικητικό μέτρο αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου».

Εκρηξη βόμβας

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, στο εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται η τράπεζα «American Express», στην οδό Κηφισίας 292, στο Ν. Ψυχικό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές, και δύο μικροτραυματισμοί. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σχάρα ποδηλάτου που ήταν σταθμευμένο αριστερά από την είσοδο του εμπορικού κέντρου, ενώ δεν είχε γίνει γνωστό, μέχρι χτες το βράδυ, εάν επρόκειτο για ωρολογιακό ή τηλεχειριζόμενο μηχανισμό.

Η έκρηξη ήταν ισχυρή, σημειώθηκε στις 3.12 μ.μ. και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές το εμπορικό κέντρο και ένα σταθμευμένο ΙΧ. Από σύμπτωση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί, καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Ωστόσο, μια εργαζόμενη σε κατάστημα παιχνιδιών, που έβγαινε εκείνη τη στιγμή από το εμπορικό κέντρο, τραυματίστηκε ελαφρά, πέφτοντας στο έδαφος, εξαιτίας του πανικού που δημιούργησε η έκρηξη. Σε διερχόμενο σχολικό λεωφορείο έσπασαν τα τζάμια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, πολύ ελαφρά, μια γυναίκα συνοδός των μαθητών. Στο λεωφορείο επέβαιναν ακόμα 15 μαθητές της ελληνογαλλικής σχολής Ουρσουλίνων του Ψυχικού.

Αντρες της Ασφάλειας απέκλεισαν τον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισίας, ενώ πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ συνέλεξαν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Μέχρι χτες, αργά το βράδυ, καμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Συνέδριο για μετανάστες και ναρκωτικά

Οι μετανάστες και τα ναρκωτικά θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο το συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιείται στον Πύργο Ηλείας σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους του νομού (Πύργου και Αμαλιάδας).

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι το νομικό καθεστώς των αλλοδαπών στην Ελλάδα, μετανάστευση και ελληνική κοινωνία, το καθεστώς των προσφύγων κατά τις διεθνείς συμβάσεις, τα παιδιά των μεταναστών στη χώρα μας κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ