ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με «εθνοτική βία» απειλεί ο Ετσεβίτ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ «προειδοποίησε» την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη ότι με την πολιτική που ακολουθούν στο Κυπριακό θα οδηγήσουν στην αναβίωση της «εθνοτικής βίας».

Ο Μπ. Ετσεβίτ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, υποστήριξε σήμερα ότι «αν οι Τουρκοκύπριοι αναγκαστούν να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, όπως το επιθυμούν η ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα απειληθούν από γενοκτονία και τρομοκρατία».

«Μια μέρα μετά τη βεβιασμένη ένωση των δύο κρατών στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι θα επιτεθούν στο βόρειο τμήμα του νησιού και θα καταλάβουν τα σπίτια των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Μπ. Ετσεβίτ και συνέχισε: «Δε θα επιτρέψουμε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, οι Τουρκοκύπριοι να βρεθούν υπό την εξουσία των Ελληνοκυπρίων».

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν αδικηθεί από όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Μπ. Ετσεβίτ και υποστήριξε ότι «αργά ή γρήγορα, όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν την "ΤΔΒΚ"». «Οποιος υποστηρίζει ότι θα παραδώσω τη Βόρειο Κύπρο, είναι ανόητος», είπε, τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του Κόμματος του Ορθού Δρόμου (DYP), Τανσού Τσιλέρ, που είπε ότι ο Μπ. Ετσεβίτ «είναι έτοιμος να παραδώσει τη Βόρειο Κύπρο στους Ελληνοκυπρίους σε χρυσό πιάτο».

«Οποιος βλέπει το χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, μπορεί εύκολα να δει ότι η ασφάλεια της "ΤΔΒΚ" είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αμερικανικό «ενδιαφέρον»

Στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, περιστράφηκε η συζήτηση του Γλαύκου Κληρίδη με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, στο περιθώριο της 56ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο δεύτερος στους εκπροσώπους του Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με του Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει ελπίδα λύσης του αδιεξόδου, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «είναι από τη φύση του αισιόδοξος», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «αν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον εκπρόσωπό του, ντε Σότο και αν υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ελπίδες».

Ο Μ. Γκρόσμαν απέφυγε ν' απαντήσει σε ερώτηση, αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για να επανέλθει στις συνομιλίες και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «μια από τις αποστολές των ΗΠΑ και του πρέσβη Γουέστον είναι η υποστήριξή μας προς τον ΟΗΕ, προς τον ΓΓ και τον ντε Σότο, αλλά και η επιθυμία μας να δούμε να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις». Σε ερώτηση, αν η τουρκική πλευρά ακούει τα μηνύματα των Αμερικανών, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός είπε πως πιστεύει ότι «εισακούονται τα μηνύματα των ΗΠΑ» και επανέλαβε πως «δουλιά μας είναι να υποστηρίζουμε τα Ηνωμένα Εθνη και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να καρποφορήσει αυτή η αποστολή μας». Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση, κατά πόσον τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο Μ. Γκρόσμαν παρατήρησε ότι «αυτό πρέπει να το κρίνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη». «Πάντως, πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου θυμίζουν σε όλους πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή και πως όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επίλυση των προβλημάτων, που βρίσκονται μπροστά μας».

Τα κυπριακά κόμματα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώθηκαν χτες 18 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Με αφορμή την επέτειο, τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδικάζουν το ψευδοκράτος, κάνοντας αναφορά και στις τελευταίες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων.

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων και εκτιμά ότι αυτές πρέπει να προσεγγιστούν από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως απειλές στρεφόμενες κατά της ειρήνης.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι περαιτέρω εξευμενισμός του Ραούφ Ντενκτάς, για να πειστεί να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, θα οδηγούσε σε άρδην ανατροπή της βάσης των συνομιλιών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ανακοίνωσή του καλεί τον κυπριακό λαό «μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, σε ομοψυχία και συστράτευση, για να αντιμετωπιστούν οι νέες απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία».

«Με σταθερότητα και συνέπεια στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ο ΔΗΣΥ, διεκδικούμε την επανένωση της Κύπρου και την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το Δημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής συζήτησης, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, των τουρκικών προσπαθειών για προώθηση περαιτέρω διαίρεσης της Κύπρου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει η ανακοίνωση, «επιχειρεί να παρακάμψει τόσο το πλαίσιο, όσο και τη διαδικασία που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η Αγκυρα επαναφέρει εκβιασμούς, απειλές και προειδοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Το Κίνημα Σοσιαλιστών, στη δική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι η τουρκική ηγεσία, σε πλήρη συνεργασία με το καθεστώς Ντενκτάς, επέβαλαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ένα καθεστώς, που βασίζεται στην απουσία ελευθερίας, στις φυλακίσεις, στον τρόμο και είναι συνώνυμο της στρατοκρατίας.

Το ΚΙΣΟΣ καλεί τον Κύπριο πολίτη να παραμείνει αταλάντευτος στις προσπάθειες για ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο.

Οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να πιέσει υπέρ «μιας νέας στρατηγικής επανατοποθέτησης και πορείας αγώνα, έναντι στις επικίνδυνες λύσεις που διευκολύνουν τις τουρκικές επιδιώξεις».

Παράλληλα, οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι η επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους «επισημαίνει τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει τα λάθη, καθώς και τις παραλείψεις του Ελληνισμού, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποσχιστικής ενέργειας των Τούρκων». Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι καταθέτει τη «σταθερή και αμετάθετη θέση» του για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Η διχοτομική ανακήρυξη χωριστού κράτους από τον Ντενκτάς, προσθέτει, αποτέλεσε ακόμα έναν κρίκο στη μακριά αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα με τις απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων.

Απευθείας συνομιλίες ζητά ο Ντενκτάς

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε μήνυμά του απ' αφορμή τη σημερινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο Κληρίδη για απευθείας συνάντηση.

Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γεγονός που όπως είπε, καθιστά αναγκαία μια απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο Ντενκτάς επικαλέστηκε αρκετές φορές την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως η «τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να εγκαθιδρύσει νέο συνεταιρισμό με τους Ελληνοκύπριους, ο οποίος όμως να στηρίζεται πάνω σε δύο κράτη και να μην είναι σε βάρος της κρατικής υπόστασής τους, της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Τουρκίας».

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στο Λιτόχωρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 24 και 25 του Νοέμβρη (Σάββατο - Κυριακή) στο Λιτόχωρο - Δύον. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση

Εκδήλωση με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και τελευταίες εξελίξεις» διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων, Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΓΝΩΣΗ».

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίζει η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, ΓΓ της ΚΕΔΙΚΑ, θα μιλήσουν ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Θράκης και ο Βασίλης Φίλιας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ