Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα κυπριακά κόμματα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώθηκαν χτες 18 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Με αφορμή την επέτειο, τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδικάζουν το ψευδοκράτος, κάνοντας αναφορά και στις τελευταίες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων.

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων και εκτιμά ότι αυτές πρέπει να προσεγγιστούν από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως απειλές στρεφόμενες κατά της ειρήνης.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι περαιτέρω εξευμενισμός του Ραούφ Ντενκτάς, για να πειστεί να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, θα οδηγούσε σε άρδην ανατροπή της βάσης των συνομιλιών.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ανακοίνωσή του καλεί τον κυπριακό λαό «μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, σε ομοψυχία και συστράτευση, για να αντιμετωπιστούν οι νέες απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία».

«Με σταθερότητα και συνέπεια στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ο ΔΗΣΥ, διεκδικούμε την επανένωση της Κύπρου και την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το Δημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής συζήτησης, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, των τουρκικών προσπαθειών για προώθηση περαιτέρω διαίρεσης της Κύπρου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει η ανακοίνωση, «επιχειρεί να παρακάμψει τόσο το πλαίσιο, όσο και τη διαδικασία που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η Αγκυρα επαναφέρει εκβιασμούς, απειλές και προειδοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Το Κίνημα Σοσιαλιστών, στη δική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι η τουρκική ηγεσία, σε πλήρη συνεργασία με το καθεστώς Ντενκτάς, επέβαλαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ένα καθεστώς, που βασίζεται στην απουσία ελευθερίας, στις φυλακίσεις, στον τρόμο και είναι συνώνυμο της στρατοκρατίας.

Το ΚΙΣΟΣ καλεί τον Κύπριο πολίτη να παραμείνει αταλάντευτος στις προσπάθειες για ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο.

Οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να πιέσει υπέρ «μιας νέας στρατηγικής επανατοποθέτησης και πορείας αγώνα, έναντι στις επικίνδυνες λύσεις που διευκολύνουν τις τουρκικές επιδιώξεις».

Παράλληλα, οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι η επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους «επισημαίνει τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει τα λάθη, καθώς και τις παραλείψεις του Ελληνισμού, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποσχιστικής ενέργειας των Τούρκων». Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι καταθέτει τη «σταθερή και αμετάθετη θέση» του για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Η διχοτομική ανακήρυξη χωριστού κράτους από τον Ντενκτάς, προσθέτει, αποτέλεσε ακόμα έναν κρίκο στη μακριά αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα με τις απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων.

Απευθείας συνομιλίες ζητά ο Ντενκτάς

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε μήνυμά του απ' αφορμή τη σημερινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο Κληρίδη για απευθείας συνάντηση.

Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γεγονός που όπως είπε, καθιστά αναγκαία μια απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο Ντενκτάς επικαλέστηκε αρκετές φορές την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως η «τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να εγκαθιδρύσει νέο συνεταιρισμό με τους Ελληνοκύπριους, ο οποίος όμως να στηρίζεται πάνω σε δύο κράτη και να μην είναι σε βάρος της κρατικής υπόστασής τους, της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ