Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλο Πολυτεχνείο τίμησε η ΝΔ

Ενα άλλο Πολυτεχνείο, που χωράει στα δικά της «πιστεύω» και αξίες, αλλά που βρίσκεται στον αντίποδα των ιδανικών και των στόχων της εξέγερσης του Νοέμβρη, τίμησε χτες η ηγεσία της ΝΔ. Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια επιχείρησε «να μπει μέσα» στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες περί ανοιγμάτων σε όλους τους Ελληνες και να βελτιώσει την «εικόνα» της μπροστά σε κρίσιμες για την ίδια εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του έδωσε το δικό του νόημα στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, απορρίπτοντας ως «μάλλον παρωχημένα» τα συνθήματα και τους στόχους της εξέγερσης του '73. «Τα βασικά στοιχεία που διαμόρφωναν την τότε παγκόσμια τάξη πραγμάτων και επηρέαζαν καταλυτικά τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες στις επιμέρους κοινωνίες αποτελούν απομακρυσμένο παρελθόν», ισχυρίστηκε. Στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξε ότι με την ένταξη στην ΕΟΚ «άλλαξαν πολλά στον τόπο μας», «αναβαθμίστηκε το επίπεδο ζωής των Ελλήνων». «Ζήτημα ελευθερίας σήμερα δεν τίθεται βεβαίως»(!) και «είναι λυπηρό εάν, έστω και κάποιες ομάδες του πληθυσμού προβάλλουν ακόμα και τώρα αιτήματα της εποχής εκείνης, εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, μόρφωσης, παιδείας, ισότητας ευκαιριών»(!).

Οσο για τη δημοκρατία, αυτή το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στη βάση αυτή ζήτησε τη σύμπραξη «όλων των πραγματικά δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, για τη θεσμική θωράκιση απέναντι στη μετακύληση πολιτικών αποφάσεων σε εξωθεσμικά κέντρα». Το βασικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι «να οικοδομούμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα και ομοψυχία γύρω από τις κοινές αξίες του λαού μας», εννοώντας ως τέτοιες τις αξίες της παράταξής του και του νεοφιλελευθερισμού. Στη βάση αυτή επανέφερε τις γνωστές προτάσεις του για σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Στην εκδήλωση μίλησαν τα τότε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χρ. Λαζαρίδης, Τόνια Μωροπούλου και Δ. Χατζησωκράτης, ενώ στο μουσικό μέρος ακούστηκαν τραγούδια των Ξυλούρη, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λεοντή και Σαββόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ