Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 28 ΧΡΟΝΙΑ
Ζωντανά τα οράματα στους σύγχρονους αγώνες

Αντιιμπεριαλιστικός και αντιπολεμικός ο τόνος την πρώτη μέρα του γιορτασμού στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων

«Νοέμβρης 2001: διαδηλώνουμε για μόρφωση - δουλιά - δημοκρατία. ΟΧΙ στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» είναι το σύνθημα που δεσπόζει από χθες στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, όπου ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Χαρακτηριστικό στοιχείο η μαζικότατη προσέλευση πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών, και μάλιστα από την πρώτη μέρα, πράγμα που αποτελεί ένα ξεχωριστό ποιοτικό στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται σήμερα, θα κορυφωθούν αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Σε κάθε τοίχο και κάθε γωνιά του Πολυτεχνείου, ζωντανεύουν από χθες τα συνθήματα και τα μηνύματα της εξέγερσης του 1973, με τη μορφή των αιτημάτων τού σήμερα. Η απαίτηση να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και η εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, η αντίσταση στους τρομονόμους που τσακίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και στο ξεθεμελίωμα της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, στην ανεργία και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δίνουν το στίγμα του φετινού γιορτασμού.

Ετσι, κρατώντας το οράματα του Πολυτεχνείου ζωντανά, να φωτίζουν και να οδηγούν τους σημερινούς αγώνες, πολύς κόσμος πέρασε χτες από το ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέοι, σπουδαστές και φοιτητές, άφηναν ένα λουλούδι στο μνημείο, επισκέπτονταν τις εκθέσεις αντιδικτατορικού υλικού που λειτουργούν στο χώρο, συζητούσαν για την επικαιρότητα, τις εξελίξεις και την ανάγκη του αγώνα.


Τα μεγάφωνα συνόδευαν τις εκδηλώσεις με μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοΐζου, αλλά και σύγχρονα τραγούδια. Παράλληλα, από τη μικροφωνική διαβάζονταν αγωνιστικές αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ψηφίσματα και καλέσματα μαζικών φορέων. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν καταθέσει στεφάνια στο μνημείο των αγωνιστών του Νοέμβρη: ο Εκπαιδευτικός Ελληνογερμανικός Σύλλογος, το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, το ΚΑΠΗ Δήμου Ηλιούπολης, Εργαζόμενοι Παραρτήματος της ΔΕΗ, το 67ο Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ μαθητές πολλών ακόμα σχολείων επισκέφτηκαν το χώρο μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους αφήνοντας λουλούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ