Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο Συνέδριο ΚΝΕ

Ερώτηση:

Ποια είναι η σχέση της πάλης του ΑΑΔ Μετώπου με την πάλη για το σοσιαλισμό;

Απάντηση:

Στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου Για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο αναφέρεται το εξής: «Το ΑΑΔ Μέτωπο πρέπει να προβάλει στο λαό την ιδέα ότι είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να επιβληθούν τα συμφέροντα των καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων στο επίπεδο της εξουσίας, στόχος αναπόσπαστα δεμένος με τη δραστική αλλαγή και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων.

Βέβαια, ο αγώνας για την εξουσία θα περάσει από πολλές φάσεις και διακυμάνσεις, θα εξαρτάται και θα καθορίζεται σε κάθε φάση ή στροφή του κινήματος, από το συσχετισμό και τη δυναμική των εξελίξεων. Σήμερα, ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας συνδέεται περισσότερο και εντάσσεται οργανικά στον αγώνα κατά του καπιταλισμού, αφού από τη φύση του περικλείει ρήξεις που υπονομεύουν τα θεμέλια της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια. Ωστόσο, ο αγώνας του Μετώπου δεν οδηγεί υποχρεωτικά και αναπόφευκτα στο σοσιαλισμό».

Γιατί, όμως, ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας συνδέεται με την πάλη για το σοσιαλισμό; Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο ανώτατο στάδιό του, δεν υπάρχει άλλο στάδιο εξέλιξής του, στο οποίο κυριαρχούν τα μονοπώλια, το χρηματιστικό κεφάλαιο. Η ανώτατη βαθμίδα του είναι ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα. Επομένως, οι υλικές προϋποθέσεις είναι ώριμες για το σοσιαλισμό. Αλλά, για να γίνει το πέρασμα στο σοσιαλισμό, απαιτείται η ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, (η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της), δηλαδή των δυνάμεων που θα συγκρουστούν με την αστική τάξη, θα την ανατρέψουν από την εξουσία.


Το ΑΑΔΜ συμβάλλει στην ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, με δεδομένη την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ. Γιατί το Μέτωπο συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις που αντικειμενικά έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική και την εξουσία της άρχουσας τάξης. Η πορεία συγκρότησής του στο έδαφος του αγώνα για λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού και της χώρας σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όλων των οργανωμένων στο Μέτωπο λαϊκών δυνάμεων, η ενίσχυση της δύναμης του ΚΚΕ, επιδρά στις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να κατανοούν την αναγκαιότητα της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Διαπαιδαγωγεί τις λαϊκές μάζες στον ταξικό αγώνα, συμβάλλει στην κατάκτηση της εμπειρίας, ώστε να αναπτύσσεται αυτός ο αγώνας που θα προκαλεί αλλαγές και στο συσχετισμό δυνάμεων. Η πάλη του Μετώπου στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, υπονομεύει την εξουσία του κεφαλαίου.

Επομένως, το Μέτωπο παλεύει για τη λαϊκή εξουσία. Στην ίδια απόφαση του 16ου Συνεδρίου, αναφέρεται: «Το Μέτωπο από την αρχή της συγκρότησής του πρέπει να προβάλλει μια γενική ιδέα για το πρόβλημα της εξουσίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο όρος "λαϊκή εξουσία" μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά, αρκεί να περιέχει βασικές ιδέες που διαχωρίζουν την εξουσία αυτή από τη σημερινή εξουσία και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισης... Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι λαϊκή εξουσία είναι η σοσιαλιστική εξουσία. Δε θεωρούμε όμως αυτή τη θέση ως όρο για τη συγκρότηση του Μετώπου, αφού αυτό δε θα συγκροτηθεί στη βάση της συμφωνίας για το σοσιαλισμό. Η κάθε δύναμη του Μετώπου θα διατηρεί τη δική της αντίληψη για το χαρακτήρα της εξουσίας».


Βεβαίως, τόσο στα πλαίσια του Μετώπου, όσο και εκτός του Μετώπου, κάθε δύναμη θα αναπτύσσει τις ιδιαίτερες απόψεις της για το χαρακτήρα της εξουσίας. Σχετικά με το πώς η πάλη του Μετώπου θα οδηγήσει στο πέρασμα στο σοσιαλισμό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, τόσο στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ όσο και στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου «Για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, γίνεται συγκεκριμένη εκτίμηση και αναφορά, αλλά αυτό είναι ζήτημα που θα αναπτύξουμε σε επόμενη «ερώτηση-απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ