ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΜΕ
Ακρως επικίνδυνη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών

Απεμπλοκή της χώρας μας από την πολυεπιθετικότητα των ΗΠΑ απαιτεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για αποστολή ενός πολεμικού πλοίου στην αραβική θάλασσα, για υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και για διάθεση δύο μεταγωγικών πολεμικών αεροπλάνων με τα πληρώματά τους στην ίδια περιοχή και ενός μηχανοκίνητου τάγματος 300 Ελλήνων στρατιωτών για αντικατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, τονίζει πως «συνιστούν μια άκρως επικίνδυνη, για το λαό, εμπλοκή της χώρας μας στα πολυετή πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ καταλήγει με την υπογράμμιση: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από δυναμικά μέτωπα αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών αγώνων, θα πρέπει να καταδικάσει αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης και να ανατρέψει τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών που απειλούν την υπόσταση της ανθρωπότητας».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στα τελειώματα ο ευρω-τρομονόμος

Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI), κατέληξε σε συμφωνία για τις δύο «αποφάσεις - πλαίσιο» του ευρω-τρομονόμου, δηλαδή την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και το «ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεων και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ κρατών - μελών»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ( του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Οποιοσδήποτε Ελληνας υπήκοος - κάτοικος «πράττει», με σκοπό «να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό», «να αποσταθεροποιήσει ή να καταστρέψει τις πολιτικές, συνταγματικές ή οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού», «να προσβάλει κατά της ζωής προσώπου, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει το θάνατο» ή, απλά, «απειλεί να τελέσει» κάτι από τα ανωτέρω είναι, πλέον, «τρομοκράτης», και μπορεί να συλληφθεί και να εκδοθεί σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η ουσία της «κατ' αρχήν συμφωνίας» για τον ευρω-τρομονόμο που επιτεύχθηκε χτες στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI), ενώ η οριστική απόφαση θα υιοθετηθεί από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη).

Το Συμβούλιο JAI είναι «αρμόδιο» για την «τεχνική» επεξεργασία της σχετικής εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών και της πρότασης της Κομισιόν (19/9/2001) και μέχρι τις 6/12/2001 πρέπει να έχει οριστικά διαμορφώσει τις δύο «αποφάσεις - πλαίσιο» του ευρω - τρομονόμου για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και το «ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ κρατών-μελών», οι οποίες θα υιοθετηθούν στο Λάακεν.

Η χτεσινή συνεδρίαση αφορούσε επιμέρους, εκκρεμή ζητήματα των δύο προτάσεων, και, τουλάχιστον όσον αφορά στη χώρα μας, χαρακτηρίστηκε από αλλαγή θέσης της κυβέρνησης όσον αφορά «τις δυσκολίες συνταγματικής φύσεως σχετικά με την παράδοση των Ελλήνων υπηκόων». Περί αυτού υπήρχαν αρχικά διαφορετικές «ερμηνείες», αλλά χτες ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι οποιοσδήποτε Ελληνας υπήκοος - κάτοικος μπορεί να εκδοθεί στα πλαίσια του «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» (ΕΕΣ). Οι δύο αντιδημοκρατικές «αποφάσεις - πλαίσια» του ευρωτρομονόμου, μετά και τη χτεσινή «κατ' αρχήν συμφωνία» έχουν τα εξής απαίσια χαρακτηριστικά:

Ο ευρω-τρομονόμος «περί τρομοκρατίας»

Η πλειοψηφία των κρατών - μελών βασίζεται σε μια διευρυμένη χρήση της έννοιας του «τρομοκρατικού δόλου», όπως ορίζεται στις συμβάσεις του ΟΗΕ, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ξεχειλισμένη αντιδημοκρατικότητα, γιατί η ίδια η πρόταση αναφέρει ότι «καμία από τις διατάξεις δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τρόπο, ώστε να περιορίζει ή να καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα». Ο Φ. Πετσάλνικος έκανε λόγο για «σεβασμό» ακόμη και της «ελευθερίας του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι ή της έκφρασης»(!!!), ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ο ευρω-τρομονόμος. Και πράγματι, οι πρώτες «συμφωνίες» για τον «κατάλογο τρομοκρατικών εγκλημάτων» πρέπει να ανησυχήσουν οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη. Γιατί, «θεωρούνται ως τρομοκρατικά εγκλήματα» εκ προθέσεως πράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 1, με τον τίτλο «Τρομοκρατικά εγκλήματα» αναφέρει τα παρακάτω:

«Κάθε κράτος-μέλος λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να θεωρούνται ως τρομοκρατικά εγκλήματα οι εκ προθέσεως πράξεις οι οποίες είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά χώρα ή διεθνή οργανισμό και οι οποίες μνημονεύονται κατωτέρω, όπως ορίζονται ως εγκλήματα από το εθνικό δίκαιο, όταν ο δράστης τις διαπράττει (...) με σκοπό:

1. να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή

2. να εξαναγκάσει αδικαιολόγητα τις δημόσιες αρχές ή ένα διεθνή οργανισμό να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχουν από την εκτέλεσή της ή

3. να αποσταθεροποιήσει ή να καταστρέψει τις πολιτικές, συνταγματικές ή οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού(...):

α) προσβολή κατά της ζωής προσώπου, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει το θάνατο,

β) σοβαρή προσβολή κατά της σωματικής ακεραιότητας προσώπου(...),

γ) απαγωγή ή αρπαγή προσώπων,

δ) (...),

ε) πρόκληση σημαντικών ζημιών σε κυβερνητικές ή δημόσιες εγκαταστάσεις, συγκοινωνιακά συστήματα, εγκαταστάσεις υποδομής, περιλαμβανομένων και των συστημάτων πληροφορικής, σταθερές εξέδρες που ευρίσκονται επί της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, δημόσιους χώρους ή ιδιωτικές ιδιοκτησίες, που θα μπορούσαν να προξενήσουν μαζικές καταστροφές των εν λόγω χώρων, εγκαταστάσεων ή συστημάτων ή (...) σημαντικές οικονομικές απώλειες,

στ) κατάληψη αεροσκαφών ή πλοίων ή άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς ή μεταφοράς εμπορευμάτων (...),

ζ) κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών υλών, πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων καθώς και, όσον αφορά τα βιολογικά και χημικά όπλα, έρευνα και ανάπτυξη,

η) (...) απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών ή πρόκληση πυρκαγιών, πλημμυρών ή εκρήξεων, με αποτέλεσμα την έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο,

θ) διαταραχή ή διακοπή του εφοδιασμού ύδατος, ηλεκτρικής ενέργειας ή κάθε άλλου βασικού φυσικού πόρου, με αποτέλεσμα την έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο,

ι) απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερόμενων εγκλημάτων (...)».

Προβλέπονται «εγκλήματα συνδεόμενα με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες» και «εγκλήματα σχετικά με τρομοκρατική ομάδα». Υπάρχει ειδική διάταξη για «ηθική αυτουργία, συνέργεια, απόπειρα».

«Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης»

Εχει καταρτιστεί «κατάλογος» αδικημάτων για τα οποία χωρεί παράδοση βάσει ΕΕΣ και «χωρίς έλεγχο του διττού αξιοποίνου της πράξης». Προς το παρόν προβλέπονται 28 αδικήματα (!!!), δηλαδή η πλειοψηφία των παραβάσεων του ποινικού κώδικα. Από την «τρομοκρατία» και τη «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», μέχρι το ναρκω-εμπόριο και την πορνεία, τη «δωροδοκία», τις «υπεξαιρέσεις», την «εκβίαση», τον «βιασμό», την πλαστογραφία και την παραχάραξη κ.λπ. Προβλέπονται και «αδικήματα» που δεν υπάρχουν στη συνθήκη του Αμστερνταμ, ούτε στα «συμπεράσματα του Τάμπερε». Για το ΕΕΣ «ακολουθείται διαδικασία επείγοντος», εκτελείται «εντός 60 ημερών» η οποία «εκτάκτως» μπορεί να παραταθεί το πολύ «άλλες 30 ημέρες» και «κάθε άρνηση εκτέλεσης πρέπει να είναι αιτιολογημένη». Μετά απ' όλα αυτά γίνεται φανερό πως θα εκδίδονται και Ελληνες υπήκοοι.


ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Να μη διαδοθούν οι τρομονόμοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Παρεμβαίνοντας, προ ημερήσιας διάταξης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης καταδίκασε το νέο βρετανικό «τρομονόμο» λέγοντας τα εξής:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζει επειγόντως νόμο που θα επιτρέπει την επ' αόριστο κράτηση υπόπτων για «τρομοκρατία». Μαθαίνουμε ακόμα ότι έχει την πρόθεση να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία απαγορεύει την κράτηση χωρίς δίκη.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τον πρόσφατο αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και παρέχει επίσης εκτεταμένες δυνατότητες κράτησης, αλλά και τα σχέδια της ΕΕ (κοινό ένταλμα σύλληψης, κοινός ορισμός της τρομοκρατίας, ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις εκτιμήσεις μας ότι η αποτρόπαια επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όχι μόνο για να τακτοποιήσουν λογαριασμούς στο διεθνή χώρο, αλλά και για να κατατροπώσουν τον εσωτερικό εχθρό, να χτυπήσουν τα ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, αλλά και πολλοί αμερικανικοί, βρετανικοί, και άλλοι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασαν έντονα τέτοιες ενέργειες. Πράγματι, μόνον οι λαϊκές αντιδράσεις, μόνο το ενωμένο λαϊκό κίνημα μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τέτοιους νόμους και να αποτρέψουν τη διάδοσή τους σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Είναι ενδιαφέρον ότι μετά τον Κ. Αλυσσανδράκη πήρε το λόγο ο Βρετανός ευρωβουλευτής Neil McCorinick (του σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και της ομάδας των Πρασίνων) ο οποίος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν αντιστάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ