Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Να μη διαδοθούν οι τρομονόμοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Παρεμβαίνοντας, προ ημερήσιας διάταξης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης καταδίκασε το νέο βρετανικό «τρομονόμο» λέγοντας τα εξής:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζει επειγόντως νόμο που θα επιτρέπει την επ' αόριστο κράτηση υπόπτων για «τρομοκρατία». Μαθαίνουμε ακόμα ότι έχει την πρόθεση να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία απαγορεύει την κράτηση χωρίς δίκη.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τον πρόσφατο αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και παρέχει επίσης εκτεταμένες δυνατότητες κράτησης, αλλά και τα σχέδια της ΕΕ (κοινό ένταλμα σύλληψης, κοινός ορισμός της τρομοκρατίας, ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις εκτιμήσεις μας ότι η αποτρόπαια επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όχι μόνο για να τακτοποιήσουν λογαριασμούς στο διεθνή χώρο, αλλά και για να κατατροπώσουν τον εσωτερικό εχθρό, να χτυπήσουν τα ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, αλλά και πολλοί αμερικανικοί, βρετανικοί, και άλλοι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασαν έντονα τέτοιες ενέργειες. Πράγματι, μόνον οι λαϊκές αντιδράσεις, μόνο το ενωμένο λαϊκό κίνημα μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τέτοιους νόμους και να αποτρέψουν τη διάδοσή τους σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Είναι ενδιαφέρον ότι μετά τον Κ. Αλυσσανδράκη πήρε το λόγο ο Βρετανός ευρωβουλευτής Neil McCorinick (του σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και της ομάδας των Πρασίνων) ο οποίος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν αντιστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ