Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» ΞΑΝΘΗΣ
Ο κατακτητής διατάζει τους ιθαγενείς

Ο διευθυντής του αναμεταδότη, που βρίσκεται στο Δασοχώρι Ξάνθης, καλεί τους κατοίκους να φύγουν από τους τόπο τους για να μην ενοχλούνται οι Αμερικάνοι

Με ύφος αποικιοκράτη και κατακτητή, που καλεί τους ιθαγενείς να κάνουν σεβαστές τις εντολές του και τους απειλεί ότι, αν δεν υπακούσουν, τότε θα αλλάξει η συμπεριφορά του απέναντί τους, απευθύνεται ο διευθυντής του σταθμού αναμετάδοσης της «Φωνής της Αμερικής», που είναι εγκαταστημένος στην πρώην κοινότητα Δασοχωρίου Ξάνθης.

Με άκρως προκλητικό τρόπο, στο κείμενο που έστειλε στο Τοπικό Συμβούλιο Δασοχωρίου, κάνει λόγο για «δική μας γη» και ζητάει να απομακρυνθούν διώροφα κτίσματα ακόμα και μια μικρή εκκλησία. Θέτει δε τελεσίγραφο, με βάση το οποίο θα πρέπει μέχρι τις 29 Μάρτη 2002 να έχουν εκτελεστεί οι εντολές του, διαφορετικά απειλεί ότι θα καλέσει την αστυνομία να επέμβει. Οπως εκτιμάται, η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με σχέδια για διεύρυνση των εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού, ενώ δεν αποκλείεται η σπουδή των Αμερικανών να έχει σχέση και με σχέδια για άλλες χρήσεις της περιοχής.

Η εν λόγω επιστολή του Αμερικανού διευθυντή της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη είναι ένα μνημείο αποικιοκρατικής πρόκλησης. Την παραθέτουμε ολόκληρη με τη μετάφραση στα ελληνικά, όπως έγινε από τις αμερικανικές υπηρεσίες:

«Σας γράφω για να ζητήσω τη βοήθειά σας για να λύσουμε μερικά προβλήματα που υπάρχουν στη δική μας γη. Ελπίζω ότι θα μας βοηθήσετε.

Εχω προσέξει ότι άτομα από την κοινότητα Δασοχωρίου έχουν χτίσει μόνιμα χτίσματα στην παραλία και στην περιοχή μας. Είμαστε απογοητευμένοι που βλέπουμε ότι μια υπέροχη παραλία έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο με την κατασκευή αποχωρητηρίων και παραπηγμάτων. Επιπλέον σκουπίδια είναι πεταγμένα σε όλη την παραλία ή σκορπισμένα στον δικό μας χώρο. Επίσης ανησυχούμε για τη μόνιμη κατασκευή ενός παρεκκλησίου στον δικό μας χώρο. Από όλα αυτά σας εσωκλείω φωτογραφίες.

Ξέρετε ότι έχουμε συνεργαστεί με την κοινότητα του Δασοχωρίου, ώστε να σας επιτραπεί η προσωρινή χρήση κατά τη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού. Επίσης γνωρίζετε ότι έχουμε συνεργαστεί με την κοινότητα του Δασοχωρίου για να επιτρέψουμε στους αγρότες από τις γύρω περιοχές να διασχίζουν τη γη μας για να πάνε στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και του θερισμού.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη της κοινότητας Δασοχωρίου θέλουν να εκμεταλλευτούν την καλή μας συνεργασία. Η συνεργασία μας δε θα συνεχιστεί, αν μέλη της κοινότητας του Δασοχωρίου εξακολουθήσουν να εκμεταλλεύονται την καλή μας θέληση.

Πρέπει να σας ζητήσω, σαν υπεύθυνους της κοινότητας του Δασοχωρίου να προχωρήσετε στην αφαίρεση όλων αυτών των μονίμων κτισμάτων και των σκουπιδιών από την παραλία και τη γη που είναι στην περιοχή μας όχι αργότερα από τις 29 Μαρτίου 2002. Αν δεν αφαιρεθούν ως αυτήν την ημερομηνία θα απευθυνθώ στην τοπική αστυνομία για την αφαίρεσή τους τον Απρίλιο του 2002».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ